Andorra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Principat d'Andorra
Kapangéranan Andorra
Bandéra Andorra Lambang Andorra
Motto
Virtus Unita Fortior (Latin)
"Kahadéan Ngahiji Leuwih Kiat"
Lagu
El Gran Carlemany, Mon Pare (Catalan)
Charlemagne Ageung, pun Bapa

Location of Andorra
Lokasi Andorra (héjo) di Éropa
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Andorra la Vella
42°30′N 1°31′E
Basa resmi Catalan[1]3
Grup étnis  36.6% Andorra, 33.0% Spanyol, 16.3% Portugis, 6.3% Prancis, 7.8% nu lian.[2]
Démonim Andorran
Pamaréntah Démokrasi parleménter jeung Dwikakawasaan Konstitusional
 -  Co-Princes Joan Enric Vives Sicília
Nicolas Sarkozy
 -  Répréséntatisipan Nemesi Marqués Oste
Christian Frémont
 -  Perdana Menteri Antoni Martí
Kamerdékaan
 -  Paréage ti Tahta Aragon
1278 
 -  Cai (%) 0.26 (121.4 ha)[3][4]
Populasi
 -  Perkiraan  31 Désémber 2009 84,082[5] (ka-194)
 -  Sénsus 2006 69,150 
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total $4.22 miliar (ka-155)
 -  Per kapita $44,900 (ka-9)
GDP (nominal) Perkiraan 2008
 -  Total $2.893 miliar[6] (ka-155)
 -  Per kapita $34,240[6] (ka-28)
Gini? (2003) 27.21[7] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0.824[8] (luhur pisan) (ka-30)
Mata uang Euro (€)1 (EUR)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) CEST (UTC+2)
TLD Internét .ad2
Kode telepon ++376
1 Satacan 1999, Franc Prancis jeung Péséta Spanyol; koin jeung kertas ti dua mata uang éta, tapi, légal ténder kénéh nepi ka 2002. Nilai alit Andorran diner (dibagi kana 100 centim) dijieun saméméh 1982.
2 .cat ogé, digunakeun bareng wewengkon pamaké basa Catalan nu lian.
3 Basa Spanyol, Basa Prancis, jeung Basa Portugis oge loba digunakeun jeung diwanohan. (Tempo Basa di Andorra)
Lambang Andorra di parlemén Andorra.

Andorra, resmina Kapangéranan Andorra (basa Catalan: Principat d'Andorra), disebut ogé Kapangéranan Lebak Andorra,[9] (basa Catalan: Principat de les Valls d'Andorra), mangrupakeun hiji nagara leutik di Éropa, aya dina Pagunungan Pyrenees wétan jeung diwatesan ku Spanyol jeung Prancis. Legana 468 km² jeung populasina 83,888 dina 2009. Ibu kotana, Andorra la Vella, mangrupakeun ibu kota pangluhurna di Éropa, dina 1023 méter.[10] Basa resmina basa Catalan.

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Konstitusi Andorra (Pasal 2.1)
  2. Estadísticas de población de Andorra. Ministerio de Justicia e Interior de Andorra
  3. Girard P & Gomez P (2009), Lacs des Pyrénées: Andorre. (fr)
  4. Andorra en xifres 2007: Situació geogràfica, Departament d'Estadística, Govern d'Andorra. Ditarima deui dina 6 Juni 2010.
  5. Dades de població any 2009: 1- Població per parròquies al 31 de desembre del 2009, Departament d'Estadística, Govern d'Andorra. Ditarima deui dina 6 Juni 2010.
  6. a b Andorra 2008, Crèdit Andorrà.
  7. Estadistica.ad
  8. "Human Development Report 2010". United Nations. 26 Agustus 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  9. Funk and Wagnalls Encyclopedia, 1991
  10. Peta, Cuaca, jeung Bandara pikeun Andorra la Vella, Andorra

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Andorra di Wikivoyage


Gnome-globe.svg