Mauritius

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Mauritius, tempo Mauritius (disambiguasi).

Koordinat: 20°12′S 57°30′E / -20.2, 57.5

Republik Moris
République de Maurice
Republic of Mauritius
Républik Mauritius
Bandéra Mauritius Lambang Mauritius
Motto
"Stella Clavisque Maris Indici"
"Star and Key of the Indian Ocean"
Lagu
"Motherland"
Location of Mauritius
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port Louis
20°10′S 57°31′E
Basa resmi
(Basa wewengkon)
Basa Inggris[1][2]
(Kréol Mauritius, Basa Perancis, Basa Inggris, Kréol Rodrigués)
Démonim Mauritian
Pamaréntah Républik parleménter
 -  Présidén Sir Anerood Jugnauth
 -  Perdana Mentri Navinchandra Ramgoolam
Kamerdikaan ti Britania Raya 
 -  Kaping 12 Maret 1968 
 -  Républik 12 Maret 1992 
Aréa
 -  Total 2.040 km² (ka-179)
787 mil² 
 -  Cai (%) 0,05
Populasi
 -  Perkiraan  2011 1.286.340[3] (ka-151)
 -  Sénsus 2000 1.179.137 
 -  Kapadetan 630 /km² (ka-18)
1.636,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $19,008 milyar[4] 
 -  Per kapita $14.746[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $10,299 milyar[4] 
 -  Per kapita $7.989[4] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0.701[5] (luhur) (ka-72)
Mata uang Rupee Mauritius (MUR)
Zona wanci MUT (UTC+4)
TLD Internét .mu
Kode telepon +230

Mauritius (Kréol Mauritius: Moris; Basa Inggris: Mauritius, Basa Prancis: Maurice, dilapalkeun: [mɔˈʁis]), resmina Républik Mauritius (Kréol Mauritius: Republik Moris; Basa Inggris: Republic of Mauritius, Basa Prancis: République de Maurice) nya éta hiji nagara kapuloan leupas basisir buana Afrika di beulah kidul-kulon Samudra Hindia, kira-kira 900 kilométers (560 mi) wétaneun Madagaskar. Salian ti pulo Mauritius, nagara ieu ngawengku kapuloan Cargados Carajos, Rodrigués, jeung Kapuloan Agalega. Pulo Mauritius mangrupakeun bagian ti Kapuloan Mascarene, bareng jeung koloni Perancis, Réunion, 200 km (120 mi) ka kidul-kulon jeung pulo Rodrigués 570 km (350 mi) ka kalér-wétan. Ibu kota nagara ieu nya éta Port Louis.

Inggris ngarebut kadali kana kapuloan ieu ti Perancis basa Perang Napoleon, jeung Mauritius merdika ti Britania Raya dina 1968. Nagara ieu mangrupakeun républik parleméntér jeung mangrupakeun anggota ti Komunitas Pamekaran Afrika Kidul, Pasar Umum pikeun Afrika Wétan jeung Kidul, Uni Afrika, La Francophonie, jeung Pasamakmuran Bangsa-Bangsa.

Basa utami nu dipaké di Mauritius nya éta Kréol Mauritius, Basa Perancis, jeung Basa Inggris. Basa Inggris mangrupakeun basa resmi sahiji-hijina tapi basa panghubung biasana Kréol Mauritius. Koran jeung program télévisi biasana dina Basa Perancis.[6] Kréol Rodrigués nya éta hiji basa minoritas jeung dipaké di sababaraha bagian nagara. Rahayat nagara ieu diwangun ku sababaraha étnis, kaasup India, Afrika, Tionghoa, jeung Perancis. Panjelajah Eropa kahiji nu datang ka pulo ieu teu manggihan padumuk pribumi di pulo ieu.

Pulo Mauritius katelah salaku sahiji-hijina tempat nu kawanoh salaku tempat aya manuk dodo. Manuk ieu mangrupa pangan nu gampang diala ku para padumuk lantaran teu bisa ngapung jeung beuratna. Jadi punah kirang ti 80 taun sanggeus panjajahan awal Éropa.

Distrik jeung depéndensi[édit | sunting sumber]

Mauritius districts numbered.svg
  • Pulo Mauritius dibagi kana 9 distrik:
  1. Black River (Ibu kota: Bambous)
  2. Flacq (Ibu kota: Centre de Flacq)
  3. Grand Port (Ibu kota: Mahébourg)
  4. Moka (Ibu kota: Quartier Militaire)
  5. Pamplemousses (Ibu kota: Triolet)
  6. Plaines Wilhems (Ibu kota: Rose-Hill)
  7. Port Louis (Ibu kota Mauritius)
  8. Rivière du Rempart (Ibu kota: Mapou)
  9. Savanne (Ibu kota: Souillac)

Depéndensi[édit | sunting sumber]

  • Rodrigués, hiji pulo 560 kilométers (350 mi) wétaneun Mauritius, nu miboga otonomi kawates dina Oktober 2002.[7][8] Wewengkon ieu miboga status salaku distrik adminstratif ka-10 Mauritius saméméh miboga otonomi.[9]
  • Kapulon Agalega, 2 pulo 1100 km kaléreun Mauritius
  • Cargados Carajos

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Article 49 of The Constitution". National Assembly of Mauritius. Diakses pada 1 Nopémber 2011. 
  2. "Republic of Mauritius, Government Portal (Mauritius)". 
  3. Ministry of Finance & Economic Development (2011). "Population and Vital Statistics - Republic of Mauritius, January - June 2011".
  4. a b c d "Mauritius". International Monetary Fund. Diakses pada 16 Oktober 2011. 
  5. "Human Development Report 2010". United Nations. 17 April 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  6. "Coexistence International at Brandeis University" (PDF). Diakses pada 4 Juli 2010. 
  7. "First Day Cover: Rodrigues Regional Assembly". The Mauritius Post Ltd. 12 Oktober 2004. Diakses pada 27 Juni 2007. 
  8. "Rodrigues: achievements after three years of autonomy". Government of Mauritius. 25 Oktober 2005. Diakses pada 27 Juni 2007. 
  9. "Facts about the land, people, history, government, political conditions, foreign relations of Mauritius. - Government and political conditions". Bureau of African Affairs. U.S Department of State. 1 Juni 2007. Diakses pada 22 Juni 2007. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Mauritius di Wikivoyage

Citakan:Mauritius topics

Géografi lokal
Basa
Citakan:English dialects by continent

Citakan:English official language clickable map

Kaanggotaan internasional


Countries.png