Amsterdam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Peta lokasi Amsterdam
Walungan Amstel dina peuting, lukisan cat minyak ku Frans Koppelaar.

Amsterdam nyaéta puseur dayeuhna nagri Walanda sacara de jure, ditulis di jero undang-undang dasar. Tapi dayeuh pamaréntahan Walanda sacara de facto nyaéta Den Haag. Di dayeuh pamungkas ieu ogé aya wawakil-wawakil ti nagara deungeun, parlemen, mahkamah agung, sarta karaton ratu. Ngaran dayeuh ieu asalna ti kecap Amstellerdam,[1] nyaéta némbongkeun asal dayeuh nyaéta hiji bendungan (dam) di walungan Amstel.

Kota ieu legana 219,07 km² tur pangeusina 742.951 yuta jiwa (2004). Dayeuh ieu sacara administratip dibagi jadi 15 bagian anu kurang leuwih bisa disaruakeun jeung kacamatan di Indonésia, tapi disebut kalayan istilah deelgemeente.

Tembok pertahanan Amsterdam (Basa Walanda: Stelling van Amsterdam) nyaéta kaasup hiji warisan dunya anu ditangtayungan ku UNESCO mimitian warsih 1996.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, Vol 1, p896-898.