Komoro

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu ngeunaan nagarana. Pikeun kapuloannana, tempo Kapuloan Komoro
Union des Comores
Udzima wa Komori
الاتحاد القمري
al-Ittiḥād al-Qumurī/Qamarī
Uni Komoro
Bandéra Komoro Seal Komoro
Motto
"Unité – Solidarité – Développement"
Lagu
Udzima wa ya Masiwa
Location of Komoro
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Moroni
11°41′S 43°16′E
Basa resmi Basa Komoro
Basa Arab
Basa Perancis
Démonim Comoran(s)[1]
Pamaréntah Républik féderal
 -  Présidén Ikililou Dhoinine
 -  Wakil Présdién Fouad Mohadji
Mohamed Ali Soilih
Nourdine Bourhane
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 6 Juli 1975 
Aréa
 -  Total 2.235 km² (ka-178 (kaasup Mayotte))
863 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2010 798.000a (ka-163)
 -  Kapadetan 275 /km² (ka-25)
712 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $800 yuta[2] 
 -  Per kapita $1.202[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $534 yuta[2] 
 -  Per kapita $802[2] 
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,576 (sedeng) (ka-139)
Mata uang Franc Komoro (KMF)
Zona wanci EAT (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+3)
TLD Internét .km
Kode telepon +269
a Teu kaasup Mayotte

Komoro (Basa Arab: جزر القمر‎, Ǧuzur al-Qumur/Qamar), resminia Uni Komoro (Basa Komoro: Udzima wa Komori, Basa Prancis: Union des Comores, Basa Arab: الاتحاد القمريal-Ittiḥād al-Qumurī/Qamarī) nya éta hiji nagara kapuloan di Samudra Hindia, di juru kalér Selat Mozambik, antara Mozambik jeung Madagaskar. Nagara lian nu deukeut Komoro nya éta Tanzania di kalér-kulon jeung Seychelles di kalér-wétan. Ibu kotana nya éta Moroni dina Grande Comore.

Komoro mangrupakeun anggota ti Uni Afrika, Francophonie, Organisasi Sabilulungan Islam, Liga Arab, jeung Komisi Samudra Hindia. Sajarah nagara ieu miboga loba kudéta ti kamerdikaanna dina 1975. Dina 2008, kira-kira saparo populasi aya di handap garis kamiskinan internasional (1.25 $AS per poé).[3]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Comoros". State.gov. 5 Méi 2010. Diakses pada 1 Juni 2010. 
  2. a b c d "Comoros". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. Human Development Indices, Table 3: Human and income poverty, p. 35. Retrieved on 1 June 2009

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • The Comoros Islands: Struggle Against Dependency in the Indian Ocean Malyn Newitt
  • Historical Dictionary of the Comoro Islands Martin and Harriet Ottenheimer
  • Shinzwani-English/English-Shinzwani Dictionary Harriet Ottenheimer
  • Lonely Planet World Guide: Madagascar and Comoros Gemma Pitcher and Patricia C. Wright

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Comoros ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Komoro di Wikivoyage

Géografi lokal

Citakan:Comoros topics

Kaanggotaan internasional


Countries.png