Wewengkon depéndensi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Daptar Wewengkon Trust jeung Non-Pamaréntahan Sorangan (dokumén resmi PBB)

Wewengkon depéndensi mangrupakeun wewengkon nu ku lantaran hiji hal teu bisa miboga kamerdékaan atawa kadaulatan kawas hiji nagara. Hiji depéndensi bisa dikategorikeun ti rupa jeung katingkatan.

Wewengkon depéndensi béda jeung éntitas subnasional hiji nagara sabab duanana ngawakilan kumpulan pamisahan nu bébéda. Hiji éntitas subnasional biasana ngawakilan babagian wewengkon nagara, lamun wewengkon depéndensi bisa mangrupa wewengkon luar nagri hiji nagara kalawan status otonomi nu leuwih gedé.

Aréa nu sacara kapisah dingaranan tacan merdéka nya éta wewengkon nu dipaséakeun, dijajah, miboga pamaréntah dina pangasingan atawa miboga gerakan kamerdékaan nu boga pangaruh kiat.

Daptar wewengkon depéndensi[édit | sunting sumber]

Klaim depéndesi tampa pangakuan internasional sacara luas, ditulis kalawan hurup miring. Daptar ieu ngawengku sababaraha wewengkon nu teu kaasup dina daptar wewengkon tampa pamaréntahan sorangan nu dikaluarkeun ku Majelis Umum Pasarikatan Bangsa-Bangsa[1], kaasup ogé wewengkon nu teu diklasifikasikeun salaku wewengkon depénsi (koloni) ku pamaréntahan lokalna.

██  AMÉ ██  AUS ██  BRI ██  DÉN ██  NOR ██  PER ██  SEL ██  WAL
Peta wewengkon depéndensi di dunya

















Amérika Sarikat[édit | sunting sumber]

Wewengkon nu dicicingan Pamaréntahan
Citakan:Country data Guam Guam Téritori kaorganisasi nu teu kagabung; hubungan politik antara Guam jeung AS dilaksanakeun dina yurisdiksi Biro Hubungan Insulér, Departemén Jero Nagri Amérika Sarikat. Aya dina Daptar Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngeunaan wewengkon tampa pamaréntahan sorangan.
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Kapuloan Mariana Kalér Pasamakmuran dina kahijian politis sareng AS; pambéayaan féderal diurus ku Biro Hubungan Insulér, Departemén Jero Nagri Amérika Sarikat.
Citakan:Country data Puerto Rico Puérto Riko Téritori Amérika Sarikat kaorganisasi nu teu kagabung kalawan status pasamakmuran; hubungan politik antara Puérto Riko jeung AS dilaksanakeun dina yurisdiksi Kantor Présidén.
Citakan:Country data American Samoa Samoa Amérika Téritori nu teu kaorganisasi jeung teu kagabung diurus ku Biro Hubungan Insulér, Departmén Jero Nagri Amérika Sarikat. Aya dina Daptar Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngeunaan wewengkon tampa pamaréntahan sorangan.
Flag of the United States Virgin Islands.svg Kapuloan Virgin Amérika Sarikat Téritori kaorganisasi nu teu kagabung; hubungan politik antara Kapuloan jeung AS dilaksanakeun dina yurisdiksi Biro Hubungan Insulér, Departmén Jero Nagri Amérika Sarikat. Aya dina Daptar Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngeunaan wewengkon tampa pamaréntahan sorangan.
Wewengkon nu teu dicicingan Pamaréntahan
Amérika Sarikat Tepi Bajo Nuevo
Amérika Sarikat Pulo Baker Téritori Amérika Sarikat nu teu kagabung, diurus ti Washington, D.C. salaku bagian ti sistem Suaka Margasatwa ku Dinas Lauk jeung Margasatwa Amérika Sarikat ti Departmén Jero Nagri Amérika Sarikat.
Amérika Sarikat Pulo Howland
Amérika Sarikat Pulo Jarvis
Amérika Sarikat Atol Johnston
Amérika Sarikat Karang Kingman
Amérika Sarikat Atol Midway
Amérika Sarikat Pulo Navassa Téritori Amérika Sarikat nu teu kagabung, diurus ku Dinas Lauk jeung Margasatwa Amérika Sarikat ti Departmén Jero Nagri Amérika Sarikat ti Suaka Margasatwa Kapuloan Karibia di Boqueron, Puérto Riko. Diklaim ogé ku Haiti jeung sacara pribados liwat Tetepan Kapuloan Guano.
Amérika Sarikat Atol Palmyra Téritori Amérika Sarikat nu kagabung, sabagian piboga swasta jeung sabagian piboga nagara. Diurus ti Washington, D.C. ku Dinas Lauk jeung Margasatwa Departmént Jero Nagri Amérika Sarikat; Biro Hubungan Insulér Amérika Sarikay. Departmén Jero Nagri terus lanjut pikeun ngurus salapan teu kaasup aréa nu eusina tidal katangtu jeung daratan handap laut di antara laguna jeung 12 nm aréa laut sakurilingna.
Amérika Sarikat Tepi Serranilla
Amérika Sarikat Pulo Wake Téritori nu teu kagabung diawasan ku Angkatan Udara Amérika Sarikat jeung diurus ti Washington, D.C. ku Departmén Jero Nagri Amérika Sarikat. Diklaim ogé ku Kapuloan Marshall.

Australia[édit | sunting sumber]

Wewengkon nu dicicingan Pamaréntahan
Citakan:Country data Christmas Island Pulo Natal Diparéntah ti Canberra ku Departemén Jero Nagri.[2][3]
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Kapuloan Cocos (Keeling)
Citakan:Country data Norfolk Island Pulo Norfolk Tanggung jawab pasamakmuran nu diparéntah ti Canberra liwat Departemén Jero Nagri.[2]
Wewengkon nu teu dicicingan Pamaréntahan
Australia Kapuloan Ashmore jeung Cartier Diparéntah ti Canberra ku Departemén Jero Nagri.[2]
Australia Kapuloan Laut Koral
Australia Wewengkon Antarktika Australia Diparéntah ti Canberra ku Divisi Antarktika Australia Departemén Kalajengan, Lingkungan, Cai, Populasi, jeung Komunitas.
Australia Pulo Heard jeung Kapuloan McDonald

Britania Raya[édit | sunting sumber]

Wewengkon peuntas laut Pamaréntahan
Citakan:Country data Anguilla Anguilla Wewengkon peuntas laut Britania.
Citakan:Country data Bermuda Bermuda Wewengkon peuntas laut Britania atawa téritori kalawan pamaréntahan sorangan kawas nu didéfinisikeun ku Karajaan.
Britania Raya Téritori Antarktika Britania Teu aya padumuk tetep. Klaim Britania kana Antartika.
Flag of the Cayman Islands.svg Kapuloan Cayman Téritori peuntas laut Britania.
Flag of the Falkland Islands.svg Kapuloan Falkland Téritori peuntas laut Britania, diklaim ogé ku Argéntina.
Géorgia Kidul jeung Kapuloan Sandwich Kidul Géorgia Kidul jeung Kapuloan Sandwich Kidul Teu aya padumuk tetep. Téritori peuntas laut Britania, diklaim ogé ku Argéntina. Diurus ti Kapuloan Falkland ku Gubernur Kapuloan Falkland salaku répréséntatif ti Raja/Ratu Britania.
Citakan:Country data Gibraltar Gibraltar Téritori peuntas laut Britania, diklaim ogé ku Spanyol.
Citakan:Country data Montserrat Montserrat Téritori peuntas laut Britania.
Citakan:Country data Pitcairn Islands Kapuloan Pitcairn
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg Téritori Samudra Hindia Britania Teu aya padumuk tetep. Hiji téritori peuntas laut Britania, diurus ku hiji padumuk komisionér di Biro Asing jeung Pasamakmuran, London.
Citakan:Country data Saint Helena Saint Héléna Téritori peuntas laut Britania. Saint Héléna ngurus ogé Pulo Ascénsion jeung kumpulan pulo Tristan da Cunha.
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Kapuloan Turks jeung Caicos Téritori peuntas laut Britania.
Flag of the British Virgin Islands.svg Kapuloan Virgin Britania Téritori peuntas laut Britania kalawan pamaréntahan jero nagri sorangan.
Aréa Pangkalan Kawasa Pamaréntahan
Britania Raya Akrotiri jeung Dhékélia Wewengkon peuntas laut Britania nu diparéntah ku Panglima Tentara Britania, Siprus. Aréa Pangkalan Kawasa mangrupakeun pangkalan militer nu sanés wewengkon depéndensi biasa.[4]
Depéndensi Makuta Pamaréntahan
Citakan:Country data Guernsey Guernsey Tanggung jawab patahanan jeung pawakilan internasional aya dina Britania Raya.[5][6][7].
Citakan:Country data Jersey Jersey
Flag of the Isle of Man.svg Pulo Man

Dénmark[édit | sunting sumber]

Divisi Pamaréntahan
Flag of the Faroe Islands.svg Kapuloan Faroe Divisi administratif peuntas laut kalawan pamaréntahan sorangan ti 1948. Bagian ti Karajaan Dénmark tapi lain ti Uni Éropa.
Citakan:Country data Greenland Greenland Divisi administratif peuntas laut kalawan pamaréntahan sorangan ti1979. Bagian ti Karajaan Dénmark. Kaluar ti Uni Éropa dina 1986.

Norwégia[édit | sunting sumber]

Depéndensi Pamaréntahan
Norwégia Bouvet Teu aya padumuk tetep. Depéndensi diparéntah ti Oslo ku Departemén Urusan Kutub Kamenterian Kahakiman jeung Kapulisian Norwégia.
Norwégia Pulo Peter I Teu aya padumuk tetep. Depéndensi (mangrupakeun subjék ti Sistem Traktat Antarktika) diparéntah ti Oslo Departemén Urusan Kutub Kamenterian Kahakiman jeung Kapulisian Norwégia.
Norwégia Daratan Ratu Maud

Béda jeung tilu wewengkon ieu, Svalbard sapinuhna mangrupakeun bagian Norwégia. Svalbard diatur ku sababaraha hukum katangtu, tapi pamaréntahanna teu indepénden jeung teu bisa nangtukeun hukum sorangan.

Perancis[édit | sunting sumber]

Perancis peuntas laut diwangun ti 4 departemén peuntas laut (Départements d'outre-mer) jeung sakabéh téritori peuntas laut (Territoires d'outre-mer). Departemén peuntas laut (Guadeloupe, Martinik, Réunion, jeung Guyana Perancis), bareng jeung Perancis Métropolitan, mangrupakeun unit konstituén Républik Perancis. Di handap ieu mangrupakeun daptar téritori peuntas laut.

Wewengkon nu dicicingan Pamaréntahan
Polinésia Perancis Polinésia Perancis Jajahan peuntas laut ti 2003; Nagara peuntas laut ti 2004.
Flag of Mayotte (local).svg Mayotte Departemén jajahan ti 2001; jajahan peuntas laut ti 2003. Mayotte rék jadi departemén Perancis nu ka-101 (jeung departemén peuntas laut ka-5) dina 2011, dumasar kana hasil réferéndum dina Maret 2009.
Kalédonia Anyar Kaledonia Anyar "Jajahan sui generis" ti 1999; kaasup Daptar Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngeunaan wewengkon tampa pamaréntahan sorangan.
Flag of Saint Barthelemy (local).svg Saint-Barthelemy Jajahan peuntas laut ti 2007.
Perancis Saint Martin
Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Saint Pierre jeung Miquelon Téritori jajahan ti 1985; jajahan peuntas laut ti 2003.
Wallis jeung Futuna Wallis jeung Futuna Téritori peuntas laut ti 1961; jajahan peuntas laut ti 2003.
Wewengkon nu teu dicicingan Pamaréntahan
Perancis Pulo Clipperton Pulo nu diparéntah ku Menteri Téritori Peuntas Laut. Teu aya padumuk tetep.
Perancis Daratan Kidul jeung Antarktika Perancis Daratan Kidul jeung Antarktika Perancis (disingket TAAF, singketan ti Terres australes et antartiques françaises) mangrupakeun téritori peuntas laut ti 1955, diparéntah ti Paris ku hiji Administrateur Supérieur. Teu aya padumuk tetep. Kaasup klaim wewengkon Perancis di Antarktika: Daratan Adélie.

Selandia Anyar[édit | sunting sumber]

Dina asosiasi bébas Pamaréntahan
Flag of the Cook Islands.svg Kapuloan Cook Pamaréntahan sorangan jeung dina asosiasi bébas kalawan Selandia Anyar ti 1965. Kapuloan Cook sapinuhna miboga tanggung jawab kana hubungan jero nagrina; Selandia Anyar, dina konsultasi, tetep ngawasaan sababaraha tanggung jawab kana hubungan kaluar jeung patahanan. Dina 2005, Kapuloan Cook miboga hubungan diplomatik ngagunakeun ngaranna sorangan kana dalapan belas nagara.
Citakan:Country data Niue Niue Pamaréntahan sorangan dina asosiasi bébas kalawan Selandia Anyar ti 1974. Niue sapinuhna miboga tanggung jawab kana hubungan jero nagrina; Selandia Anyar tetep miboga tanggung jawab kana hubungan luar jeung patahanan. Tanggung jawab Selandia Anyar teu méré hak kadali jeung ngan digunakeun tina paméntaan Pamaréntah Niue.
Wewengkon Pamaréntahan
Citakan:Country data Tokelau Tokelau Téritori Selandia Anyar pamaréntahan sorangan. Sakumaha sajalan kana asosiasi bébas kalawan Selandia Anyar, Tokelau jeung Selandia Anyar geus satuju kana hiji draft konstitusi. Hiji réferéndum nu disponsoran ku PBB dina pamaréntahan sorangan dina Pébruari 2006 heunteu ngahasilkeun 2/3 sora nu dibutuhkeun pikeun ngaganti status politik. Hiji nu séjén nya éta dina Oktober 2007, nu gagal ogé.
Selandia Anyar Depéndensi Ross Teu aya padumuk tetep. Klaim Antarktika Selandia Anyar.

Walanda[édit | sunting sumber]

Sanggeus pambubaran Antillen Walanda dina Oktober 2010, Bonaire, Saba, jeung Sint Eustatius minangka bagian integral ti Walanda salaku munisipalitas istiméwa. Curaçao jeung Sint Maarten (kaasup daptar di handap) minangka nagara konstituén ti karajaan.

Nagara Pamaréntahan
Citakan:Country data Aruba Aruba Diterangkeun minangka hiji "nagara" ("daratan") dina Karajaan Walanda ku Statuta Karajaan Walanda. Aruba miboga otonomi pinuh dina urusan jero nagrina sanggeus misah ti Antillen Walanda dina 1986. Curaçao jeung Sint Maarten mangrupakeun bagian ti Antillen Walanda nepi ka bubarna dina Oktober 2010. Pamaréntah Walanda miboga tanggung jawab dina hal patahanan, urusan luar nagri, jeung hukum kabangsaan. Bagian ti Karajaan Walanda tapi sanés ti Uni Éropa sanajan wargina téh wargi Uni Éropa.
Citakan:Country data Curaçao Curaçao
Citakan:Country data Sint Maarten Sint Maarten

Réferénsi jeung catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Pikeun daptarna, tempo Résolusi Majelis Umum Pasarikatan Bangsa-Bangsa (2002). "Trust and Non-Self-Governing Territories". The United Nations and Decolonization. Diakses pada 13 Séptémber 2011. 
  2. a b c First Assistant Secretary, Territories Division (2008-01-30). "Territories of Australia". Attorney-General's Department. Diakses pada 7 Pébruari 2008. "The Federal Government, through the Attorney-General's Department administers Ashmore and Cartier Islands, Christmas Island, the Cocos (Keeling) Islands, the Coral Sea Islands, Jervis Bay, and Norfolk Island as Territories." 
  3. Territories and Information Law Division (7 September 2009). "Cocos Islands Governance and Administration". Territories of Australia. Australian Government, Attorney-General's Department. Diakses pada 23 Séptémber 2010. 
  4. Appendix O to the Treaty of Establishment
  5. CIA (2010-07-15). "Guernsey at the CIA's page". CIA. Diakses pada 15 Juli 2010. 
  6. CIA (2010-07-15). "Jersey at the CIA's page". CIA. Diakses pada 15 Juli 2010. 
  7. CIA (2010-07-15). "The Isle of Man at the CIA's page". CIA. Diakses pada 15 Juli 2010. 

Citakan:Rupa babagian nagara