Pulo Man

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ellan Vannin
Isle of Man
Pulo Man
Bandéra the Isle of Man Lambang the Isle of Man
Motto
Quocunque Jeceris Stabit  (Latin)
Ka mana baé dialungkeun, pasti bisa nangtung.
Lagu
"O Land of Our Birth"
"Arrane Ashoonagh dy Vannin" (Man)
Lagu Karajaan
"God Save the Queen"
Location of the Isle of Man
Lokasi  Pulo Man  (Beureum)
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Douglas (Doolish)
54°09′N 4°29′W
Basa resmi Inggris, Man[1]
Démonim Manx
Pamaréntah Depéndensi Makuta Britania Démokrasi parleménter (Monarki konstitusional) 
 -  Lord of Mann Elizabeth II
 -  Gubernur Létnan Adam Wood
 -  Mentri Pupuhu Allan Bell
Status Depéndensi Makuta 
 -  Kakawasaan dibéré ka Britania 1765 
Aréa
 -  Total 572 km² (ka-191)
221 mil² 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  80.085 (ka-196)
 -  Kapadetan 140 /km² (ka-109)
362,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2003
 -  Total $2,113 milyar (ka-162)
 -  Per kapita $35.000 (ka-11/12)
Gini?  41[2] 
HDI (2010) 0,849[3] (luhur pisan) (t/kas)
Mata uang Pound sterling1 (GBP)
Zona wanci GMT (UTC+0)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+1)
TLD Internét .im
Kode telepon +44 spec.
+44-1624, +44-7524, +44-7624, +44-7924
1 Pulo Man nyitak koin jeung uang sterling manéhna sorangan (tempo Pound Man).

Pulo Man (Basa Inggris: Isle of Man, basa Man: Ellan Vannin[4], atawa ukur Mann (basa Man: Mannin), mangrupakeu hiji Depéndensi Makuta Britania, aya di Laut Irlandia antara pulo Britania jeung Irlandia. Pupuhu nagara nya éta Ratu Elizabeth II, nu mibanda gelar Lord of Mann. Lord of Mann diwakilkeun ku hiji Gubernur Létnan. Pulo ieu sanés bagian ti Britania Raya, tapi hubungan asing jeung patahananna aya dina tanggung jawab pamaréntah Brtiania Raya.

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. CIA - The World Factbook
  2. "Income inequalities". The Poverty Site. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "Human Development Report 2010". United Nations. p. 143 ff. Diakses pada 21 April 2011. 
  4. Ellan mangrupakeun basa Man ti pulo; Vannin kasus génitif ti Mannin, jeung boga harti (basa Inggris) of Mann.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]



Countries.png