Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa (Basa Inggris: Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE Basa Walanda: Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, OVSE) mangrupakeun organisasi antarpamaréntah kaamanan panggedéna di dunya. Tujuanna kaasup masalah kawas ngadalian pakakas, hak asasi manusa, kabébasan pérs, jeung pamilihan adil. Kalobaannana ti 3.500 stafna ngagawé di lapangan, jeung kira-kira 10% di kantor puseur.

OSCE mangrupa hiji organisasi ad hoc dina Piagam Sarikat Bangsa-Bangsa (Bab VIII), jeung ditujukeun dina pangélingan awal, panyegahan konflik, manajemén krisis jeung réhabilitasi saenggeus konflik. 56 nagara anggotana asalna ti Éropa, Kaukasus, Asia Tengah, jeung Amérika Kalér jeung ngawengku sabagian beulah bumi kalér. Diwangun dina Perang Tiis salaku forum Wétan-Kulon.

Sarikat Bangsa-Bangsa[édit | sunting sumber]

OSCE nganggap manéhna hiji organisasi régional dina Piagam Sarikat Bangsa-Bangsa Bab VIII[1] jeung mangrupa hiji panénjo Majelis Umum Sarikat Bangsa-Bangsa.[2] Pingpina mibanda pancén masihan laporan rutin ka Déwan Kaamanan Sarikat Bangsa-Bangsa.[3]

Nagara anggota[édit | sunting sumber]

Panandatangan OSCE dina 2006. ██ nandatanganan Pakta Ahir Hélsinki jeung Piagam Paris ██ ngan nandatanganan Pakta Ahir Hélsinki ██ sanés panandatangan ██ mitra sabilulungan
Nagara Asup Nandatanganan
Pakta Ahir Hélsinki
Nandatanganan
Piagam Paris
Flag of Albania Albania 19 Juni 1991 16 Séptémber 1991 17 Séptémber 1991
Flag of Amérika Sarikat Amérika Sarikat 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Andorra Andorra 25 April 1996 10 Nopémber 1999 17 Pébruari 1998
Flag of Arménia Arménia 30 Januari 1992 8 Juli 1992 17 April 1992
Flag of Austria Austria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Azerbaijan Azerbaijan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 20 Desember 1993
Flag of Bélarus Bélarus 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 8 April 1993
Flag of Bélgia Bélgia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Bosnia jeung Hérzégovina Bosnia jeung Hérzégovina 30 April 1992 8 Juli 1992  
Flag of Bulgaria Bulgaria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Britania Raya Britania Raya 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Céko Céko 1 Januari 1993    
Flag of Chile.svg Cili 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Dénmark Dénmark 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Éstonia Éstonia 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1992 6 Desember 1991
Flag of Finlandia Finlandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Géorgia Georgia 24 Maret 1992 8 Juli 1992 21 Januari 1994
Flag of Hungaria Hungaria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Irlandia Irlandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Iceland.svg Islandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Italia Italia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Jérman Jérman 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Kanada Kanada 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Kazakhstan Kazakhstan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 23 Séptémber 1992
Flag of Kroasia Kroasia 24 Maret 1992 8 Juli 1992  
Flag of Kirgizstan Kirgizstan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 3 Juni 1994
Flag of Latvia Latvia 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1991 6 Desember 1991
Flag of Liechtenstein Liechtenstein 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Lituania Lituania 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1991 6 Desember 1991
Flag of Luksemburg Luksemburg 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Makédonia Macedonia 12 Oktober 1995    
Flag of Malta Malta 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Moldova Moldova 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 29 Januari 1993
Flag of Monako Monako 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Monténégro Monténégro 22 Juni 2006 1 Séptémber 2006  
Flag of Norwégia Norwégia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Perancis Perancis 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Polandia Polandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Portugal Portugal 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Romania Romania 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Rusia Rusia 25 Juni 1973 (salaku Uni Soviét) 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of San Marino San Marino 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Sérbia Sérbia 25 Juni 1973 (salaku Yugoslavia)    
Flag of Siprus Siprus 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Slovakia Slovakia 1 Januari 1993    
Flag of Slovénia Slovénia 24 Maret 1992 8 Juli 1992 8 Maret 1993
Flag of Spanyol Spanyol 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Suis Suis 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Swédia Swédia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Tajikistan Tajikistan 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992  
Flag of Turki Turki 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Turkménistan Turkménistan 30 Januari 1992 8 Juli 1992  
Flag of Ukraina Ukraina 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 16 Juni 1992
Flag of Uzbékistan Uzbékistan 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 27 Oktober 1993
Flag of the Vatican City.svg Vatikan 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Walanda Walanda 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Yunani Yunani 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990

Mitra sabilulungan[édit | sunting sumber]

Méditérania

Asia

Catetan suku[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Pranala luar[édit | sunting sumber]