Guinéa-Bissau

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
República da Guiné-Bissau
Républik Guinéa-Bissau
Bandéra Guinéa-Bissau Emblem Guinéa-Bissau
Motto
"Unidade, Luta, Progresso"
"Kahijian, Usaha, Kamajuan"
Lagu
"Esta é a Nossa Pátria Bem Amada"
Location of Guinéa-Bissau
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Bissau
11°52′N 15°36′W
Basa resmi
(Basa régional)
Basa Portugis (Crioulo)
Démonim Bissau-Guinean(s)[1]
Pamaréntah Républik semi-présidénsial
 -  Présidén Malam Bacai Sanhá
 -  Perdana Mentri Carlos Gomes
Kamerdikaan ti Portugal 
 -  Didélarasikeun 24 Séptémber 1973 
 -  Diakuan 10 Séptémber 1974 
Aréa
 -  Total 36.125 km² (ka-136)
13.948 mil² 
 -  Cai (%) 22,4
Populasi
 -  Perkiraan  2010 1.647.000[2] (ka-148)
 -  Sénsus 2002 1.345.479 
 -  Kapadetan 44,1 /km² (ka-154)
115,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $1,784 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.084[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $837 yuta[3] 
 -  Per kapita $508[3] 
Gini? (1993) 47 (luhur
HDI (2010) 0,289 (handap) (ka-164)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon (XOF)
Zona wanci GMT (UTC+0)
TLD Internét .gw
Kode telepon +245

Républik Guinéa-Bissau (Basa Portugis: República da Guiné-Bissau, dilapalkeun: [ʁeˈpublikɐ dɐ ɡiˈnɛ biˈsaw]) nya éta hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Senegal di kalér, jeung Guinéa di kidul jeung wétan, sarta Samudra Atlantik di kulon.

Guinéa-Bissau baheulana mangrupakeun bagian ti Karajaan Gabu, ogé tina Kakaisaran Mali. Bagian ti karajaan ieu lumangsung nepi ka abad ka-18, basa saeutik bagian nu lian minangka bagian ti Kakaisaran Portugis ti abad ka-16. Wewengkon ieu teras jadi jajahan Portuis ti Guinéa Portugis dina ahir abad ka-19. Basa merdika, anu didéklarasi dina 1973 jeung diakuan dina 1974, ngaran ibu kotana, Bissau, ditambahkeun kana ngaran nagara sangkan teu lieur jeung Républik Guinéa.

Ukur 14% ti populasi nyaturkeun basa resmina, Basa Portugis. Kalobaannana populasi (44%) nyaturkeun Kriol, hiji Basa kréol Portugis, jeung sésa basa asli Afrika. Ageman utamana nya éta ageman tradisional Afrika jeung Islam, aya ogé minoritas Kristen (kalobaannana Katolik).

Guinéa-Bissau mangrupakeun hiji anggota ti Uni Afrika, Komunitas Ékonomi Nagara Afrika Kulon, Organisasi Sabilulungan Islam, Uni Latin, Komunitas Nagara-Nagara Pamaké Basa Portugis, La Francophonie, jeung Zona Kooperasi jeung Karapihan Atlantik Kidul.

Région jeung séktor[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région Guinéa-Bissau, Séktor Guinéa-Bissau

Guinéa-Bissau dibagi kana 8 région (regiões) jeung hiji séktor otonom (sector autónomo). Ieu teras dibagi kana (total) 37 séktor. Région-régionna nya éta:

* séktor otonom

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Background Note: Guinea-Bissau". US Department of State. 17 Désémber 2014. Diakses pada 7 Pébruari 2010. 
  2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1". NB: The preliminary results of the National population census in Guinea-Bissau put the figure at 1,449,230, according to email information by the Instituto Nacional de Estudos e Pesquisa, Bissau.
  3. a b c d "Guinea-Bissau". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Forrest, Joshua B., Lineages of State Fragility. Rural Civil Society in Guinea-Bissau (Ohio University Press/James Currey Ltd., 2003)
  • Galli, Rosemary E, Guinea Bissau: Politics, Economics and Society, (Pinter Pub Ltd, 1987)
  • Lobban, Jr., Richard Andrew and Mendy, Peter Karibe, Historical Dictionary of the Republic of Guinea-Bissau, third edition (Scarecrow Press, 1997)
  • Vigh, Henrik, Navigating Terrains of War: Youth And Soldiering in Guinea-Bissau, (Berghahn Books, 2006)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Guinea-Bissau ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi ilahar
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Guinéa-Bissau di Wikivoyage

Citakan:Guinea-Bissau topics

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional jeung sajarah

Citakan:Portuguese overseas empire

Basa


Countries.png