Lituania

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Lietuvos Respublika
Républik Lituania
Bandéra Lituania Lambang Lituania
Motto
"Tautos jėga vienybėje"
"Kakuatan nagara aya dina kesatuan"
Lagu
Tautiška giesmė
Location of Lituania
Lokasi  Lituania  (orange)

– di buana Éropa  (camel & bodas)
– di Uni Éropa  (camel)                  [Legenda]

Ibu kota Vilnius
54°41′N 25°19′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Lituania
Pamaréntah Démokrasi pamleméntér
 -  Présidén Dalia Grybauskaitė
 -  Perdana Mentri Andrius Kubilius
Kamerdikaan ti Kakaisaran Rusia (1918
 -  Lituania kakocapkeun 14 Pébruari 1009 
 -  Karajaan 6 Juli, 1253 
 -  Ngahiji jeung Polandia 2 Pébruari, 1386 
 -  Persemakmuran Polandia-Lituania 1569 
 -  Dijajah Rusia 1795 
 -  Merdika 16 Pébruari, 1918 
 -  Dijajah Soviét mungaran 3 Agustus, 1940 
 -  Dijajah Soviét ngadua kalina 1944 
 -  Merdika deui 11 Maret, 1990 
Asup ka
 Uni Éropa
1 Méi 2004
Aréa
 -  Total 65,200 km² (ka-123)
25,173 mil² 
 -  Cai (%) 1,35%
Populasi
 -  Perkiraan  2007 3,575,439 (ka-127)
 -  Kapadetan 55 /km² (ka-113)
142 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $54.03 billion (ka-75)
 -  Per kapita $16, 018 (ka-49)
GDP (nominal) Perkiraan 2005
 -  Total $25.49 miliar (ka-75)
 -  Per kapita $8,610 (ka-53)
Gini? (2003) 36 (sedeng
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg 0.857 (luhur) (ka-41)
Mata uang Litas Lituania (Lt) (LTL)
Zona wanci EET (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
TLD Internét .lt1
Kode telepon +370
1 Oge .eu, babagi jeung nagara anggota Uni Éropa lianna.

Lituania (Basa Lituania: Lietuva), ngaran resmina Républik Lituania (Basa Lituania: Lietuvos Respublika) nyaeta salasahiji nagara nu aya di beh kaler Éropa.[1] Nagara ieu aya di basisir tenggara Sagara Baltik, wawatesan jeung Latvia di beh kaler, Bélarus di tenggara, Polandia, jeung Kaliningrad Oblast (éksklaf Rusia) di kulon kiduleunnana. Lituania jadi anggota Uni Éropa ti 1 Méi, 2004.

Ibukota[édit | sunting sumber]

Ibu kota Lituania nyaeta Vilnius

Tempo oge[édit | sunting sumber]

  1. (Basa Inggris) United Nations Geographical region and composition