Bélis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Bélis, tempo Bélis (disambiguasi).
Belize
Bélis
Bandéra Bélis Lambang Bélis
Motto
“Sub Umbra Floreo”
"I Flourish in the Shade"
Lagu
Land of the Free
Lagu Karajaan
God Save the Queen
Location of Bélis
Ibu kota Belmopan
17°15′N 88°46′W
Kota panggedéna Belize City
Basa resmi Basa Inggris
Basa régional Kriol, Spanyol, Garifuna, Maya, Plautdietsch
Grup étnis (2000) 48,7% Mestizo
24,9% Kriol
10,6% Maya
6,1% Garinagu
9,7% nu lian (Mennonite, Cina, Hindia Wétan, Spanyol)
Démonim Belizean
Pamaréntah Démokrasi parleméntér jeugn Monarki konstitusional
 -  Raja/Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jéndral Sir Colville Young
 -  Perdana Mentri Dean Barrow
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 21 Séptémber 1981 
Aréa
 -  Total 22966 km² (ka-150)
8867 mil² 
 -  Cai (%) 0,7
Populasi
 -  Perkiraan  2010 333.200[1] (ka-174)
 -  Kapadetan 15 /km² (ka-1982)
38 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $2,651 milyar[2] 
 -  Per kapita $7.895[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $1,396 milyar[2] 
 -  Per kapita $4.158[2] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg0,694[3] (luhur) (ka-78)
Mata uang Dolar Bélis (BZD)
Zona wanci wanci tengah (UTC-6)
TLD Internét .bz
Kode telepon +501
1 1Réngking-réngking ieu dumasar kana angka 2007.

Bélis (Basa Inggris: Belize; baheulana Honduras Britania) nyaéta hiji nagara nu aya di bagian kalér Amérika Tengah. Sanajan Kriol jeung Basa Spanyol dipaké ku wargina, Bélis mangrupa sahiji-hijina nagara di Amérika Tengah di mana basa Inggris aya salaku basa resmi. Bélis wawatesan jeung Méksiko di kalér, Guatemala di kidul jeung kulon, sarta di wétan jeung Laut Karibia. Daratan utama Bélis kira-kira panjangna 290 kilometres (180 mi) sarta lébarna 110 kilometres (68 mi).

Kalawan lemah 22,960 square kilometres (8,860 sq mi) sarta populasina nu ngan 333.200 jiwa (pakr. 2010),[4] Bélis minangka nagara kalawan kapadetan populasi nu pangleutikna di Amérika Tengah.[5] Bélis mangrupa hiji anggota ti Komunitas Karibia (CARICOM), Komunitas Nagara Amérika Latin jeung Karibia (CELAC), sarta Sistema de la Integración Centroamericana (SICA).

Distrik jeung daérah pamilih[édit | sunting sumber]

Bélis dibagi kana 6 distrik:

Distrik di Bélis
  1. Distrik Belize
  2. Distrik Cayo
  3. Distrik Corozal
  4. Distrik Orange Walk
  5. Distrik Stann Creek
  6. Distrik Toledo

Distrik-distrikna teras dibagi kana daérah pamilih (total 31).

Pahlawan nasional[édit | sunting sumber]

3 jalmi nu geus nampi ajén pangluhurna Bélis, Order of National Hero and Order of Belize, nyaéta:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Belize". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Diakses pada 9 Séptémber 2008. 
  2. a b c d "Belize". International Monetary Fund. Diakses pada 20 April 2011. 
  3. "Human Development Report 2010". United Nations. 25 Oktober 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  4. Infolink Production Center (1 April 2007). "Statistical Institute of Belize". Statisticsbelize.org.bz. Diakses pada 29 Agustus 2010. 
  5. "World Population Prospects: The 2008 Revision Population Database". United Nations. 11 Maret 2009. Diakses pada 29 Agustus 2010. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Belize In Focus: A Guide to the People, Politics and Culture Ian Peedle
  • Belize: A Concise History P. A. B. Thomson
  • Belize: Land of the Free By The Carib Sea Thor Janson
  • Belize: Reefs, Rain Forests, and Mayan Ruins Dick Lutz
  • Confederate Settlements in British Honduras Donald C.Simmons, Jr.
  • Education and Multi-cultural Cohesion in Belize, 1931–1981 Peter Ronald Hitchen Unpublished PhD Thesis. University of Central Lancashire, England. April 2002.
  • Escaping the Rat Race – Freedom in Paradise: Real-life Stories About Living, Working, Investing, and Retiring in Belize by Dr. Helga Peham, 2007.
  • Fodor's Guide: Belize and Guatemala
  • Forest Cover and Deforestation in Belize: 1980–2010 CATHALAC / NASA / Belize Ministry of Natural Resources and the Environment / SERVIR. August 2010.
  • Formerly British Honduras: A Profile of a New Nation of Belize William David Stetzekorn
  • Insight Guide: Belize Huw Hennessy
  • Lonely Planet World Guide: Belize Carolyn Miller Caelstrom and Debra Miller
  • The Making of Belize Anne Sutherland
  • Monrad Metzgen: Notes on British Honduras.
  • Monrad Metzgen, Henry Edney and Conrad Cain Handbook of British Honduras:
  • Monrad Metzgen: Shoulder to Shoulder or the Battle of St George's Caye, 1798.
  • Moon Handbooks: Belize Chicki Mallan and Joshua Berman
  • Our Man in Belize: A Memoir Richard Timothy Conroy
  • The Belize Debt-for-Nature Swap: Foundations of a Framework for Program Evaluation Emil A. Cherrington. Unpublished Master of Science thesis, College of Forest Resources, University of Washington, Seattle, Washington. June 2004. 96 pp.
  • The Guatemalan Claim to Belize: A Handbook on the Negotiations James S. Murphy
  • The Rough Guide: Belize Peter Eltringham
  • Time Among the Maya: Travels in Belize, Guatemala and Mexico Ronald Wright
  • Thirteen Chapters of A History of Belize Assad Shoman
  • Traveller's Wildlife Guide: Belize and Northern Guatemala Les Beletsky

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Belize ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Bélis di Wikivoyage

Citakan:Belize topics

Citakan:Commonwealth realms

Citakan:English dialects by continent Citakan:English official language clickable map

Koordinat: 17°4′N 88°42′W / 17.067°N 88.700°W / 17.067; -88.700


Countries.png