Niue

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Niuē
Niue
Bandéra Niue Lambang Niue
Lagu
Ko e Iki he Lagi
"The Lord in Heaven"
Location of Niue
Ibu kota Alofi
19°03′S 169°52′W
Basa resmi basa Niue, basa Inggris
Démonim Niuean
Pamaréntah Monarki konstitusional
 -  Pupuhu Nagara Ratu Elizabeth II
 -  Pawakilan Ratu Sir Jerry Mateparae
 -  Perdana Mentri Toke Talagi
Nagara nu kaasosiasi
 -  Pamaréntahan sorangan dina asosiasi bébas jeung Selandia Anyar 19 Oktober 1974 
 -  Kamerdikaan dina hubungan asing diakuan ku PBB[1] 1994 
Aréa
 -  Total 260 km² 
100 mil² 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  July 2009 1.398[2] (ka-221)
 -  Kapadetan 5,35 /km² 
13,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 
 -  Total $10 yuta (teu karéngking)
Mata uang Dolar Selandia Anyar (Aya ogé Dolar Niue nu teu resmi) (NZD)
Zona wanci (UTC-11)
TLD Internét .nu
Kode telepon +683
Interior wangunan garéja di Alofi, 1896. (poto ku Thomas Andrew (1855-1939)

Niue (basa Niue: Niuē), mangrupakeun hiji nagara kapuloan di Samudra Pasifik Kidul. Niue ilaharna katelah ogé salaku "Batu Polinésia" (Rock of Polynesia). Niue aya 2.400 km kalér-wétaneun Selandia Anyar dina hiji sagitilu antara Tonga, Samoa, jeung Kapuloan Cook.

Sanajan maréntah sorangan, Niue aya dina asosiasi bébas jeung Selandia Anyar, jeung kirang kadaulatan pinuh. Sadaya urang Niue mangrupakeun rahayat Selandia Anyar jeung Ratu Elizabeth II mangrupakeun pupuhu nagara Niue dina kapasitasna salaku Ratu Selandia Anyar.

Dina 2003, Niue jadi "bangsa WiFi" nu kahijina di dunya, nu mana aksés Internét nirkabel gratis disadiakeun di saantéro nagri ku Masarakat Pamaké Internét-Niue.[3]

Olahraga[édit | sunting sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Rugby union di Niue.
Tim Niue tujuh ngalaksanakeun haka

Rugby union mangrupakeun hiji olahraga nu populér, dimaénkeun boh ku lalaki atawa awéwé; Niue mangrupakeun juara FORU Oceania Cup 2008.[4] Netball dimaénkeun ngan ku awéwé. Aya tempat golf salapan liang di Fonuakula. Aya bowling jukut héjo dina pawangunan. Asosiasi méngbal populér dibuktikeun ku Turnamén Méngbal Niue.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Niue ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Niue di Wikivoyage

Nu séjén

Koordinat: 19°03′S 169°55′W / 19.050°S 169.917°W / -19.050; -169.917





Countries.png