Yunani

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ελληνική Δημοκρατία
Elliniki´ Dimokratía
Républik Yunani
Bandéra Yunani Lambang nasional Yunani
Motto
Eleftheria i Thanatos, (Yunani: "Ελευθερία ή Θάνατος", "Merdika atawa Paéh") (tradisional)
Lagu
"Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν
Ýmnos is tin Eleftherían
Hymn to Liberty1"

Location of Yunani
Lokasi  Yunani  (héjo kolot)

– di buana Éropa  (héjo & kulawu kolot)
– di Uni Éropa  (héjo)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Aténa
37°58′N 23°43′E
Basa resmi Yunani
Grup étnis  94% Yunani,
4% Albania,
2% nu séjén[1][2][3][4]
Démonim Greek (Resmina: Hellenic)
Pamaréntah Républik parleménter kahijian
 -  Présidén Karolos Papoulias
 -  Perdana Mentri George Papandreou MP
Kamerdékaan ti Kakaisaran Ottoman
 -  Didéklarasikeun 1 Januari 1822, dina Majelis Nasional Kahiji 
 -  Diakuan 3 Pébruar 1830, di Protokol London 
 -  Konstitusi nu ayeuna 11 Juni 1975,
Républik Yunani Katilu 
Asup ka
 Uni Éropa
1 Januari 1981
Aréa
 -  Total 131.990 km² (ka-96)
50.944 mil² 
 -  Cai (%) 0,8669
Populasi
 -  Perkiraan  2010 11.305.118[5] (ka-74)
 -  Sénsus 2011 (data pasiapan) 10.787.690[6] 
 -  Kapadetan 85,3 /km² (ka-88)
221,0 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $318,082 milyar[7] (ka-37)
 -  Per kapita $28.434[7] (29th)
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $305,415 milyar[7] (ka-32)
 -  Per kapita $27.302[7] (ka-29)
Gini? (2005) 33[8] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,855[9] (luhur pisan) (ka-22)
Mata uang Euro ()2 (EUR)
Zona wanci EET (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
TLD Internét .gr3
Kode telepon +30
1 Ogé mangrupakeun lagu kabangsaan nasional Siprus.
2 Saméméh 2001, Drachma Yunani.
3 Domain .eu ogé dipaké, bareng jeung nagara anggota Uni Éropa nu lian.

Yunani, ogé kawanoh salaku Hellas jeung resmina Républik Yunani (Hellenic Republic) mangrupakeun hiji nagara di Éropa tenggara. Yunani tepung wates jeung Albania, Makédonia, jeung Bulgaria di kalér, jeung Turki di wétan. Laut Aegea aya di wétaneun daratan utama Yunani, Laut Ionia di kulon, jeung Laut Tengah di kidul.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Ti réformasi Program Kallikratis dipakékeun dina 1 Januari 2011, Yunani diwangun ti tilu belas périféri dibagi kana 325 kotamadya. Aya ogé hiji daérah otonom, Gunung Athos (Basa Yunani: Agio Oros, "Gunung Suci").

Peripheries of Greece numbered.svg
Nomor Périféri Ibu kota Aréa (km²) Aréa (mi²) Populasi[6]
1 Attica Aténa 3,808 1,470 3,812,330
2 Yunani Tengah Lamia 15,549 6,004 546,870
3 Makédonia Tengah Thessaloniki 18,811 7,263 1,874,590
4 Kréta Heraklion 8,259 3,189 621,340
5 Makédonia Wétan jeung Thrace Komotini 14,157 5,466 606,170
6 Epirus Ioannina 9,203 3,553 336,650
7 Kapuloan Ionia Corfu 2,307 891 206,470
8 Aegea Kalér Mytilene 3,836 1,481 197,810
9 Peloponnese Tripoli 15,490 5,981 581,980
10 Aegea Kidul Ermoupoli 5,286 2,041 308,610
11 Thessaly Larissa 14,037 5,420 730,730
12 Yunani Kulon Patras 11,350 4,382 680,190
13 Makédonia Kulon Kozani 9,451 3,649 282,120
Nomor Daérah otonom Ibu kota Aréa (km²) Aréa (mi²) Populasi[6]
(14) Gunung Athos Karyes 390 151 1,830

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Demographics of Greece". European Union National Languages. Diakses pada 19 Désémber 2010. 
  2. "Greece". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Diakses pada 16 April 2011. 
  3. "Πίνακας 7: Αλλοδαποί κατά υπηκοότητα, φύλο και επίπεδο εκπαίδευσης – Σύνολο Ελλάδας και Νομοί [Table 7: Foreigners by citizenship, gender and educational level -Whole of Greece and Prefectures]" (dalam bahasa Yunani). Biro Statistik Nasional Yunani. Diakses pada 16 April 2011. 
  4. "Demography Report 2010". Eurostat Yearbook 2010. Eurostat. Diakses pada 16 April 2011. 
  5. "Total Population". Eurostat. 1 Januari 2010. Diakses pada 8 Januari 2010. 
  6. a b c "'Πίνακας 1: Προσωρινά αποτελέσματα του Μόνιμου Πληθυσμού της Ελλάδος'". National Statistical Service of Greece: Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων Απογραφής Πληθυσμού 2011, 22 Ιουλίου 2011. 
  7. a b c d "Greece". International Monetary Fund. Diakses pada 26 April 2011. 
  8. "Distribution of Family Income – Gini Index". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Diakses pada 9 Juli 2010. 
  9. "Human Development Report 2010". United Nations. 17 Séptémber 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Greece ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity









Countries.png