Él Salvador

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Él Salvador, tempo Él Salvador (disambiguasi).
República de El Salvador
Républik Él Salvador
Bandéra Él Salvador Lambang Él Salvador
Motto
"Dios, Unión, Libertad"
Lagu
Himno Nacional de El Salvador
Location of Él Salvador
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
San Salvador
13°40′N 89°10′W
Basa resmi Basa Spanyol
Démonim Salvadoran
Pamaréntah Républik Féderal présidénsial constitusional
 -  Présidén Mauricio Funes (F)
 -  Wakil Présidén Salvador Cerén (F)
 -  Juru Carios Majelis Sigfrido Morales (F)
 -  Présidén Mahkamah Ageung Judge Belarmino Jaime
Kamerdikaan
 -  ti Spanyol 15 Séptémber 1821 
 -  Diakuan ku Spanyol 24 Juni 1865 
 -  ti Républik Raya Amérika Tengah 13 Nopémber 1898 
Aréa
 -  Total 21.040 km² (ka-153)
8.124 mil² 
 -  Cai (%) 1,4
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2009 6.134.000[1] (ka-99)
 -  Sénsus 2009 5.744,113[2] 
 -  Kapadetan 341,5 /km² (ka-47)
884,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $43,567 milyar[3] 
 -  Per kapita $7.429[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $21,700 milyar[3] 
 -  Per kapita $3.700[3] 
Gini? (2002) 52,4 (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,659[4] (sedeng) (ka-90)
Mata uang Dolar AS2 (USD)
Zona wanci (UTC-6)
TLD Internét .sv
Kode telepon +5031
1 Pausahaan telepon (saham pasar): Tigo (45%), Claro (25%), Movistar (24%), Digicel (5.5%), Red (0,5%).
2 Dolar Amérika Sarikat nyaéta mata uang dina pamakéan. Informasi kauangan bisa ditémbongkeun dina Dolar AS jeung dina Colón Él Salvador, tapi colón teu dipaké.[5]
3 Dina Lambang Él Salvador, ngaran nagara ditulis "Republica de El Salvador en la America Central", hartina "Républik Él Salvador di Amérika Tengah"

Él Salvador (basa Spanyol: República de El Salvador, harpiahna 'Républik Juru Salamet') nyaéta nu pangleutikna jeung pangpadetna populasina di Amérika Tengah. Ibu kota jeung kota panggedéna nagara ieu nyaéta San Salvador; Santa Ana jeung San Miguel ogé mangrupa puseur budaya jeung padagangan nu penting di nagara ieu jeung Amérika Tengah. Él Salvador wawatesan jeung Samudra Pasifik di kulon, Guatemala di kalér, sarta Honduras di wétan. Téritorina nu pangwétanna aya di Teluk Fonseca, deukeut Nikaragua. Dina 2009, Él Salvador miboga populsi kira-kira 5.744.113 jiwa, diwangun ti utamina masarakat Mestizo.[1]

Colón mangrupa mata uang resmi Él Salvador ti 1892 nepi ka 2001, basa nagara ieu ngadopsi Dolar AS.

Departemén[édit | sunting sumber]

Él Salvador dibagi kana 14 departemén (departamentos), nu mana satersna dibagi kana (total) 262 kotamadya (municipios).

Department names and abbreviations for the 14 Salvadoran Departments:

Departemén di Él Salvador
Babagian Él Salvador.
Él Salvador Kulon
Ahuachapán (Ahuachapán)
Santa Ana (Santa Ana)
Sonsonate (Sonsonate)
Él Salvador Tengah
La Libertad(Santa Tecla)
Chalatenango (Chalatenango)
Cuscatlán (Cojutepeque)
San Salvador (San Salvador)
La Paz (Zacatecoluca)
Cabañas (Sensuntepeque)
San Vicente (San Vicente)
Él Salvador Wétan
Usulután (Usulután)
San Miguel (San Miguel)
Morazán (San Francisco Gotera)
La Unión (La Unión)
Katrangan: Ibu kota departemén di jero kurung.

Olah raga[édit | sunting sumber]

Tim nasional maén bal Él Salvador lolos kualifikasi Piala Dunya FIFA pikeun Pila Dunya FIFA 1970 jeung 1981. Lolosna tim nasionalna pikeun turnamén nu taun 1970 diruksak ku Perang Maén Bal, ngalawan Honduras, nu mana diéléhkeun ku Él Salvador.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b "UNdata El Salvador". UN. 26 Agustus 2008. Diakses pada 4 Juli 2010. 
  2. Gob.sv (Basa Spanyol)
  3. a b c d "El Salvador". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  4. "Human Development Report 2010". United Nations. 26 Agustus 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  5. [1][tumbu nonaktif]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • "Background Notes", Background Notes: El Salvador, January 2008. Accessed March 6, 2008.
  • Bonner, Raymond. Weakness and Deceit: U.S. Policy and El Salvador. New York: Times Books, 1984.
  • CIA World Factbook, "El Salvador", February 28, 2008. Accessed March 6, 2008.
  • "Country Specific Information", U.S. State Department, October 3, 2007. Accessed March 6, 2008.
  • Danner, Mark. The Massacre at El Mozote: A Parable of the Cold War. New York: Vintage Books, 1994.
  • Foley, Erin. 'Cultures of the world, El Salvador. 1995
  • Montgomery, Tommie Sue. Revolution in El Salvador: From Civil Strife to Civil Peace. Boulder, Colorado: Westview Press, 1995.
  • Citakan:Cite thesis
  • Vilas, Carlos. Between Earthquakes and Volcanoes: Market, State, and the Revolution America. New York: Monthly Review Press. 1995.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan El Salvador ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Él Salvador di Wikivoyage


Citakan:Nagara di Amérika Tengah Citakan:Community of Democracies


Countries.png