Lemah Héjo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalaallit Nunaat
Grønland
Lemah Héjo
Bandéra Lemah Héjo Lambang Lemah Héjo
Lagu
Nunarput utoqqarsuanngoravit
Location of Lemah Héjo
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nuuk (Godthåb)
64°10′N 51°44′W
Basa resmi Basa Dénmark, Basa Kalaallisut
Grup étnis  88% Inuit (kaasup campuran Inuit-Dénmark)
12% Éropa (kalobaannana urang Dénmark)
Démonim Greenlander, Greenlandic
Pamaréntah Démokrasi parleméntér dina hiji monarki konstitusional
 -  Ratu Margrethe II
 -  Komisionér Luhur Mikaela Engell
 -  Perdana Mentri Kuupik Kleist
Otonomi dina Karajaan Dénmark 
 -  Kadaulatan Norwégia[a] 1261 
 -  Hubungan ngadeg deui 1721 
 -  Dibéré ka Dénmark[b] 14 Januari 1814 
 -  Status amt 5 Juni 1953 
 -  Kakawasaan imah 1 Méi 1979 
 -  Otonomi salajengna jeung kakawasaan sorangan 21 Juni 2009[1] 
Aréa
 -  Total 2.166.086 km² (ka-12)
836.109 mil² 
 -  Cai (%) 83,1[c]
Populasi
 -  Perkiraan  Januari 2011 56.615[2] 
 -  Kapadetan 0,027 /km² (ka-241)
0,069 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2007
 -  Total $2,122 milyar (-)
 -  Per kapita $37.517[d] (-)
HDI (1998) 0,927[3] (luhur pisan) (-)
Mata uang Krone Dénmark (DKK)
Zona wanci GMT (UTC+0 nepi ka −4)
TLD Internét .gl
Kode telepon ++299
a. ^ Monarki Dénmark nepi ka Lemah Héjo dina 1380 kalawan kakawasaan Olav IV di Norwégia.
b. ^ Lemah Héjo, Kapuloan Faroe, jeung Islandia baheulana resmi piboga Norwégia nepi ka 1814 sanajan 400 taun monarki Dénmark saméméhna.
c. ^ Taun 2000: 410,449 km2 (158,475 sq mi) bébas és; 1,755,637 km2 (677,855 sq mi) katutup és. Kapadetan: 0,14/km2 (0,36 /mil pasagi) pikeun wewengkon bébas és.
d. ^ Pakiraan 2001.

Lemah Héjo (Kalaallisut: Kalaallit Nunaat hartina "Lemah Para Kalaallit"; Basa Dénmark: Grønland)[4] nyaéta hiji nagara otonom dina Karajaan Dénmark, aya antawis Arktik jeung Samudra Atlantik, wétaneun Arsipélago Arktik Kanada. Lemah héjo mangrupa pulo nu panggedéna aréana sadunya nu sanés hiji buana.[5]

Lemah héjo geus dieusian, sanajan teu teterusan, ku urang Inuit langkung Kanada pikeun 4500-5000 taun.[6][7] Dina abad ka-10, urang Norse midumukan bagian kidul Lemah Héjo. Dina abad ka-13, Inuit datang, sarta dina ahir abad ka-15, koloni Norse ditinggalkeun. Dina awal abad ka-18, hubungan antara Skandinavia jeung Lemah Héjo ngadeg deui sarta Dénmark nyieun kakawasaanna kana Lemah Héjo.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. "Self-rule introduced in Greenland", BBC News, 2009-06-21. Disalin 2010-05-04.
  2. Statistics Greenland, Greenland in Figures, 2010
  3. "United Nations Island Directory". Islands.unep.ch. Diakses pada 6 Séptémber 2010. 
  4. (July 2004) "The Dictionary" Historical dictionary of the Inuit, Lanham, Maryland: The Scarecrow Press, Inc.. URL accessed 2009-06-21.
  5. "Joshua Calder's World Island Info". Worldislandinfo.com. Diakses pada 6 Séptémber 2010. 
  6. "The history of Greenland – From dog sled to snowmobile". Greenland.com. Diakses pada 10 Séptémber 2011. 
  7. "Migration to Greenland - the history of Greenland". Greenland.com. Diakses pada 10 Séptémber 2011. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Ehrlich, Gretel, This Cold Heaven: Seven Seasons in Greenland, (Vintage, 2003)
  • Kpomassie, Tete-Michel, An African in Greenland, (NYRB Classics, 2001)

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Alley, Richard B. The Two-Mile Time Machine: Ice Cores, Abrupt Climate Change, and Our Future. Princeton University Press, 2000, ISBN 0-691-00493-5.
  • Bardarson, I. (ed. Jónsson, F.) "Det gamle Grønlands beskrivelse af Ívar Bárðarson (Ivar Bårdssön)", (Copenhagen, 1930).
  • CIA World Factbook, 2000.
  • Lund, S. 1959. The Marine Algae of East Greenland. 1. Taxonomical Part. Meddr Gronland. 156(1), pp. 1–245.
  • Lund, S. 1959. The Marine Algae of East Greenland. 11. Geographic Distribution. Meddr Gronland. 156, pp. 1–70.
  • Steffen, Konrad, N. Cullen, and R. Huff (2005). "Climate variability and trends along the western slope of the Greenland Ice Sheet during 1991–2004," Proceedings of the 85th American Meteorological Society Annual Meeting (San Diego).
  • Stern, Pamela R. Historical dictionary of the Inuit. Scarecrow Press, 2004. ISBN 978-0-8108-5058-3

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Lemah Héjo ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Lemah Héjo di Wikivoyage

Pamaréntah

Koordinat: 72°00′N 40°00′W / 72.000°N 40.000°W / 72.000; -40.000Citakan:Greenland topics

Citakan:Danish overseas empire

Citakan:West Nordic Council Citakan:Nordic Council


Countries.png