Bénin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République du Bénin
Orílẹ̀-èdè Olómìnira ilẹ̀ Benin
Républik Bénin
Bandéra Bénin Lambang Bénin
Motto
"Fraternité, Justice, Travail"
"Saduduluran, Kaadilan, Gawé"
Lagu
L'Aube Nouvelle
Lahirna Dinten Anyar
Location of Bénin
Lokasi  Bénin  (paul kolot)

– di Afrika  (paul & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul)  —  [Legenda]

Ibu kota Porto-Novo1
6°28′N 2°36′E
Kota panggedéna Cotonou
Basa resmi Perancis
Démonim Beninese; Beninois
Pamaréntah Démokrasi multipartéy
 -  Présidén Yayi Boni
 -  Prime Minister Pascal Koupaki
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 1 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 112.622 km² (ka-101)
43.484 mil² 
 -  Cai (%) 0,02%
Populasi
 -  Perkiraan  2009 8.791.832[1] (ka-89)
 -  Sénsus 2002 8.500.500 
 -  Kapadetan 78,1 /km² (ka-120)
202,2 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $13,993 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.451[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $6,649 milyar[2] 
 -  Per kapita $689[2] 
Gini? (2003) 36,5[3] (sedeng
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,492 (handap) (ka-161)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon (XOF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .bj
Kode telepon +229
1 Cotonou mangrupakeun kadudukan pamaréntahan.
2 Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Bénin (baheulana, Dahomey), resmina Républik Bénin, nya éta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Togo di kulon, Nigeria di wétan, jeung Burkina Faso sarta Niger di kalér. Garis basisir kidulna dina Teluk Bénin di mana kalobaannana populasi aya.[4] Ibu kota Bénin nya éta Porto-Novo, tapi kadudukan pamaréntahanna aya di Cotonou. Bénin miboga aréa kira-kira 110.000 kilométer pasagi (42.000 mil pasagi), kalawan jumlah populasi kira-kira 9,05 yuta. Bénin mangrupakeun hiji nagara tropis, sub-Sahara, loba gumantung kana tatanén, kalawan panggawéan nu loba jeung pamasukan ti tatanén napkah.[5]

Basa resmi Bénin nya éta Basa Perancis, tatapi, basa pribumi kawas Fon jeung Yoruba ilahar dipaké. Grup ageman nu panggedéna di Bénin nya éta Katolik Roma, dipiluan ku Islam, Vodun, jeung Protéstan.

Departmén jeung komune[édit | sunting sumber]

Alibori Atakora Atlantique Borgou Collines Donga Couffo Littoral Mono Ouémé Plateau Zou
Departemén di Bénin
Artikel utama: Departemén di Bénin, Komune di Bénin

Bénin dibagi kana 12 departmén (Basa Perancis: départements), jeung dibagi deui kana 77 komune.

  1. Alibori
  2. Atakora
  3. Atlantique
  4. Borgou
  5. Collines
  6. Donga
  7. Kouffo
  8. Littoral
  9. Mono
  10. Ouémé
  11. Plateau
  12. Zou

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Butler, S., Benin (Bradt Travel Guides), (Bradt Travel Guides, 2006)
  • Caulfield, Annie, Show Me the Magic: Travels Round Benin by Taxi, (Penguin Books Ltd., 2003)
  • Kraus, Erika and Reid, Felice, Benin (Other Places Travel Guide), (Other Places Publishing, 2010)
  • Seely, Jennifer, The Legacies of Transition Governments in Africa: The Cases of Benin and Togo, (Palgrave Macmillan, 2009)

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Central Intelligence Agency (2009). "Benin". The World Factbook. Diakses pada Éror: titimangsa teu valid. 
  2. a b c d "Benin". International Monetary Fund. Diakses pada 20 April 2011. 
  3. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses pada 1 Séptémber 2009. 
  4. R. H. Hughes, J. S. Hughes. A directory of African wetlands, p301. IUCN, 1992. ISBN 2880329493
  5. "Food and Agriculture Organization of the United Nations". United Nations, June 29th, 2010

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Bénin ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Bénin di Wikivoyage


Countries.png