Basa Romani

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Romani
romani ćhib
Dipaké di Éropa Tengah jeung Wétan sarta diaspora Romani
Jumlah panyatur 2,5 yuta
Rungkun basa Indo-Éropa
Status resmi
Basa resmi di Sanés basa resmi
Basa minoritas di Jérman,[1] Hungaria[2]
Diatur ku
Kode-kode basa
ISO 639-1 Teu aya
ISO 639-2 rom
ISO 639-3 variously:
rmn — [[Romani Balkan]]
rml — [[Romani Baltik]]
rmc — [[Romani Karpatia]]
rmf — [[Kalo Finlandia]]
rmo — [[Romani Sinte]]
rmy — [[Romani Vlax]]
rmw — [[Romani Wales]]

Romani atanapi Romany, Gypsy atanapi Gipsy[3] (Citakan:Lang-rom) nyaéta sadaya ti sababaraha basa nu dipaké ku utamina urang Romani. Basa-basa éta mangrupa basa Indik, kadang dikelompokkeun dina zona "Tengah" atanapi "Kalér-Kulon", kadang gé dipertimbangkeun salaku cabang sorangan.

Dumasar kana Ethnologue, 7 varian Basa Romani geus cekap bédana pikeun nyieun basa sorangan. Nu panggedéna nyaéta Romani Vlax (kira-kira 900.000 panyatur),[4] Romani Balkan (700.000),[5] Romani Karpatia (500.000)[6], sarta Romani Sinti (300.000).[7]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  • Bakker Peter et al. 2000. What is the Romani language? Hatfield: University of Hertfordshire Press.
  • Hancock, Ian. 2001. Ame sam e rromane džene / We are the Romani People. The Open Society Institute, New York.
  • Lee, Ronald. 2005. Learn Romani Das-dúma Rromanes Hatfield: University of Hertfordshire Press
  • Lee, Ronald. 2010. Romani Dictionary: Kalderash-English Magoria Books. ISBN 978-098-116264-5
  • Masica, Colin. 1991. The Indo-Aryan Languages. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 9780521234207
  • Matras, Yaron. 2002. Romani: A linguistic introduction. Cambridge: Cambridge University Press, 2002, ISBN 0-521-63165-3
  • Sarău, Gheorghe. 1997. Rromii, India şi limba rromani. Bucureşti.
  • Sarău, Gheorghe. 2000. Dicţionar rrom-român / Dikcionaro rromano-rumunikano. Dacia, Cluj-Napoca. ISBN 973-35-0987-6.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Indo-Iranian languages


Nuvola apps bookcase.png