Kapuloan Faroe

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Føroyar Citakan:Fo icon
Færøerne Citakan:Da icon
Kapuloan Faroe
Bandéra Kapuloan Faroe Lambang Kapuloan Faroe
Lagu
Tú alfagra land mítt
Anjeun, lemah kuring nu pangéndahna
Location of Kapuloan Faroe
Lokasi Kapuloan Faroe di Éropa Kalér
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Tórshavn
62°00′N 06°47′W
Basa resmi Faroe, Dénmark[1]
Grup étnis  91% Faroe
5.8% Dénmark
0.7% Britania
0.4% Islandia
0.2% Norwegia
0.2% urang Polandia
Démonim Faroese
Pamaréntah Démokrasi parleménter sarta dina monarki konstitusional
 -  Ratu Margrethe II
 -  Komisioner Luhur Dan M. Knudsen
 -  Perdana Mentri Kaj Leo Johannesen
Otonomi dina Karajaan Dénmark 
 -  Nunggal jeung Norwégia1 1035 
 -  Dibéré ka Dénmark2 14 Januari 1814 
 -  Kawasaan doméstik 1 April 1948 
Aréa
 -  Total 1.399 km² (ka-180)
540 mil² 
 -  Cai (%) 0,5
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2011 49.267 [2] (ka-206)
 -  Sénsus 2007 48.760 
 -  Kapadetan 35 /km² 
91 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total $1.642 milyar 
 -  Per kapita $33.700 
GDP (nominal) Perkiraan 2008
 -  Total $2.45 milyar 
 -  Per kapita $50.300 
HDI (2006) 0,9433 (luhur pisan
Mata uang Króna Faroe4 (DKK)
Zona wanci WET (UTC+0)
 -  Usum panas (DST) WEST (UTC+1)
TLD Internét .fo
Kode telepon +298
1 Dénmark nepi ka Faeroe dina 1380 dina rézim Olav IV di Norwégia.

2 Faeroe, Greenland, jeung Islandia baheulana sacara formal piboga Norwégia nepi ka 1814 sanajan 400 taun monarki Dénmark saméméhna.
3 Informasi pikeun Dénmark kaasup Kapuloan Faroe jeung Greenland.

4 Mata uang, dicitak kalawan motip Faroe, dikaluarkeun dina tingkat nu sarua jeung Krone Dénmark, ngagabungkeun fitur sékuritas nu sarua jeung ngagunakeun ukuran jeung standarb nu sarua jeung koin jeung uang Dénmark. krónur Faroe (tunggal króna) ngagunakeun kode ISO 4217 Dénmark "DKK".

Kapuloan Faroe atawa Faroe (basa Faroe: Føroyar, harpiah: "Kapuloan Domba") mangrupakeun sakumpulan pulo di Samudra Atlantik Kalér nu aya di antara Skotlandia jeung Islandia. Kapuloan Faroe boga status daérah otonomi Karajaan Dénmark ti 1948. Séktor patahanan jeung masalah luar nagri jadi tanggung jawab Dénmark.

Géografi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Géografi Kapuloan Faroe.

Kapuloan Faroe diwangun ti 18 pulo nu aya di laut Éropa Kalér, di antara Laut Norwégia jeung Samudra Atlantik Kalér, kira-kira saparo jarak ti Islandia ka Norwégia. Luas aréana nya éta 1.399 km² jeung teu aya dano atawa walungan utama. Panjang garis sagarana nya éta 1.117 km, tampa wates darat sareng nagara lian. Sahiji-hijina pulo nu teu didumukan nya éta Lítla Dímun. Iklim Kapuloan Faroe nya éta usum panas jeung usum tiis nu tiris, kadang-kadang mendung disartaan halimun jeung angin gancang. Titik pangluhurna aya di Gunung Slættaratindur, (882 m).

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Statistical Facts about the Faroe Islands, http://www.tinganes.fo/Default.aspx?ID=219, The Prime Minister's Office, accessed 13 July 2011
  2. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fo.html CIA - The World Factbook, accessed 13 July 2011

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Countries.png