Iran

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
جمهوری اسلامی ايران
Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān
Républik Islam Iran
Bandéra Iran Emblem Iran
Motto
Esteqlāl, āzādī, jomhūrī-ye eslāmī 1  (Basa Pérsia)
"Kamerdikaan, kabébasan, Républik Islam"
Lagu
Sorūd-e Mellī-e Īrān ²
Location of Iran
Ibu kota Téhéran
35°41′N 51°25′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Pérsia
Démonim Iranian
Pamaréntah Républik Islam
 -  Pupuhu Agung Ayatollah Ali Khamenei
 -  Presiden Mahmoud Ahmadinejad
Unifikasi
 -  Dihijikeun ku Cyrus Agung 559 BCE 
 -  Parthian (Arsacid) dynastic empire
(first reunification)
248 BCE – 224 CE 
 -  Sassanid
dynastic empire
224–651 CE 
 -  Safavid dynasty
(second reunification)
May 1502 
 -  Konstitusi munggaran 1906 
 -  Révolusi Islam 1979 
 -  Cai (%) 0.7
Populasi
 -  Sénsus 2006 (1385 AP) 70,472,846³ (ka-18)
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $610 miliar (2006)[1]
note: estimates ranges from $602 billion (2006) by IMF[2] to $735 billion (2006) by EIU[3] (ka-19UNIQafa0eaeb1d66e290-nowiki-00000021-QINU1UNIQafa0eaeb1d66e290-nowiki-00000022-QINU)
 -  Per kapita $8,700 (2006)[1]
note: estimates ranges from $8,624 (2006) by IMF[2] to $10,494 (2006) by EIU[3] (ka-74)
GDP (nominal) Perkiraan 2005
 -  Total $212.4 miliar (ka-32)
 -  Per kapita $3,046 (ka-92)
Gini? (1998) 43.0 (sedeng) 
HDI (2004) 0.746 (sedeng) (96th)
Mata uang Réal Iran (ريال) (IRR)
Zona wanci IRST (UTC+3:30)
 -  Usum panas (DST) teu katalungtik (UTC+3:30)
TLD Internét .ir
Kode telepon +98
1 bookrags.com
2 iranchamber.com
3 Statistical Center of Iran. "تغییرات جمعیت کشور طی سال‌های ۱۳۳۵-۱۳۸۵" (dalam bahasa Persian). Diakses pada 16 Méi 2007. 
4 CIA Factbook

Iran, (basa Pérsia: ايران, Īrān; dikecapkeun [iːˈɾɒn]), ngaran resmina Républik Islam Iran (basa Pérsia: جمهوری اسلامی ايران, transliterasi: Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān), samemehna katelah sacara internasional minangka Pérsia, nyaeta nagara di Asia Kulon Kidul nu dina wewengkon geografis mah perenahna aya di Wétan Tengah, Asia Kidul,[4], Asia Tengah jeung Kaukasus. Islam Syi'ah mangrupakeun ageman nagara sarta Basa Pérsia mangrupakeun basa resmina.[5]

Minangka nagara panggedena ka-18 di dunya dumasar legana nu 1,648,000 kilometer pasagi, Iran saukuran jeung United Kingdom, Perancis, Spanyol jeung Jerman lamun dihijikeun, atawa leuwih leutik saeutik tinimbang nagara bagean AS, Alaska (1,717,855 km²). Pangeusina leuwih ti tujuh puluh yuta urang.

Iran wawatesan jeung Armenia, Azerbaijan, sarta Turkmenistan di beh kaler; Afghanistan jeung Pakistan di beh wetan; sarta Turki jeung Irak di beh kulon. Minangka tambahan, wawatesan oge jeung Teluk Pérsia, hiji wewengkon penting nu ngahasilkeun minyak, Teluk Oman, sarta Sagara Kaspia.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Iran ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Iran di Wikivoyage

Pamarentah
Lianna
Warta jeung media Iran