Éstonia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Eesti Vabariik
Bandéra Éstonia Lambang Éstonia
Lagu
Mu isamaa, mu õnn ja rõõm
Location of Éstonia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Tallinn
Basa resmi Éstonia
Pamaréntah Républik parleménter
 -  Présidén Toomas Hendrik Ilves
 -  Perdana Menteri Andrus Ansip
Kamerdékaan
 -  Ti Kakaisaran Rusia 24 Fébruari 1918 
 -  Ti Uni Soviét 20 Agustus 1991 
Aréa
 -  Total 45.226 km² (129)
 mil² 
 -  Cai (%) 4,56%
Populasi
 -  Perkiraan  2006 1.344.684 (148)
 -  Kapadetan 29,8 /km² (144)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2004
 -  Total US$22,23 miliar (107)
 -  Per kapita US$16.461 (42)
Mata uang Euro (EUR)
Zona wanci (UTC+2)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+3)
TLD Internét .ee
Kode telepon +372

Républik Éstonia (basa Éstonia: Eesti Vabariik) mangrupakeun hiji nagara di Éropa Tengah. Wates darat nagara ieu nya éta wates 339 km jeung Latvia di kidul jeung 229 km kalawan Rusia di wétan. Di kalér aya Teluk Finlandia jeung di kulon aya Laut Baltik. Nagara ieu minangka anggota Uni Éropa ti 1 Méi 2004.

Politik[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Politik Éstonia.

Éstonia mangrupa nagara démokrasi konstitusional kalawan hiji présidén nu dipilih ku parlemén unikameral. Pamiluna diayaan saban opat taun. Pamaréntah atawa badan éksekutifnya kawangun ti perdana menteri nu dinominasikeun présidén jeung 14 urang menteri. Pamaréntah éta kedah disatujuan ku parlemén saméméh diistrénan.

Badan législatifnya nya éta Riigikogu, hiji parlemén unikameral nu miboga 101 korsi. Anggotana dipilih ku rahayat pikeun période jabat opat taun. Voting liwat internét mimiti dilaksanakeun dina pamilu-pamilu lokal di Éstonia.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Maakonnad[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Maakonnad Éstonia.

Éstonia dibagi kana 15 maakonnad (tunggal - maakond).

Maakonnad Éstonia

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Éstonia di Wikivoyage

Gnome-globe.svg