Vénézuéla

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Vénézuéla, tempo Vénézuéla (disambiguasi).
República Bolivariana de Venezuela
Républik Bolivar Vénézuéla[1]
Bandéra Vénézuéla Lambang Vénézuéla
Lagu
Gloria al Bravo Pueblo
Location of Vénézuéla
Vénézuéla
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Caracas
10°30′N 66°58′W
Basa resmi
jeung
Basa nasional
Basa Spanyol[2]
Démonim Venezuelan
Pamaréntah Républik féderal présidénsial
 -  Présidén Nicolás Maduro
 -  Wakil Présidén Elías Jaua
Kamerdikaan
 -  ti Spanyol 5 Juli 1811 
 -  ti Gran Colombia 13 Januari 1830 
 -  Diakuan 30 Maret 1845 
 -  Konstitusi nu ayeuna 20 Désémber 1999 
Aréa
 -  Total 916.445 km² (ka-33)
353.841 mil² 
 -  Cai (%) 0,32[3]
Populasi
 -  Perkiraan  Nopémber 2010 29.105.632 (ka-40)
 -  Sénsus 2001 23.054.985 
 -  Kapadetan 30,2 /km² (ka-173)
77 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $346,973 milyar[1] 
 -  Per kapita $11.889[1] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $285,214 milyar[1] 
 -  Per kapita $9.773[1] 
Gini? (2010) 39[2] (sedeng
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,735 (luhur) (ka-73)
Mata uang Bolívar fuerte[4] (VEF)
Zona wanci VET (UTC−4:30)
TLD Internét .ve
Kode telepon +58
^  "Républik Bolivar Vénézuéla" geus jadi judul lengkep resmi ti diadopsina konstitusi nu anyar (1999), basa nagara ieu ngaranna dirobah pikeun ngahormatan Simón Bolívar.
^  Konstitusi ngakuan ogé sadaya basa pribumi nu dipaké di nagara ieu.
^  Total aréa ngan ngawengku wewengkon nu diadministrasi ku Vénézuéla.
^  Dina 1 Januari 2008, bolivar nu anyar, bolívar fuerte (kode ISO 4217: VEF), ajénna 1.000 VEB, dipikawanohkeun.
Caracas
Maracaibo

Vénézuéla (Basa Spanyol: [be̞ne̞ˈswe̞la]), resmina disebut Républik Bolivar Vénézuéla (Basa Spanyol: República Bolivariana de Venezuela), nyaéta hiji nagara tropis di bagian kalér buana Amérika Kidul. Nagara ieu wawatesan jeung Kolombia di kulon, Guyana di wétan, sarta Brasil di kidul. Vénézuéla baheulana dijajah ku Spanyol dina 1522, ngéléhan pambarotakan ti urang pribumi. Nagara ieu jadi jajahan Spanyol di Amérika nu kahiji nu merdika (dina 1811), tapi teu ngadegkeun kamerdikaan kalawan aman nepi ka 1821 (awalna salaku hiji departemén ti républik féderal Gran Colombia, miboga kamerdikaan pinuh dina 1830). Vénézuéla mangrupakeun hiji républik féderal présidénsial nu ngawengku 23 nagara bagian, Distrik Ibu Kota (ngawengku Caracas), sarta Depéndensi Féderal (ngawengku pulo-pulo leupas basisir Vénézuéla).

Babagian[édit | sunting sumber]

Vénézuéla dibagi kana 23 nagara bagian (estados), 1 distrik ibu kota (distrito capital) nu ngarujuk ka kota Caracas, sarta Depéndensi Féderal (Dependencias Federales, hiji wewengkon husus). Vénézuéla leuwih jauhna dibagi kana 335 kotamadya (municipios); nu mana dibagi ka kagaréjaan (parroquias). Nagara-nagara bagianna dikumpulkeun ka 9 région administratif (regiones administrativas), nu ngadeg taun 1969 dumasar dékrét présidén.

Citakan:Venezuelan subdivisions

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Réngking HDI: "Human Development indicator for the Bolivarian Republic of Venezuela". United Nations. 4 Séptémber 2011. Diakses pada 5 Nopémber 2011. 

  1. a b c d "Venezuela". International Monetary Fund. Diakses pada 10 Oktober 2010. 
  2. "Gini coefficient for the Bolivarian Republic of Venezuela". Instituto Nacional de Estadística. 4 Séptémber 2011. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Vénézuéla ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Vénézuéla di Wikivoyage


Citakan:Administrative divisions of Venezuela Citakan:Venezuela topics Citakan:World Heritage Sites in Venezuela

Gnome-globe.svg Géografi lokal
Kaanggotaan internasional


Countries.png