Madagaskar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Republik Madagaskar nyaéta hiji nagara pulo di Samudra Hindia, ucul basisir wétan Afrika. Pulo Madagaskar nyaéta pulo pangbadagna kaopat di dunya. Sajaba pulo utama, sawatara pulo leutik di sakurilingna ogé jadi klaim republik ieu, nyaéta Pulo Juan de Nova, Pulo Europa, Kapuloan Glorioso, Pulo Tromelin, sarta Bassas da India. Sanajan sacara géografis padeukeut jeung Afrika, sajarah géologi, biologi, sarta démografi Madagaskar béda jeung wewengkon daratan utama buana éta.

Umumna arkeolog mercayaan Madagaskar mimiti dicicingan kira-kira antara 300 SM sarta 500 M ku bangsa Austronesia anu anjog jeung parahu cadik ti Kalimantan sarta Sulawesi di kapuloan Indonésia. Geura-giru sanggeus éta, bangsa Bantu dina Afrika datang ngaliwatan Selat Mozambik, tuluy nu nyicingan pulo éta mimitian galo. Saterusna bangsa Arab sarta bangsa Afrika Wétan séjénna beuki nambahan galona penduduk. Madagaskar diparéntah ku karajaan lokal Merina di abad ka-19 sarta mangrupa bagian ti jajahan kolonial Perancis antara 1890-1960, sarta saprak waktu éta Republik Madagaskar jadi nagara anu indepénden.

Republik ieu tiheula dingaranan Malagasi, sawaktu merdika ti Perancis dina warsih 1960. Alatan hubungan anu beuki goréng kalayan urut pangjajahna, ngaranna saterusna digantian jadi Madagaskar. Ngaran Malagasi masih dipaké pikeun nyebutkeun basa sarta bangsana.