Spanyol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Reino de España
Karajaan Spanyol
Bandéra Spanyol Lambang Spanyol
Motto
"Plus Ultra"  (Latin)
"Leuwih Tebih"
Lagu
"Marcha Real"  (Spanyol)1
"Mars Karajaan"
Location of Spanyol
Lokasi  Spanyol  (héjo kolot)

– di buana Éropa  (héjo & kulawu kolot)
– di Uni Éropa  (héjo)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Madrid
40°26′N 3°42′W
Basa resmi Basa Spanyol2
Basa régional Basque, Catalan/Valencian, Galicia, jeung Occitan
Démonim Spanish, Spaniard
Pamaréntah Démokrasi parleménter kahijian jeung Monarki konstitusional
 -  Raja Juan Carlos I
 -  Perdana Mentri José Luis Rodríguez Zapatero
Pawangunan abad ka-15 
 -    Kaping tradisional 569 (pangistrénan Liuvigild
 -    Dinasti 1479 
 -    De facto 1516 
 -    De jure 1715 
 -    Nagara bangsa 1812 
 -    Démokrasi konstitusional 1978 
Asup ka
 Uni Éropa
1 Januari 1986
Aréa
 -  Total 504.030 km² (ka-51)
195.364 mil² 
 -  Cai (%) 1,04
Populasi
 -  Perkiraan  2010 46,030,109[1] (ka-27)
 -  Kapadetan 93 /km² (ka-106)
231 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $1,395 triliun[2] 
 -  Per kapita $29.830[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $1,484 triliun[2] 
 -  Per kapita $30.693[2] 
Gini? (2005) 32[3] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0.863[4] (luhur pisan) (ka-20)
Mata uang Euro (€)3 (EUR)
Zona wanci CET4 (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST5 (UTC+2)
TLD Internét .es6
Kode telepon +34
1 Salaku Lagu kabangsaan karajaan ogé
2 Di sababaraha komunitas otonom, basa Katalan, Valencia, Galicia, Basque, jeung Aranese (Occitan) mangrupakeun basa sub-resmi. Aragon, Asturia, jeung Leon miboga sababaraha pangakuan resmi
3 Saméméh 1999 (kalawan hukum, 2002) : Peseta Spanyol.
4 Iwal di Kapuloan Canary, nu ngagunakeun WET (UTC) dina usum tiis.
5 Iwal di Kapuloan Canary, nu ngagunakeun WEST (UTC+1) dina usum panas.
6 Domain .eu ogé dianggo, bareng jeung nagara anggota Uni Éropa nu lian. Ogé domain .cat dianggo di téritori nu maké basa Catalan.

Karajaan Spanyol (basa Spanyol jeung Galisia: Reino de España, Katalan: Regne d'Espanya, Basque: Espainiako Erresuma) mangrupakeun hiji nagara di Éropa kidul-kulon nu, bareng jeung Portugal, aya di Samenanjung Ibéria. Wates darat Spanyol jeung Éropa nya éta Pagunungan Pirenia jeung Perancis sareng Andorra. Wewengkonna ogé diwangun ti kota Ceuta jeung Melilla di Afrika Kalér, Kapuloan Canary di Samudra Atlantik, jeung rupa-rupa pulo di Laut Tengah.

Géografi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Géografi Spanyol.

Téritori Spanyol diwatesan ku Portugal di kulon, sarta Gibraltar jeung Maroko di kidul. Spanyol tepung wates jeung Perancis sareng Andorra di kalér-wétan dina Pagunungan Pirenia. Wates lautna nya éta Samudra Atlantik di kulon jeung Teluk Biscay di kalér sarta Laut Tengah di wétan, di mana Spanyol miboga wewengkon Kapuloan Balearik. Di kidul, aya Selat Gibraltar. Kota-kota di Spanyol kalawan jumlah padumuk nu panglobana nya éta Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, jeung Málaga.

Iklim Spanyol dibagi kana opat bagian:

  • Méditérania
  • Wewengkon jero
  • Basisir kalér
  • Canary

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Spanyol dibagi kana 50 prpvinsi, dikategorikeun dina 17 wewengkon otonomi jeung 2 kota otonom nu miboga otonomi nu lega.

Wewengkon otonomi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Wewengkon otonomi Spanyol.

Spanyol diwangun ti 17 wewengkon otonomi (comunidades autónomas) jeung dua kota otonom (ciudades autónomas; Ceuta jeung Melilla).

Propinsi[édit | sunting sumber]

Wewengkon otonomi Spanyol
Red right arrow.svg
 Artikel utama: Propinsi Spanyol.

Karajaan Spanyol dibagi ogé kana 50 propinsi (provincias). Wewengkon otonomi ngategorikeun sababaraha propinsi (Extremadura, contona, diwangun ti dua propinsi: Cáceres jeung Badajoz). Wewengkon otonomi Asturias, Kapuloan Balearik, Cantabria, La Rioja, Navarre, Murcia, jeung Madrid masing-masing diwangun ti hiji propinsi. Tradisionalna, propinsi-propinsi éta dibagi deui kana comarcas.

Wewengkon kadaulatan[édit | sunting sumber]

Aya lima énklave (plazas de soberanía) di laut basisir Afrika: kota Ceuta jeung Melilla diparéntah salaku kota-kota otonom, hiji status nu aya di antara kota jeung wewengkon otonomi; kapuloan Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, jeung Peñón de Vélez de la Gomera aya dina pamaréntahan langsung Spanyol.

Ceuta jeung Melilla, sanajan resmina sanés mangrupa comarcas, miboga status istiméwa ogé.

Ékonomi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Ékonomi Spanyol.

Ékonomi Spanyol mangrupakeun sistem ékonomi campuran nu panggedéna kasalapan di dunya jeung kalima di Éropa dumasar kana GDP. Spanyol ogé mangrupakeun invéstor nu panggedéna katilu di dunya.[5]. Pariwisata jeung industri mobil minangka salah sahiji widang nu paling dipinunjulkeun ku Spanyol.

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Official Population Figures of Spain. Population on the 1 April 2010". Instituto Nacional de Estadística de España. Diakses pada 5 Juli 2010. 
  2. a b c d "Spain". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "CIA World Factbook". Diakses pada 13 Agustus 2008. 
  4. "Human Development Report 2010". United Nations. 22 Juli 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  5. "Doing Business in Spain" (PDF). Diakses pada 20 Juli 2009. 

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Spanyol di Wikivoyage

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca











Countries.png