Åland

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Landskapet Åland
(Ahvenanmaan maakunta)
Kapuloan Åland
Bandéra Åland Lambang Åland
Motto
"Kapuloan Karapihan"[1]
Lagu
Ålänningens sång
Location of Åland
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Mariehamn
60°07′N 019°54′E
Basa resmi Swédia
Démonim Ålänning/Åländare (basa Swédia), Ålandish, Ålandic
Pamaréntah Daérah otonom Finlandia
 -  Gubernur Peter Lindbäck
 -  Perdana Mentri Viveka Eriksson
Otonomi
 -  Didékrlarasikeun 1920 
 -  Diakuan 19212 
Asup ka
 Uni Éropa
1 Januari 19953
Aréa
 -  Total 13.517 km² 
5.219 mil² 
 -  Cai (%) 88
Populasi
 -  Perkiraan  2010 28.007 
 -  Kapadetan 18,14 /km² 
46,98 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2007
 -  Total $1,563 billion[2] 
 -  Per kapita $55.829 
HDI (2007) 0,967[3] (luhur pisan
Mata uang Euro (€)4 6 (EUR)
Zona wanci EET (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
TLD Internét .ax5
Kode telepon +358 (kode aréa 18)
1 Gubernur mangrupakeun pos administratif ditunjuk ku Pamaréntah Finlandia, jeung teu mibanda kawasa kana Pamaréntahan otonom Åland.
2 Didumukan ku Liga Bangsa-Bangsa miluan Krisis Åland.
3 Åland ngalaksanakeun réferéndum kapisah jeung tuluy gabung dina waktu nu sarua jeung Finlandia.
4 Nepi ka 1999, Markka Finlandia.
5 Ngaganti .aland.fi ti Agustus 2006. Domain .eu ogé dianggo, bareng jeung anggota Uni Éropa nu lian sarta Finlandia.
6 Krona Swédia (SEK) ogé dipaké luas.
Peta Åland

Åland (basa Swédia: Landskapet Åland, basa Finlandia: Ahvenanmaan maakunta/Ahvenanmaa) ngawangun hiji kapuloan di Laut Baltik. Kapuloan ieu aya dina jalan asup ka Teluk Bothnia jeung ngabentuk hiji wewengkon Finlandia nu otonom, kadémilitarisasi, sarta maké basa tunggal Swédia. Kapuloan ieu diwangun ti pulo utama, Fasta Åland, jeung ±6.500 pulo karang lianna.

Kotamadya[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Kotamadya di Åland.

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. http://findarticles.com/p/articles/mi_qn4188/is_20040718/ai_n11466101%7C Deseret News (Salt Lake City), Jul 18, 2004 by Tim Vickery Associated Press
  2. http://www.asub.ax/text.con?iPage=227
  3. "Human Development Report 2007". 20 Agustus 2007. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]




Countries.png