Perancis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République française
Républik Prancis
Bandéra Prancis Lambang nagara Prancis
Motto
Liberté, Égalité, Fraternité
"Bébas, Sadarajat, Sumaduluran"
Lagu
"La Marseillaise"
Location of Prancis
Lokasi Metropolitan  Perancis  (dark green)

– di buana Éropa  (light green & dark grey)
– di the Uni Éropa  (light green)

Location of Prancis

Wewengkon Républik Prancis sadunya
Kaasup wewengkon Antartika nu diaku

Ibu kota Paris
48°52′N 2°19.59′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Prancis
Démonim (urang) Prancis
Pamaréntah Républik Sémi présidénsiil unitér
 -  Présidén François Hollande
 -  Perdana Mentri Jean-Marc Ayrault
Ngadeg
 -  Nagara bagéan Prancis 843 Nagara bagéan Prancis ngadeg 
 -  Konstitusi kiwari 1958 (Républik ka-5
Asup ka
 Uni Éropa
25 Maret 1957
 -  Métropolitan Prancis
  IGN[1] {{{FR_IGN_area}}} km² (ka-47)
 sq mi
  Cadastre[2] {{{FR_cadastre_area}}} km² (ka-47)
 sq mi
Populasi
  (perkiraan 1 Januari 2007)
 -  Total[4] 64,102,140[5] (ka-20)
 -  Métropolitan Prancis 61,538,322[3] (ka-20)
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total US ]1.871 triliun (ka-7)
 -  Per kapita US $30,100 (ka-20)
GDP (nominal) Perkiraan 2006
 -  Total US $2.232 triliun (ka-6)
 -  Per kapita US $35,404 (ka-18)
Gini? (2002) 26.7 (handap
HDI (2005) Green Arrow Up Darker.svg 0.952 (luhur) (ka-10)
Mata uang Euro[6], Franc CFP[7]
 
(EUR,    XPF)
Zona wanci CET[8] (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST[8] (UTC+2)
TLD Internét .fr[9]
Kode telepon +33

Perancis (Basa Perancis: IPA: [fʁɑ̃s]), ngaran resmina Républik Perancis (Basa Prancis: République française, IPA: [ʁepyˈblik fʁɑ̃ˈsɛz]), nyaeta hiji nagara nu wewengkon metropolitannana perenah di Éropa Kulon sarta ngawengku oge rupa-rupa kapuloan jeung wewengkon peuntas sagara nu aya di buana sejen.[10] Metropolitan Perancis manjang ti Sagara Méditerania tepikeun ka Kanal Inggris jeung Sagara Kalér, sarta ti Rhine tepikeun ka Samudra Atlantik. Urang Perancis sering ngarujuk Metropolitan Perancis minangka L'Hexagone ("Segi Genep" ("Héksagon")) alatan wangun geometris teritorina.

Perancis diwatesan ku Belgia, Luksemburg, Jerman, Swiss, Itali, Monako, Andora, jeung Spanyol, sedengkeun bagean peuntas sagarana, Perancis oge babagi wates lemah jeung Brazil sarta Suriname (ngawatesan Guiana Perancis) , sarta Antilles Walanda (ngawatesan Saint-Martin). Perancis oge numbu ka Karajaan Ngahiji ku Channel Tunnel, nu meuntasan sahandapeun kanal Inggris.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

The French Republic is a democracy organised as a unitary semi-presidential republic. Its main ideals are expressed in the Declaration of the Rights of Man and of the Citizen. In the 18th and 19th centuries, France built one of the largest colonial empires of the time, stretching across West Africa and Southeast Asia, prominently influencing the cultures and politics of the regions. France is a developed country with the sixth-largest economy in the world.[11] France is the most visited country in the world, receiving over 79 million foreign tourists annually (including business visitors, but excluding people staying less than 24 hours in France).[12] France is one of the founding members of the European Union, and has the largest land area of all members. France is also a founding member of the United Nations, and a member of the Francophonie, the G8, and the Latin Union. It is one of the five permanent members of the United Nations Security Council; it is also an acknowledged nuclear power.

The name France originates from the Franks (Francs) , a Germanic tribe that occupied northern Europe after the fall of the Western Roman Empire. More precisely, the region around Paris, called Île-de-France, was the original French royal demesne. The first King of the Franks, Clovis, is regarded as the forefather of the French kings.

Rengking internasional[édit | sunting sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Data Institut Géografi Nasional Prancis.
  2. Data Land Register Perancis, teu kaasup situ, balong jeung glétser nu gedena leuwih ti 1 km² (0.386 sq mi atawa 247 akre) katut muara walungan.
  3. INSEE, Government of France. "Tableau 2 - Répartition de la population totale par groupe d'âges, France métropolitaine". Diakses pada 1 April 2007.  (Basa Perancis)
  4. Sakabeh wewengkon Republik Prancis, kaasup sakabeh bagean jeung wewengkon nu meuntasan sagara (overseas), tapi teu kaasup wewengkon Terre Adélie di Antarktika nu kadaulatannana ditunda saprak ditawisna Perjangjian Antarktika taun 1959.
  5. INSEE, Government of France. "Bilan démographique 2006 : un excédent naturel record". Diakses pada 1 April 2007.  (Basa Perancis)
  6. Sakabeh Republik Prancis kajaba wewengkon peuntas sagara di Samudra Pasifik.
  7. Ukur wewengkon peuntas sagara di Samudra Pasifik.
  8. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama metropolitan_France
  9. Minangka tambahan keur .fr, sababaraha TLD Internet lianna dipake di bagean jeung wewengkon peuntas sagarana Prancis: .re, .mq, .gp, .tf, .nc, .pf, .wf, .pm, .gf and .yt. Perancis oge make .eu, babagi jeung anggota Uni Eropa lianna.
  10. Keur infomasi nu leuwih, tingali Category:French overseas departments, territories and collectivities.
  11. Rank by nominal GDP: 6 (2006) ; Rank by GDP per capita: 17 (2005) ; Rank by GDP at purchasing power parity per capita: 21 (2005).
  12. Government of France, Directorate of Tourism. "79 millions d’arrivées de touristes internationaux en 2006". Diakses pada 31 Juli 2007.  (Basa Perancis)

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan France ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Pamarentah Perancis

Profil nagara

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Perancis di Wikivoyage

Budaya

25lpx Geografi lokal

Citakan:Countries bordering the Mediterranean Sea

Organisasi internasional

Citakan:UN Security Council Citakan:Council of Europe members

Asosiasi sejenna

Citakan:Latin Europe


Koordinat: 47° N 2° E