Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa (Basa Inggris: Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE Basa Walanda: Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, OVSE) mangrupakeun organisasi antarpamaréntah kaamanan panggedéna di dunya. Tujuanna kaasup masalah kawas ngadalian pakakas, hak asasi manusa, kabébasan pérs, jeung pamilihan adil. Kalobaannana ti 3.500 stafna ngagawé di lapangan, jeung kira-kira 10% di kantor puseur.

OSCE mangrupa hiji organisasi ad hoc dina Piagam Sarikat Bangsa-Bangsa (Bab VIII), jeung ditujukeun dina pangélingan awal, panyegahan konflik, manajemén krisis jeung réhabilitasi saenggeus konflik. 56 nagara anggotana asalna ti Éropa, Kaukasus, Asia Tengah, jeung Amérika Kalér jeung ngawengku sabagian beulah bumi kalér. Diwangun dina Perang Tiis salaku forum Wétan-Kulon.

Sarikat Bangsa-Bangsa[édit | sunting sumber]

OSCE nganggap manéhna hiji organisasi régional dina Piagam Sarikat Bangsa-Bangsa Bab VIII[1] jeung mangrupa hiji panénjo Majelis Umum Sarikat Bangsa-Bangsa.[2] Pingpina mibanda pancén masihan laporan rutin ka Déwan Kaamanan Sarikat Bangsa-Bangsa.[3]

Nagara anggota[édit | sunting sumber]

Panandatangan OSCE dina 2006. ██ nandatanganan Pakta Ahir Hélsinki jeung Piagam Paris ██ ngan nandatanganan Pakta Ahir Hélsinki ██ sanés panandatangan ██ mitra sabilulungan
Nagara Asup Nandatanganan
Pakta Ahir Hélsinki
Nandatanganan
Piagam Paris
Albania Albania 19 Juni 1991 16 Séptémber 1991 17 Séptémber 1991
Amérika Sarikat Amérika Sarikat 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Andorra Andorra 25 April 1996 10 Nopémber 1999 17 Pébruari 1998
Arménia Arménia 30 Januari 1992 8 Juli 1992 17 April 1992
Austria Austria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Azerbaijan Azerbaijan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 20 Desember 1993
Bélarus Bélarus 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 8 April 1993
Bélgia Bélgia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Bosnia jeung Hérzégovina Bosnia jeung Hérzégovina 30 April 1992 8 Juli 1992  
Bulgaria Bulgaria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Britania Raya Britania Raya 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of the Czech Republic.svg Céko 1 Januari 1993    
Chili Cili 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Dénmark Dénmark 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Éstonia Éstonia 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1992 6 Desember 1991
Finlandia Finlandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Géorgia Géorgia 24 Maret 1992 8 Juli 1992 21 Januari 1994
Citakan:Country data Hungary Hungaria 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Flag of Iceland.svg Islandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Irlandia Irlandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Italia Italia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Jérman Jérman 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
  1. ALIH Citakan:Country data Canada Kanada || 25 Juni 1973 || 1 Agustus 1975 || 21 Nopémber 1990
Kazakhstan Kazakhstan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 23 Séptémber 1992
Kirgizstan Kyrgyzstan 30 Januari 1992 8 Juli 1992 3 Juni 1994
Kroasia Kroasia 24 Maret 1992 8 Juli 1992  
Latvia Latvia 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1991 6 Desember 1991
Liechtenstein Liechtenstéin 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Lituania Lithuania 10 Séptémber 1991 14 Oktober 1991 6 Desember 1991
Citakan:Country data Luxembourg Luksemburg 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Makédonia Makédonia 12 Oktober 1995    
Malta Malta 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Moldova Moldova 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 29 Januari 1993
Citakan:Country data Monaco Monako 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Citakan:Country data Montenegro Monténégro 22 Juni 2006 1 Séptémber 2006  
Norwégia Norwégia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Perancis Perancis 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Polandia Polandia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Portugal Portugal 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Romania Romania 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Rusia Rusia 25 Juni 1973 (salaku USSR) 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
San Marino San Marino 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Citakan:Country data Serbia Sérbia 25 Juni 1973 (salaku Yugoslavia)    
Siprus Siprus 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Slovénia Slovénia 24 Maret 1992 8 Juli 1992 8 Maret 1993
Slovakia Slovakia 1 Januari 1993    
Spanyol Spanyol 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Suis Suis 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Swédia Swédia 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Tajikistan Tajikistan 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992  
Turki Turki 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Citakan:Country data Turkmenistan Turkménistan 30 Januari 1992 8 Juli 1992  
Ukraina Ukraina 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 16 Juni 1992
Uzbékistan Uzbékistan 30 Januari 1992 26 Pébruari 1992 27 Oktober 1993
Flag of the Vatican City.svg Vatikan 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Walanda Walanda 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990
Citakan:Country data Greece Yunani 25 Juni 1973 1 Agustus 1975 21 Nopémber 1990

Mitra sabilulungan[édit | sunting sumber]

Méditérania

Asia

Catetan suku[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Pranala luar[édit | sunting sumber]