Turkménistan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Türkmenistan Respublikasy
Républik Turkménistan
Bandéra Turkménistan Lambang Turkménistan
Motto
Lagu
Garaşsyz, Baky Bitarap,Türkmenistanyň döwlet gimni
Location of Turkménistan
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Ashgabat
Basa ngobrol
antarsuku
TurkménRusia
Pamaréntah Républik (de jure)
 -  Présidén G. Berdimuhammedow
Kamerdékaan
Aréa
 -  Total 488.100 km² (52)
 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2005 4.952.081 (112)
 -  Sénsus -
 -  Kapadetan 10 /km² (173)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$35,93 miliar (86)
 -  Per kapita US$7.266 (81)
Mata uang Manat (TMM)
Zona wanci (UTC+5)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+5)
TLD Internét .tm
Kode telepon +993

Républik Turkménistan (Basa Turkmén:Türkmenistan Respublikasy), diwanoh ogé sabagé Turkménia (Basa Rusia: Туркмения) nyaéta hiji nagara anu aya di wewengkon Asia Tengah, Asia. Nepi ka taun 1990, Turkménistan tetep kagabung dina konstitusi Uni Soviét, nu namina Républik Sosialis Soviét Turkménistan. Turkménistan tepung wates jeung Iran di kidul, Apganistan di kidul-wétan, Uzbékistan di kalér, Kazakhstan di kalér-kulon, jeung Laut Kaspia di kulon. Wewengkonna kalobaannana mangrupakeun sagara keusik Karakum. Nagara ieu miboga cadangan gas alam panglobana kalima di dunya.

Nepi ka danget ieu, Turkménistan ngagunakeun sistem politik hiji partai. Sistem ieu katempo teu minuhan prinsip-prinsip dasar démokrasi.[1]. Ti mimiti kamerdékaanna ti Uni Soviét, Turkménistan dipingpin ku Saparmurat Atayevich Niyazov. Dina 21 Désémber 2006, anjeunna maot, jeung digentosan ku Gurbanguly Mälikgulyýeviç Berdimuhammedow nu ditunjuk ku Déwan Kaamanan Nagara Turkménistan, liwat pamilihan umum dina 11 Fébruari 2007.

Pambagian Wewengkon[édit | sunting sumber]

Turkménistan dibagi ka lima propinsi atawa welayatlar (tunggal welayat) jeung hiji wewengkon ibukota. Masing-masing welayat dibagi ka sababaraha etraplar (tunggal etrap).

Daptar propinsi di Turkménistan
Propinsi ISO 3166-2 Ibukota Lega[2] Populasi (2005)[2] Key
Dayeuh Ashgabat Ashgabat 470 km² (180 mil²) 871,500
Propinsi Ahal TM-A Anau 97.160 km² (37,510 mil²) 939,700 1
Propinsi Balkan TM-B Balkanabat  139.270 km² (53,770 mil²) 553,500 2
Propinsi Daşoguz TM-D Daşoguz 73.430 km² (28,350 mil²) 1,370,400 3
Propinsi Lebap TM-L Türkmenabat 93.730 km² (36,190 mil²) 1,334,500 4
Propinsi Mary TM-M Mary 87.150 km² (33,650 mil²) 1,480,400 5


Basa[édit | sunting sumber]

Basa Turkmén mangrupakeun basa resmi di Turkménistan, sanajan tetep loba populasinya nu ngagunakeun basa Rusia keur komunikasi antarétnis. Kira-kira 72% populasina ngagunakeun basa Turkmén, 12% ngagunakeun basa Rusia, 9% ngagunakeun basa Uzbék, jeung 7% ngagunakeun basa nu séjén.

Warisan[édit | sunting sumber]

Turkménistan dina daptar Situs Warisan Dunya
Gambar Nami Lokasi Catetan Kaping Panambahan Tipe
Cyark merv 3.jpg Merv Kuna Mary Dayeuh-Oase utama di Asia Tengah, dina waktos Jalur Sutra 1995 Budaya[3]
KonyeUrgenchMinaret.jpg Köneürgenç Köneürgenç Runtuhan ibukota Khwarezmia dina abad ka-12 2005 Budaya[4]
Bénténg Parthia Nisa Bagyr, Propinsi Ahal Salah sahiji ibukota kahiji Kakaisaran Parthia 2007 Budaya[5]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Freedom House: Freedom in the world, country report on Turkmenistan http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=22&year=2009&country=7723
  2. a b Statistical Yearbook of Turkmenistan 2000-2004, National Institute of State Statistics and Information of Turkmenistan, Ashgabat, 2005.
  3. UNESCO. Ancient Merv State Historical and Cultural Park.
  4. UNESCO. Köneürgenç.
  5. UNESCO. Nisa Fortress.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Turkménistan di Wikivoyage





Gnome-globe.svg