Slovénia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Republika Slovenija
Républik Slovénia
Bandéra Slovénia Lambang Slovénia
Lagu
Stanza ka-7 Zdravljica,
mélodi ku Stanko Premrl1

Location of Slovénia
Lokasi  Slovénia  (héjo kolot)

– di buana Éropa  (héjo & kulawu kolot)
– di Uni Éropa  (héjo)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Blason ville si Ljubljana (Slovénie).svg Ljubljana
46°03′N 14°30′E
Basa resmi Slovene2
Basa régional Hungaria, Italia[1]
Grup étnis (2002) 83.1% Slovene,
2.0% Serb,
1.8% Kroat,
1.1% Bosniak,
12.0% nu lian jeung nu teu kaspésifikasi[2]
Démonim Slovenian, Slovene
Pamaréntah Républik parleménter
 -  Présidén Danilo Türk
 -  Perdana Mentri Borut Pahor
Kamerdékaan
 -  Ti Kakaisaran Austro-Hungaria
(ngawangun Nagara Slovene, Kroat, jeung Serb)
29 Oktober 1918 
 -  Ti Yugoslavia 25 Juni 1991[3][4] 
Asup ka
 Uni Éropa
1 Méi 2004
Aréa
 -  Total 20.273 km² (153)
7.827 mil² 
 -  Cai (%) 0.7[5]
Populasi
 -  Perkiraan  2010 2.048.951[6] (145)
 -  Sénsus 2002 1.964.036 
 -  Kapadetan 101[7] /km² (106)
262 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $56.314 milyar[8] 
 -  Per kapita $28.030[8] (32)
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $46.442 milyar[8] 
 -  Per kapita $23,009[8] 
Gini? (2007) 28.4 (handap
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0.828[9] (luhur pisan) (29th)
Mata uang Euro ()3 (EUR)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST (UTC+2)
TLD Internét .si4
Kode telepon +386
1Kawas nu didéfinisikeun ku Aturan Lambang, Bandéra, jeung Lagu Kabangsaan Républic Slovénia jeung Bandéra Bangsa Slovene ("Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi") ti 1994 jeung diumumkeun dina kaca wéb Majelis Umum Slovénia.[10][11][12]
2 Basa Italia jeung Basa Hungaria diakuan minangka basa resmi di aréa padumukan ti komunitas nasional Italia atawa Hungaria.
3 Saméméh 2007: Tolar Slovénia.
4 Ogé .eu, dianggo bareng nagara anggota Uni Éropa séjén.

Républik Slovénia (basa Slovénia: Republika Slovenija) mangrupakuen nagara basisir sub-Alpin di kidul Éropa Tengah, tepung wates jeung Italia di beulah kulon, Laut Adriatik di kidul-kulon, Kroasia di kidul jeung wétan, Hungaria di kalér-wétan, jeung Austria di kalér. Nagara ieu mangrupakeun bagian Austria-Hongaria dina 1918 jeung teras minangka bagian Slovenes (Kroasia jeung Sérbia) dina 29 Oktober 1918-1 Désémber 1918, Républik Féderal Sosialis Yugoslavia (SFR Yugoslavia) ti 1945 nepi ka merdéka dina 1991. Nagara ieu jadi anggota Uni Éropa dina 1 Méi 2004. Nagara ieu ogé mangrupakeun anggota ti Déwan Éropa, NATO, jeung La Francophonie (kalawan status panénjo).

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&type=98&vt=56&sb=7&st=a&mandate=-1&o=1090&sd=0&unid=PZ3%7CC12565D400354E68C1256EBC002E868A&showdoc=1
  2. "Census 2002: 7. Population by ethnic affiliation, Slovenia, Census 1953, 1961, 1971, 1981, 1991 and 2002". Statistical Office of the Republic of Slovenia. Diakses pada 2 Pébruari 2011. 
  3. Race, Helena (2005). "Dan prej" – 26. junij 1991: diplomsko delo (in Slovene), Faculty of Social Sciences, University of Ljubljana. URL accessed 3 February 2011.
  4. Prunk, Janko (2001). "Path to Slovene State". Public Relations and Media Office, Government of the Republic of Slovenia. Diakses pada 3 Pébruari 2011. 
  5. "Površina ozemlja in pokrovnost tal, dolocena planimetricno, 2005 [Surface area and land cover determined planimetrically, 2005]" (dalam bahasa Slovene, English). Statistical Office of the Republic of Slovenia. Diakses pada 2 Pébruari 2011. 
  6. "Population, Slovenia, 1 October 2010 – final data". Statistical Office of the Republic of Slovenia. 31 Januari 2010. 
  7. "Gostota naseljenosti, 1. 7. [Population density, 1 July]" (dalam bahasa Slovene, English). Statistical Office of the Republic of Slovenia. Diakses pada 2 Pébruari 2011. 
  8. a b c d "Slovenia". International Monetary Fund. Diakses pada 20 Pébruari 2011. 
  9. "Human Development Report 2010". United Nations. 22 Désémber 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  10. http://www.pisrs.si/Predpis.aspx?id=ZAKO365&pogled=osnovni
  11. http://www.dz-rs.si/index.php?id=354
  12. Božic, Dragan, "Katero kitico c'mo kot himno zapet'", 3 November 2010. Disalin 14 February 2011. (in Slovene)

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Slovénia di Wikivoyage










Countries.png