Argéntina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun harti lianna, tempo Argentina (disambiguasi) jeung Argentine (disambiguasi).
República Argentina
Républik Argéntina[1]
Bandéra Argéntina Lambang Argéntina
Motto
"En unión y libertad"
Lagu
"Himno Nacional Argentino"

Location of Argéntina

Klaim Argéntina di Antartika (ngawengku klaim Antartika Chili jeung Britania) ogé jeung Kapuloan Falkland, Georgia Kidul, jeung Kapuloan Sandwich Kidul (dikawasaan ku Britania Raya) diwarnaan héjo ngora.

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Buenos Aires
34°36′S 58°23′W
Basa resmi Basa Spanyol (de facto)
Grup étnis (2005[2][3]) 86,4% Eropa
8,5% Mestizo
3,3% Arab
1,6% Amerindian
0,4% Asia jeung nu lian
Démonim Argentine, Argentinian, Argentinean
Pamaréntah Républik féderal répréséntatif présidénsial
 -  Présidén Cristina Fernández de Kirchner
 -  Wakil Présidén jeung Présidén Sénat
Amado Boudou[4]
Kamerdikaan ti Spanyol 
 -  Révolusi Méi 25 Méi 1810 
 -  Didéklarasikeun 9 Juli 1816 
 -  Konstitusi nu ayeuna 1 Méi 1853 
Aréa
 -  Total 2766890 km² (ka-8)
1068302 mil² 
 -  Cai (%) 1,1
Populasi
 -  Sénsus 2010 40.117.096[5] (ka-32)
 -  Kapadetan 14,49 /km² (ka-207)
37,53 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $710,7 milyar[6] (ka-22)
 -  Per kapita $17.376[6] (ka-51)
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $435,2 milyar[6] (ka-27)
 -  Per kapita $10.639[6] (ka-62)
Gini? (2009) 45,8[7] (luhur
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,797[8] (luhur pisan) (ka-45)
Mata uang Peso ($) (ARS)
Zona wanci ART (UTC−3)
TLD Internét .ar
Kode telepon +54

Argéntina, resmina Républik Argéntina (basa Spanyol: República Argentina, dilapalkeun: [re̞ˈpuβlika arxe̞nˈtina]), nyaéta nagara Amérika Kidul nu panggedéna aréana, sanggeus Brasil. Nagara ieu mangrupakeun nagara féderasi ti 23 propinsi jeung hiji kota otonom, Buenos Aires. Nagara ieu wawatesan jeung Paraguay sareng Bolivia di kalér, Brasil sareng Uruguay di kalér-wétan, sarta Chili di kulon jeung kidul. Klaim Argéntina kana Antartika, katunda ku ayana Traktat Antartika 1961. Argéntina ogé ngaklaim Kapuloan Falkland (basa Spanyol: Islas Malvinas), Georgia Kidul, jeung Kapuloan South Kidul, nu diadministrasi ku Britania Raya salaku téritori peuntas lautna.

Propinsi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Propinsi di Argéntina.

Argéntina ngawengku 23 propinsi (basa Spanyol: provincias, tunggal provincia) jeung 1 kota otonom (Ciudad autónoma de Buenos Aires). Kota jeung propinsi-propinsina miboga konstitusina sosorangan, tapi aya dina sistim féderal. Propinsi-propinsina teras dibagi kana departemén (basa Spanyol: departamentos, tunggal departamento), jeung kotamadya (basa Spanyol: municipios atawa intendencias), iwal Propinsi Buenos Aires, nu dibagi kana partido. Kota Buenos Aires dibagi kana komune.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Article 35 of the "Constitution". Diarsipkan dari yang asli pada 22 Nopémber 2007.  gives equal recognition to "United Provinces of the River Plate", "Argentine Republic" and "Argentine Confederation" and authorizes the use of "Argentine Nation" in the making and enactment of laws
  2. Ben Cahoon. "Argentina". World Statesmen.org. 
  3. "Encuesta Complementaria de Pueblos Indígenas 2004–2005". National Institute of Statistics and Census of Argentina.  (Basa Spanyol)
  4. "Juró la Presidente: "Si así no lo hiciera, que Dios, la Patria y él me lo demanden"". Infobae.  (Basa Spanyol)
  5. Buenos Aires Herald. "Argentina's population at 40, 117,096, says INDEC". 
  6. a b c d Argentina — World Economic Outlook Database, September 2011
  7. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses pada 1 Séptémber 2009. 
  8. "Human Development Report 2011". United Nations. 18 Désémber 2011. Diakses pada 2 Nopémber 2011. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Argéntina ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Media related to Argéntina at Wikimedia Commons

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Argéntina di Wikivoyage

Citakan:Argentina topics Citakan:Provinces of Argentina


Countries.png