Républik Afrika Tengah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République centrafricaine
Ködörösêse tî Bêafrîka
Républik Afrika Tengah
Bandéra the Central African Republic Lambang the Central African Republic
Motto
"Unité, Dignité, Travail"
"Kahijian, Harkat, Gawé"
Lagu
La Renaissance  (Basa Perancis)
E Zingo  (Sango)
The Renaissance
Location of the Central African Republic
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Bangui
4°22′N 18°35′E
Basa resmi Perancis, Sango
Démonim Central African
Pamaréntah Républik
 -  Présidén François Bozizé
 -  Perdana Mentri Faustin-Archange Touadéra
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 13 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 622.984 km² (ka-43)
240.534 mil² 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  2009 4.422.000[1] (ka-124)
 -  Sénsus 2003 3.895.150 
 -  Kapadetan 7,1 /km² (ka-223)
18,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $3,446 milyar[2] 
 -  Per kapita $744[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $2,018 milyar[2] 
 -  Per kapita $436[2] 
Gini? (1993) 61,3[3] (luhur
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,369 (handap) (ka-179)
Mata uang Franc CFA Afrika Tengah (XAF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .cf
Kode telepon +236
Daérah patokoan Bangui
Truk di Bangui
Peta Républik Afrika Tengah

Républik Afrika Tengah (Basa Prancis: République centrafricaine, dilapalkeun: [ʁepyblik sɑ̃tʁafʁikɛn], atawa Centrafrique [sɑ̃tʀafʀik]; Sango Ködörösêse tî Bêafrîka), mangrupakeun hiji nagara nu dilingkung di Afrika Tengah. Tepung wates jeung Chad di kalér, Sudan di kalér-wétan, Sudan Kidul di wétan, Républik Démokratik Kongo jeung Républik Kongo di kidul, sarta Kamérun di kulon. Bangui mangrupakeun ibu kotana.

Sanajan sumber daya mineralna signifikan (emas, uranium, inten, jsb.), Républik Afrika Tengah tetep mangrupakeun salahsahiji ti nagara nu pangmiskinna di dunya jeung aya di antara sapuluh nagara nu pangmiskinna di Afrika. Indéks Pawangunan Manusa pikeun nagara ieu nya éta 0,369, nu méré réngking 179 ti 182 nagara kalawan data.[4]

Préféktur jeung sub-préféktur[édit | sunting sumber]

Républik Afrika Tengah dibagi kana 14 préféktur administratif (préfectures), bareng jeung 2 préféktur ékonomis (préfectures economiques) jeung hiji komune otonom. Préféktur-préfékturna teras dibagi kana sub-préféktur (sous-préfectures, total 71).

Préféktur-préfékturna

Dua préféktur ékonomisna nya éta Nana-Grébizi jeung Sangha-Mbaéré; ari komunena nya éta Bangui.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Central African Republic". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "Distribution of family income – Gini index". The World Factbook. CIA. Diakses pada 1 Séptémber 2009. 
  4. Daptar nagara dumasar HDI

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Doeden, Matt, Central African Republic in Pictures, (Twentyfirst Century Books, 2009)
  • Kalck, Pierre, Historical Dictionary of the Central African Republic, 2004
  • Petringa, Maria, Brazza, A Life for Africa (2006) ISBN 978-1-4259-1198-0
  • Titley, Brian, Dark Age: The Political Odyssey of Emperor Bokassa, 2002
  • Woodfrok, Jacqueline, Culture and Customs of the Central African Republic , (Greenwood Press, 2006)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Central African Republic ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Ihtisar
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Républik Afrika Tengah di Wikivoyage








Countries.png