Basa Walanda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
colspan="3" style="text-align: center; font-size:110%; color: black; background-color: Indo-Éropa;" |Basa Walanda
Nederlands 
Pronunsiasi: IPA: [ˈneːdərlɑnts]
Dipaké di: minangka basa pituin di Walanda, Belgia (Flanders sarta Brussels), Suriname, Aruba, Antilles Walanda, Flanders Perancis, Rhine Handap (Jerman) sarta diaspora Walanda. 
Wewengkon: awalna Éropa Kulon, ayeuna ogé di Karibia.
Total pamaké:
  • Pituin: +22 juta[1][2]
  • Total: +27 juta[3] 
Réngking: 37 (nurutkeun Nederlandse Taalunie),[4] 40,[5] 43,[6] 46 (runtuyan kira-kira ku SIL)
Kulawarga basa:
 Jermanik
  Jermanik Kulon
   Franconian Handap
    Basa Walanda 
Sistim tulis: Hurup Latin (vérsi Walanda) 
colspan="3" style="text-align: center; color: black; background-color: Indo-Éropa;"|Status resmi
Basa resmi di: Citakan:Country data Aruba Aruba
Citakan:Country data Belgium (civil) Belgia
Walanda Walanda
Flag of the Netherlands Antilles (1986-2010).svg Antilles Walanda
Suriname Suriname
Citakan:Country data Benelux Benelux
Éropa Uni Éropa
Citakan:Country data UNASUR Kahijian Bangsa Amérika Kidul

Nagara sarta wewengkon anu loba ngabogaan panyatur tulén:
Bandéra Australia Australia
Flag of Canada.svg Kanada
Flag of France.svg Perancis
Flag of Germany.svg Jerman
Flag of New Zealand.svg Selandia Anyar
Flag of the United States.svg Amérika Sarikat
Flag of the United Kingdom.svg Britania

Diatur ku: Nederlandse Taalunie
(Kahijian Basa Walanda)
colspan="3" style="text-align: center; color: black; background-color: Indo-Éropa;" |Kode basa
ISO 639-1: nl
ISO 639-2: dut (B)  nld (T)
ISO 639-3: nld 
Map Dutch World scris.png
Peta dunya pamaké basa Walanda. Basa Walanda nyaéta salah sahiji basa resmi Uni Éropa sarta Kahijian Bangsa Amérika Kidul.

 

Basa Walanda (Nederlands ) nyaéta Basa Jermanik Kulon anu diomongkeun ku leuwih ti 22 juta jelema minangka basa ibu sarta leuwih ti 5 juta jelema minangka basa kadua. Kalolobaan panyatur tulén aya di Walanda, Belgia, sarta Suriname, kalayan jumplukan-jumplukan leutik pamaké di bagian Perancis, Jerman, sarta sawatara nagara urut jajahan Walanda. Basa ieu patula-patali pageuh jeung Basa Jermanik Kulon séjénna (contona Basa Inggris, Basa Frisian Kulon, sarta Basa Jerman) sarta rada leuwih laér jeung Basa Jermanik Kalér.

Basa Walanda nyaéta basa asal ti Basa Afrikaans sarta sawatara basa campuran (kreol). Nederlandse Taalunie nyaéta lembaga anu ngurus gawé babarengan antara otoritas-otoritas Walanda, Flemish sarta Suriname dina masalah-masalah basa, kawijakan basa, sarta pangajaran basa sarta sastra.

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Basa Walanda sarta kaasup ogé basa Inggris sarta basa Jerman, mangrupa bagian ti kulawarga basa Jermanik Kulon anu badag. Tapi dina kulawarga basa ieu, basa Walanda sacara relatif bisa disebutkeun leutik. Sipat has basa Walanda ialah dasarna. Basa Walanda dumasar basa Frankia Hilir. Baheula basa sabot suku-suku Jerman daratang di muara walungan Rhein, walungan Maas sarta walungan Schelde, kaum Frankia nyaéta anu pang dominan sarta pangaruhna pangbadagna pikeun perkembangan basa Walanda di poé kahareupnakeun batan suku-suku anu masih deukeut duduluran kawas suku Frisia sarta Saxon anu leuwih loba hirup di basisir basa éta, utamana di palebah wétan walungan IJssel. Ku alatan éta kekerabatan antara basa Walanda sarta basa Jerman bisa disebutkeun badag ayeuna ieu. Babarengan jeung basa Jerman Hulu (basa Jerman baku) sarta basa Jerman Hilir, anu henteu dumasar basa Frankia, basa Walanda kaasup naon anu disebut kulawarga basa Jermanik Barat-kontinental. Kulawarga ieu mangrupa cabang ti basa Jermanik sarta basa Jermanik dina gilirannya mangrupa cabang ti basa Indo-eropa.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (Basa Walanda) "Het Nederlandse taalgebied". Nederlandse Taalunie. 26 Oktober 2005. Diakses pada 4 Nopémber 2008. 
  2. "About the Netherlands". Dutch Ministry of Foreign Affairs. Diarsipkan dari yang asli pada 1 Oktober 2006. Diakses pada 23 Agustus 2008. 
  3. European Commission (2006). "Special Eurobarometer 243: Europeans and their Languages (Survey)" (PDF). Europa. Diakses pada 3 Pébruari 2007. 
    European Commission (2006). "Special Eurobarometer 243: Europeans and their Languages (Executive Summary)" (PDF). Europa. Diakses pada 3 Pébruari 2007. 
    "1% of the EU population claims to speak Dutch well enough in order to have a conversation." (page 153) Outside the European Union the number of second language speakers of Dutch is relatively small.
  4. (Basa Walanda) Hoeveel mensen spreken Nederlands als moedertaal? (How many people speak Dutch as mother tongue?), Nederlandse Taalunie, 2005.
  5. (Basa Walanda) G. De Moor in Taalschrift. Tijdschrift over taal en taalbeleid, Dec. 1, 2007.
  6. "Languages Spoken by More Than 10 Million People". Microsoft Encarta 2006. Diarsipkan dari yang asli pada 31 Oktober 2009. 


Nulis.jpg