Jérman

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bundesrepublik Deutschland
Républik Féderal Jérman
Bandéra Jérman Lambang Jérman
Motto
Einigkeit und Recht und Freiheit
(Jérman: "Kasatuan jeung Kaadilan jeung Kamerdékaan”)
Lagu
Das Lied der Deutschen (stanza ka-3)
disebut ogé Einigkeit und Recht und Freiheit
Location of Jérman
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Bérlin
52°31′N 13°24′E
Basa resmi Jérman 1
Pamaréntah Républik Féderal
 -  Présidén Christian Wulff (CDU)
 -  Chancellor Angela Merkel (CDU)
 -  Vice Chancellor Guido Westerwelle (FDP)
Ngadeg
 -  Kakaisaran Romawi Suci 843 (Perjangjian Verdun
 -  Unifikasi 18 Januari 1871 
 -  Républik Féderal 23 Méi 1949 
 -  Réunifikasi 3 Oktober 1990 
Asup ka
 Uni Éropa
25 Maret, 1953
(Jérman Kulon)
Aréa
 -  Total 357,050 km² (ka-63)
137,858 mil² 
 -  Cai (%) 2.416
Populasi
 -  Perkiraan  2005 82,438,000(ultimo) (ka-14)
 -  Sénsus 2000 N/A 
 -  Kapadetan 230.9 /km² (ka-50)
598.5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $2.522 trillion (ka-5)
 -  Per kapita $30,579 (ka-17)
HDI (2003) 0.930 (luhur) (ka-20)
Mata uang Euro (€) 2 (EUR)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST (UTC+2)
TLD Internét .de
Kode telepon +49
1 Danish, Low German, Sorbian, Romany and Frisian are officially recognised and protected as minority languages by the ECRML. 2 Prior to 1999: Deutsche Mark

Republik Féderal Jérman (Basa Jérman: Bundesrepublik Deutschland) nyaéta hiji nagara di Éropa, diwawatesanan ku nagara Belanda, Bélgia, Luksemburg, Perancis, Swiss, Austria, Céko, Polandia jeung Dénmark.

Jérman mangrupakeun nagara penting di Uni Éropa sarta mangrupakeun nagara anggota nu ngabogaan jumlah pangeusi panglobana. Lian ti éta, Jérman ogé mangrupakeun anggota NATO jeung G8.

Masarakat[édit | sunting sumber]

Démografi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Démografi Jérman.
Hamburg nyaéta kota panggedéna kadua di Jérman (foto ieu nunjukeun puseur Hamburg saméméh perang dunya I)

Jérman boga loba pisan kota nu gédé nanging mung tilu kota nu dieusian jalma leuwih ti sajuta: Berlin dieusi 3,4 juta jalma, Hamburg dieusi 1,8 juta jalma, sarta München dieusi 1,4 juta jalma. Kukituna populasi henteu museur teuing atawa ngoriéntasi di hiji kota nu gedé wungkul lamun dibandingkeun jeung nagara-nagara Éropa lianna. Kota gedé lianna nyaéta Köln, Frankfurt am Main, Stuttgart, Dortmund, Essen, Düsseldorf, Bremen, Duisburg sarta Hannover. Kota panggedéna nyaéta région Rhine-Ruhr nu kaasup kana distrik Düsseldorf-Köln.

Dina taun 2004, kira-kira 6,7 juta jalma non-warganagara nyicingan Jerman. Panglobana daratang ti Turki, dituturkeun ku Italia, Yunani, Kroasia, Walanda, Sérbia dan Monténégro, Spanyol, Bosnia dan Hérzégovina, Austria, Portugal, Viétnam, Maroko, Polandia, Macedonia, Lebanon tur Perancis [1]. Kira-kira duapertiluna geus nyicingan ieu nagara salila 8 tahun atawa leuwih, kukituna bisa ngalakukeun naturalisasi jadi warganagara. [2]

Jérman téh mangrupa tujuan utama kénéh pikeun pangungsi pulitik (nu ménta suaka) jeung ékonomi ti loba pisan nagara berkembang, ngan jumlahna turun dina jeroning sawatara taun kadieukeun, nu ngahontal kira-kira 50.000 dina taun 2003.

Ageman[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Agama di Jerman.
Martin Luther, Bapak Reformasi Jerman dan pereform bahasa Jerman, 1529

Jérman ogé mangrupakeun lemah cai ti Réformasi nu dipilampah ku Martin Luther dina abad ka-16 mimiti. Ayeuna, Protéstan (utamana di kalér jeung wétan) ngeusian nepi ka 33% populasi jeung Katolik (utamana di kidul jeung kulon) ogé 33%. Kabéhanana aya kira-kira 55 juta jalma nu ngagem Kristen. Lolobana Protéstan Jerman asup salaku anggota ti Geréja Évangélis Jérman. Geréja Bébas aya boh di kota nu gedé boh di kota nu leutik. Paus Katolik Roma nu ayeuna nyaéta saurang Jérman, katelahna Paus Benediktus XVI.

Salian ti éta aya sababaraha ratus ribu Geréja Ortodoks (utamana Yunani jeung Sérbia, 400.000 Geréja Karosulan Anyar, leuwih ti 150.000 Saksi Yéhova, jeung sababaraha sarikat leutik lianna.

Ogé aya kira-kira 3,7 juta Muslim di Jérman (utamana turunan Turki).

Jérman ayeuna ngabogaan populasi Yahudi ke-3 panglobana di Éropa. Dina taun 2004, aya dua kali lipet jumlah Yahudi ti nagara urut Uni Soviét nu nyicingan Jérman dibandingkeun jeung anu cicing di Israél. Hal ieu ngajadikeun total Yahudi leuwih ti 200.000 saprak 1991. Kira-kira satengahna nyicingan pamukiman Yahudi, anu ayeuna ieu aya leuwih ti 100, kalawan jumlah anggota 100.000 leuwih; naék ti 30.000 saméméh ngahijina deui Jérman. Sawatara dayeuh di Jerman geus nempo deui balikna budaya Yahudi, utamana di Bérlin. Urang Yahudi ngabogaan sora dina kahirupan publik Jérman ngaliwatan Zentralrat der Juden in Deutschland.

Di wewengkon urut Jerman Wétan, kahirupan kaagamaan leuwih saeutik dibandingkeun jeung di Kulon. Ngan 5% ngahadiran misa sahenteuna saminggu sakali, dibandingkeun jeung 14% nu di Kulon nurutkeun survey kadieunakeun. Kira-kira 30% ti populasi henteu ngabogaan ageman. Di Wétan angka ieu meureun leuwih luhur.

Geréja sarta nagara kapisah, tapi aya gawé babarengan dina réa widang, utamana dina widang sosial, Geréja sarta komunitas kaagamaan, lamun maranéhanana badag, stabil sarta satia ka konstitusi, bisa meunang status husus ti nagara minangka "pausahaan di handapeun hukum publik" anu ngidinan geréja pikeun ngetip pajeg ti anggotana anu disebut Kirchensteuer (pajeg geréja). Pangasilan ieu dikumpulkeun ku nagara minangka gaganti waragad pikeun ngumpulkeunana. Tempo Status kabébasan ageman di Jerman sarta Pemisahan gereja sarta nagara.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Names for Germany.

Citakan:Topics in Germany

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Germany ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Cookbook Umum

Facts and figures

Jalan-jalan

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Jérman di Wikivoyage

Gambar

25lpx Geograpi lokal

Script error Citakan:Countries of the Baltic region

Script error

Jerman di Uni Eropa

Script error

Kaanggotaan internasional

Script error Script error Script error Citakan:Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Script error

Paguyuban lianna

Citakan:Germanic-speaking regions of Europe

Koordinat: 51°00′N 9°00′E