Zambia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Republic of Zambia
Républik Zambia
Bandéra Zambia Lambang Zambia
Motto
One Zambia, One Nation
Lagu
"Stand and Sing of Zambia, Proud and Free"
Location of Zambia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Lusaka
15°25′S 28°17′E
Basa resmi Basa Inggris
Basa régional Chewa, Bemba, Lunda, Tonga, Lozi, Luvale, Kaonde
Démonim Zambian
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Michael Sata
 -  Wakil Présidén Guy Scott
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 24 Oktober 1964 
Aréa
 -  Total 752.618 km² (ka-39)
290.587 mil² 
 -  Cai (%) 1
Populasi
 -  Perkiraan  2009 12.935.000[1] (ka-71)
 -  Sénsus 2000 9.885.591[2] 
 -  Kapadetan 17,2 /km² (ka-191)
44,5 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $18,454 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.541[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $13,000 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.086[3] 
Gini? (2002–03) 42,1 (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,395 (handap) (ka-150)
Mata uang Kwacha Zambia (ZMK)
Zona wanci CAT (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+2)
TLD Internét .zm
Kode telepon +260

Zambia, resmina Républik Zambia (Basa Inggris: Republic of Zambia), nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Afrika beulah kidul. Nagara ieu wawatesan jeung Républik Démokratik Kongo di kalér, Tanzania di kalér-wétan, Malawi di wétan, Mosambik, Zimbabwé, Botswana, sareng Namibia di kidul, sarta Angola di kulon. Ibu kotana nyaéta Lusaka.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. Central Statistical Office, Government of Zambia. "Population size, growth and composition" (PDF). Diakses pada 9 Nopémber 2007. 
  3. a b c d "Zambia". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2010. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Burke, Mark, Glimmers of Hope : A Memoir of Zambia, (lulu.com, 2009)
  • Ferguson, James (1999). Expectations of Modernity: Myths and Meanings of Urban Life in the Zambian Copperbelt, Berkeley: University of California Press.
  • Ihonvbere, Julius, Economic Crisis, Civil Society and Democratisation: The Case of Zambia, (Africa Research & Publications, 1996)
  • LaMonica, Christopher, Local Government Matters: The Case of Zambia , (Lambert Academic Publishing, 2010)
  • Mcintyre, Charles, Zambia (Bradt Travel Guides), (Bradt Travel Guides, 2008)
  • Murphy, Alan and Luckham, Nana, Zambia and Malawi (Lonely Planet Multi Country Guide), (Lonely Planet Publications, 2010)
  • Phiri, Bizeck Jube, A Political History of Zambia: From the Colonial Period to the 3rd Republic, (Africa Research & Publications, 2005)
  • Roberts, Andrew, A History of Zambia, (Heinemann, 1976)
  • Sardanis, Andrew, Africa: Another Side of the Coin: Northern Rhodesia's Final Years and Zambia's Nationhood, (I.B.Tauris, 2003)
  • Various, One Zambia, Many Histories: Towards a History of Post-colonial Zambia, (Brill, 2008)
  • Wotela, Kambidima (2010). "Deriving Ethno-geographical Clusters for Comparing Ethnic Differentials in Zambia"..

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Zambia ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Zambia di Wikivoyage

Géografi lokal


Kaanggotaan internasional

Citakan:Zambia topics


Countries.png