Walanda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Koninkrijk der Nederlanden
Karajaan Walanda
Bandéra Walanda Lambang Walanda
Motto
"Je Maintiendrai"  (Basa Perancis)
"Ik zal handhaven"  (Basa Walanda)
"I shall stand fast"1
Lagu
Wilhelmus van Nassouwe
Location of Walanda
Lokasi  Walanda  (orange)

– di buana Éropa  (camel & bodas)
– di Uni Éropa  (camel)                  [Legenda]

Ibu kota Amsterdam2
52°21′N 04°52′E
Kota panggedéna Amsterdam
Basa resmi Walanda3
Grup étnis  80.9% Walanda
  2.4% Indonésia
  2.4% Jérman
  2.0% Suriname
12.3% lianna
Pamaréntah parleménér democracy
Karajaan konstitusional
 -  Ratu Ratu Beatrix
 -  Perdana Mentri Jan Peter Balkenende
Kamerdékaan Perang dalapan puluh taun 
 -  Disalabarkeun 26 Juli 1581 
 -  Diaku 30 Januari 16484 
Asup ka
 Uni Éropa
25 Maret 1957
Aréa
 -  Total 41,526 km² (ka-134)
16,033 mil² 
 -  Cai (%) 18.41
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2006 16,491,461 (ka-59)
 -  Sénsus 2001 16,105,285 
 -  Kapadetan 395 /km² (ka-23)
1,023 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $503.394 billion (ka-23)
 -  Per kapita $30,876 (ka-15)
GDP (nominal) Perkiraan 2005
 -  Total $625.271 billion (ka-16)
 -  Per kapita $38,618 (10th)
HDI (2006) Green Arrow Up Darker.svg 0.947 (luhur) (ka-10)
Mata uang Euro ()5 (EUR)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST (UTC+2)
TLD Internét .nl6
Kode telepon +31
1 Tarjamah literal motto nyaéta "Kuring bakal ngariksa". Di dieu "ngariksa" hartina keukeuh pamadegan atawa nyekel lemah.
2 Den Haag nyaeta dayeuh pamaréntahanana.
3 Di Walanda, basa Frisia ogé mangrupa basa resmi (sanajan ngan diucapkan di Friesland); basa Low Saxon sarta basa Limburgish sacara resmi diaku minangka basa wewengkon.
4 Katengtreman Westphalia.
5 Saméméh warsih 2001: gulden Walanda.
6 Domain .eu ogé dipaké, kawas anu dipaké babarengan para nagara anggota Uni Éropa.

Walanda (Basa Walanda: Nederland) (IPA: [ˈne:dərlɑnt]) nyaéta bagian Éropa tina Karajaan Walanda (Basa Walanda: Koninkrijk der Nederlanden), nu ngawengku Walanda, Walanda Antilles, jeung Aruba. Walanda mangrupakeun hiji karajaan konstitusional, nu aya di beulah kulon Éropa. Walanda diwawatesan ku Laut Kalér di beulah kulon kalérna, Bélgia di beulah kidul, sarta Jérman di beulah wétanna. Wates nu kiwari aya ngadeg taun 1839.

Walanda sakapeung disebut minangka Holland. Istilah ieu henteu bener, alatan minangka propinsi Holland Kalér sarta Holland Kidul anu perenahna di bagian kulon ieu saukur dua ti dua belas propinsi anu aya di Walanda.

Walanda nyaéta salah sahiji nagara anu kungsi ngawasa Indonésia sarta kakara ngaku kadaulatan Indonésia dina 27 Désémber 1949, tapi ayeuna geus ngaku Indonésia merdika dina 17 Agustus 1945.

Walanda mangrupa salah sahiji nagara anu pangmundelna di dunya sarta lolobana taneuhna aya di handapeun beungeut sagara. Walanda ogé kaceluk kalayan galengan cai (dijk), kincir angin, kelom kai, kembang tulip, sarta sipat kabuka (liberal) masarakatna. Sipat kasebut jadi hal anu kaceluk sacara internasional. Walanda ogé jadi tempat kalungguhan Mahkamah Internasional. Amsterdam mangrupa puseur dayeuh Walanda, sarta Den Haag puseur administrasi sarta panyicingan Ratu Walanda.

Catetan suku[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Bibliografi[édit | sunting sumber]

  • Paul Arblaster. A History of the Low Countries. Palgrave Essential Histories Series New York: Palgrave Macmillan, 2006. 298 pp. ISBN 1-4039-4828-3.
  • J. C. H. Blom and E. Lamberts, eds. History of the Low Countries (1998)
  • Jonathan Israel. The Dutch Republic: Its Rise, Greatness, and Fall 1477-1806 (1995)
  • J. A. Kossmann-Putto and E. H. Kossmann. The Low Countries: History of the Northern and Southern Netherlands (1987)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Jalan-jalan[édit | sunting sumber]