Uni Éropa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Peta nagara-nagara anggota UE (ISO 3166)

Uni Éropa (UE, Basa Inggris: European Union, Basa Walanda: Europese Unie atawa EU) nyaéta hiji organisasi antarpamaréntahan sarta supra-nasional, anu diwangun ti nagara-nagara Éropa, anu saprak 1 Januari 2007 geus ngabogaan 27 nagara anggota. Persatuan ieu diwangun ngaliwatan Perjangjian Uni Éropa (anu leuwih dipikawanoh jeung Pajangjian Maastricht) dina 1992. Tapi, loba aspék ti UE geus aya saméméh tanggal kasebut, ngaliwatan organisasi saméméhna anu dimimitian dina warsih 1950-an.

Organisasi internasional ieu digawé ngaliwatan gabungan sistem supranasional sarta antarpamaréntahan. Di sawatara widang, kaputusan-kaputusan dicarokot ngaliwatan musyawarah sarta mufakat di antara nagara-nagara anggota, sarta di widang-widang séjénna lembaga-lembaga anu baroga sipat supranasional ngajalankeun tanggung témbalna tanpa perlu kasapukan anggota-anggotana. Lembaga penting di jero UE nyaéta Komisi Éropa, Déwan Uni Éropa, Déwan Éropa, Mahkamah Éropa, sarta Bank Sentral Éropa. Aya ogé Parlemen Éropa anu anggota-anggotana dipilih langsung ku warga nagara anggota.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Sanggeus Perang Dunya I sarta Perang Dunya II, kahayang pikeun ngadegkeun Uni Éropa beuki ngaronjat, disurungkeun ku kahayang pikeun ngawangun balik Éropa sarta ngaleungitkeun kamungkinan perang séjénna. Ku alatan éta dijieun Komunitas Batubara jeung Waja Éropa (Basa Walanda: Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) ku Jerman, Perancis, Italia, sarta nagara-nagara Benelux. Hal ieu lumangsung ku Pajangjian Paris (1951), ditandatanganan dina April 1951 sarta dimimitian dina Juli 1952.

Sanggeus éta kabentuk ogé Komunitas Ékonomi Éropa (Basa Walanda: Europese Economische Gemeenschap) ngaliwatan Pajangjian Roma dina 1957 sarta dilaksanakeun dina 1 Januari 1958. Saterusna komunitas kasebut robah jadi Masarakat Éropa anu mangrupa 'tihang kahiji' ti Uni Éropa. Uni Éropa geus ngaevolusi ti hiji lembaga dagang jadi hiji lembaga nu gawé babarengan di widang ékonomi sarta pulitik.

Anggota[édit | sunting sumber]

Saprak 2007 Uni Éropa ngabogaan 27 nagara anggota, nyaéta

Kroasia engkéna baris jadi anggota ogé. Status Turki masih tacan écés. Parlemen Éropa ngayakeun pasamoan maranéhanana di Brusel, Belgia sarta (sawatara kali sataun) di Strasbourg (Perancis). Parlemen Éropa dipilih sacara langsung ku warga nagara anggota.


Nulis.jpg