Swaziland

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Umbuso weSwatini
Kingdom of Swaziland
Karajaan Swaziland
Bandéra Swaziland Lambang Swaziland
Motto
"Siyinqaba"
Lagu
Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati
Location of Swaziland
Ibu kota Lobamba (karajaan jeung législatif)
Mbabane (administratif; di handap koordinatna)
26°19′S 31°8′E
Kota panggedéna Mbabane
Basa resmi Inggris
Swati
Démonim Swazi
Pamaréntah Démokrasi parleméntér kahijian dina Monarki konstirusional jeung absolut
 -  King Raja Mswati III
 -  Ndlovukati Ratu Ntombi
 -  Perdana Mentri Barnabas Sibusiso Dlamini
 -  Députi Perdana Mentri Themba N. Masuku
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 6 Séptémber 1968 
Aréa
 -  Total 17.364 km² (ka-157)
6.704 mil² 
 -  Cai (%) 0,9
Populasi
 -  Perkiraan  2009 1.185.000[1] (ka-154)
 -  Sénsus 2007 1.018.449 
 -  Kapadetan 68,2 /km² (ka-135)
176,8 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $5,858 milyar[2] 
 -  Per kapita $5.708[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $2,983 milyar[2] 
 -  Per kapita $2.907[2] 
Gini? (1994) 6,9 (luhur
HDI (2011) Red Arrow Down.svg 0,522 [3] (sedeng) (ka-140)
Mata uang Lilangeni (SZL)
Zona wanci SAST (UTC+2)
TLD Internét .sz
Kode telepon +268
Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Swaziland, resmina Karajaan Swaziland (Umbuso weSwatini), jeung kadang disebut Ngwane atawa Swatini, nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika beulah kidul, wawatesan jeung Afrika Kidul di kalér, kidul, jeung kulon, sarta jeung Mosambik di wétan. Nagara ieu, ogé jeung masarakatna, dinamian dumasar kana Raja ti abad ka-19, Mswati II.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Distrik di Swaziland.

Swaziland dibagi kana 4 distrik:

Saban distrik teras dibagi kana tinkhundla. Aya 55 tinkhundla di Swaziland jeung masing-masing miboga hiji wakil di Majelis Pamusawaratan Swaziland.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Swaziland". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2010. 
  3. "Human Development Report 2011". United Nations. 20 Oktober 2011. Diakses pada 4 Nopémber 2011. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Swaziland ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Swaziland di Wikivoyage

Citakan:Swaziland topics


Countries.png