Iran

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
جمهوری اسلامی ايران
Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān
Républik Islam Iran
Bandéra Iran Emblem Iran
Motto
Esteqlāl, āzādī, jomhūrī-ye eslāmī 1  (Basa Pérsia)
"Kamerdikaan, kabébasan, Républik Islam"
Lagu
Sorūd-e Mellī-e Īrān ²
Location of Iran
Ibu kota Téhéran
35°41′N 51°25′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Pérsia
Démonim Iranian
Pamaréntah Républik Islam
 -  Pupuhu Agung Ayatollah Ali Khamenei
 -  Presiden Mahmoud Ahmadinejad
Unifikasi
 -  Dihijikeun ku Cyrus Agung 559 BCE 
 -  Parthian (Arsacid) dynastic empire
(first reunification)
248 BCE – 224 CE 
 -  Sassanid
dynastic empire
224–651 CE 
 -  Safavid dynasty
(second reunification)
May 1502 
 -  Konstitusi munggaran 1906 
 -  Révolusi Islam 1979 
 -  Cai (%) 0.7
Populasi
 -  Sénsus 2006 (1385 AP) 70,472,846³ (ka-18)
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $610 miliar (2006)[1]
note: estimates ranges from $602 billion (2006) by IMF[2] to $735 billion (2006) by EIU[3] (ka-19UNIQ56b8eb736b28575b-nowiki-0000000A-QINU1UNIQ56b8eb736b28575b-nowiki-0000000B-QINU)
 -  Per kapita $8,700 (2006)[1]
note: estimates ranges from $8,624 (2006) by IMF[2] to $10,494 (2006) by EIU[3] (ka-74)
GDP (nominal) Perkiraan 2005
 -  Total $212.4 miliar (ka-32)
 -  Per kapita $3,046 (ka-92)
Gini? (1998) 43.0 (sedeng) 
HDI (2004) 0.746 (sedeng) (96th)
Mata uang Réal Iran (ريال) (IRR)
Zona wanci IRST (UTC+3:30)
 -  Usum panas (DST) teu katalungtik (UTC+3:30)
TLD Internét .ir
Kode telepon +98
1 bookrags.com
2 iranchamber.com
3 Statistical Center of Iran. "تغییرات جمعیت کشور طی سال‌های ۱۳۳۵-۱۳۸۵" (dalam bahasa Persian). Diakses pada 16 Méi 2007. 
4 CIA Factbook

Iran, (basa Pérsia: ايران, Īrān; dikecapkeun [iːˈɾɒn]), ngaran resmina Républik Islam Iran (basa Pérsia: جمهوری اسلامی ايران, transliterasi: Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Īrān), samemehna katelah sacara internasional minangka Pérsia, nyaeta nagara di Asia Kulon Kidul nu dina wewengkon geografis mah perenahna aya di Wétan Tengah, jeung Kaukasus. Islam Syi'ah mangrupakeun ageman nagara sarta Basa Pérsia mangrupakeun basa resmina.[4]

Minangka nagara panggedena ka-18 di dunya dumasar legana nu 1,648,000 kilometer pasagi, Iran saukuran jeung United Kingdom, Perancis, Spanyol jeung Jerman lamun dihijikeun, atawa leuwih leutik saeutik tinimbang nagara bagean AS, Alaska (1,717,855 km²). Pangeusina leuwih ti tujuh puluh yuta urang.

Iran wawatesan jeung Armenia, Azerbaijan, sarta Turkmenistan di beh kaler; Afghanistan jeung Pakistan di beh wetan; sarta Turki jeung Irak di beh kulon. Minangka tambahan, wawatesan oge jeung Teluk Pérsia, hiji wewengkon penting nu ngahasilkeun minyak, Teluk Oman, sarta Sagara Kaspia.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c CIA World Factbook. ""Iran"". Diakses pada 5 Oktober 2007. 
  2. a b International Monetary Fund - World Economic Outlook Database, April 2007, retrieved 1 Oct 2007
  3. a b Economist.com, Country Briefings: Iran, Factsheet, 25 Sept 2007, retrieved 1 Oct 2007
  4. "قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران" (dalam bahasa Basa Pérsia). 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Iran ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Iran di Wikivoyage

Pamarentah
Lianna
Warta jeung media Iran