Honduras

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
República de Honduras
Républik Honduras
Bandéra Honduras Lambang Honduras
Motto
"Libre, Soberana e Independiente"
Lagu
Himno Nacional de Honduras


Location of Honduras
Ibu kota Tegucigalpa jeung Comayagüela
14°6′N 87°13′W
Kota panggedéna Tegucigalpa
Basa resmi Basa Spanyol
Basa régional Basa Inggris, Garifuna, Miskito, jeung basa pribumi lianna.
Grup étnis  90% Mestizo campuran ti Eropa jeung Indian Amérika
7% Amerindian
2% Hideung
1% Bodas[1]
Démonim Honduran, Catracho
Pamaréntah Républik konstitusional
 -  Présidén Juan Orlando Hernández
 -  Wakil Présidén Ricardo Álvarez
 -  Présidén Kongrés Nasional Mauricio Oliva
 -  Présidén Mahkamah Ageung Jorge Rivera Avilés
Kamerdikaan ti Spanyol, Kakaisaran Méksiko Kahiji, sarta Républik Féderal Amérika Tengah 
 -  Didéklarasikeun 15 Séptémber 1821 (salaku bagian ti Républik Féderal Amérika Tengah
 -  ti Kakaisaran Méksiko Kahiji 1 Juli 1823 
 -  Didéklarasikeun 5 Nopémber 1838 (salaku Honduras) 
Aréa
 -  Total 112.492 km² (102)
43.278 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2010 8.249.574 (94)
 -  Sénsus 2007 7.529.403 
 -  Kapadetan 64 /km² (128)
166 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $33,631 milyar[2] 
 -  Per kapita $4.417[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $15,347 milyar[2] 
 -  Per kapita $2.015[2] 
Gini? (1992–2007) 55,3[3] (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,604[4] (sedeng) (ka-106)
Mata uang Lempira (HNL)
Zona wanci CST (UTC-6)
TLD Internét .hn
Kode telepon +504
1 "Libre, soberana e independiente" mangrupa motto resmi, dumasar katangtosan kongrés, sarta ditémbongkeun dina lambang nagara.
2 Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira, sakumaha dina Juli 2007.

Républik Honduras (basa Spanyol: República de Honduras [reˈpuβlika ðe onˈduɾas]) nyaéta hiji républik di Amérika Tengah. Nagara ieu wawatesan jeung Guatémala di kulon, Él Salvador di kidul-kulon, Nikaragua di tenggara, Samudra Pasifik di kidul, sarta Teluk Honduras di kalér, bagian ti Laut Karibia. Legana kira-kira 112.492 km² kalwan populasi kira-kira ampir 8 yuta jiwa. [5] Ibu kotana nyaéta Tegucigalpa jeung Comayagüela[6].

Departemén jeung kotamadya[édit | sunting sumber]

Honduras dibagi kana 18 departemén.

Departmental division of Honduras
  1. Atlántida
  2. Choluteca
  3. Colón
  4. Comayagua
  5. Copán
  6. Cortés
  7. El Paraíso
  8. Francisco Morazán
  9. Gracias a Dios
  10. Intibucá
  11. Islas de la Bahía
  12. La Paz
  13. Lempira
  14. Ocotepeque
  15. Olancho
  16. Santa Bárbara
  17. Valle
  18. Yoro

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ho.html
  2. a b c d "Honduras". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. 1992–2007, Human Development Report Office, United Nations Development Programme. "Human Development Report 2009 – M Economy and inequality – Gini index". Diarsipkan dari yang asli pada 17 Oktober 2009. Diakses pada 17 Oktober 2009. 
  4. "Human Development Report 2010". United Nations. 25 Oktober 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  5. http://hdr.undp.org/en/media/HDI_2008_EN_Tables.pdf
  6. Pasal 8 dina konstitusi Honduras ditarjamahkeun ka basa Inggris http://www.honduras.com/honduras-constitution-english.html#.TvtAXCNWqgQ

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  • Adventures in Nature: Jose Elephant; James D. Gollin
  • Don't Be Afraid, Gringo: A Honduran Woman Speaks From The Heart: The Story of Elvia Alvarado; Medea Benjamin
  • Honduras: The Making of a Banana Republic; James Jones
  • Honduras: State for Sale; Richard Lapper, Francisco Kanemoto
  • Inside Honduras; Kent Norsworthy and Tom Berry
  • La Mosquitia: A Guide to the Savannas, Rain Forest and Turtle Hunters; Goal
  • Moon Handbooks: Honduras; Christopher Humphrey
  • Reinterpreting the Banana Republic: Region and State in Honduras, 1870–1972; Dario A. Euraque
  • Seven Names for the Bellbird: Conservation Geography in Honduras; Mark Bonta
  • Ulysses Travel Guide: Honduras; Eric Ilamovitch
  • The United States in Honduras, 1980–1981: An Ambassador's Memoir; Jack R. Binns
  • The War of the Dispossessed: Honduras and El Salvador, 1969; Thomas P. Anderson

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Honduras ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Honduras di Wikivoyage

Citakan:Honduras topics

Countries.png