Kalimantan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kalimantan
Locator pulau kalimantan.PNG

Peta lokasi pulo Kalimantan
{{{peta2}}}
Koordinat {{{koordinat}}}
Nagara Indonésia
Kapuloan Kalimantan
Propinsi {{{propinsi}}}
{{{tipe_dati2}}} {{{dati2}}}
Garis basisir 6.232,9 km
Lega 748.168,1 km² (3)
Pangeusi 9.220.447 (1980)
(?)

Kalimantan nyaéta salasahiji pulo nu aya di kaléreun Pulo Jawa sarta di kuloneun Pulo Sulawesi. Kalimantan kabagi jadi wilayah Brunéi, Indonésia jeung Malaysia. Pulo ieu kabéhannana sering ogé disebut Bornéo sedengkeun wilayah Indonésia disebut Kalimantan, sedengkeun wilayah Malaysia disebut Sarawak jeung Sabah. Lian ti kitu aya ogé kasultanan Brunei.

Ngaran Kalimantan disebutkeun dina surat-surat Pangéran Tamjidillah ti Kasultanan Banjar keur pihak Hindia Walanda (pihak Walanda nyebut Borneo).

Topograpi Kalimantan

Administrasi[édit | sunting sumber]

Kalimantan dibagi jadi opat propinsi:

Ngaran sejen Kalimantan[édit | sunting sumber]

Kalimantan dina ngaran[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Ghazally Ismail et al. (eds.) Scientific Journey Through Borneo Series. Universiti Malaysia Sarawak, Kota Samarahan. 1996-2001.
  • Gudgeon, L. W. W. British North Borneo. Adam and Charles Black, London. (An early well-illustrated book on "British North Borneo", now known as Sabah.) 1913.
  • MacKinnon K, Hatta G, Halim H, Mangalik A. The ecology of Kalimantan. Oxford University Press, London. 1998.
  • K M Wong & C L Chan. "Mt Kinabalu: Borneo's Magic Mountain." Natural History Publications, Kota Kinabalu. 1998.
  • David Macdonald. Expedition to Borneo.
  • Dennis Lau. Borneo: A Photographic Journey.
  • Stephen Holley. White Headhunter in Borneo.
  • Robert Young Pelton Borneo.

Rujukan pinilih[édit | sunting sumber]

  • Robert Young Pelton. Fielding's BorneoAA240 .L.jpg
  • Eric Hansen. Stranger in the Forest: On Foot Across Borneo.
  • John Wassner. Espresso with the Headhunters: A Journey Through the Jungles of Borneo.
  • Redmond O'Hanlon. Into the Heart of Borneo: An Account of a Journey Made in 1983 to the Mountains of Batu Tiban with James Fenton.
  • Charles M. Francis. A Photographic Guide to Mammals of South-east Asia.
  • Abdullah, MT. "Biogeography and variation of Cynopterus brachyotis in Southeast Asia." PhD thesis. The University of Queensland, St Lucia, Australia. 2003.
  • Corbet, GB, Hill JE. The mammals of the Indomalayan region: a systematic review. Oxford University Press, Oxford. 1992.
  • G.W.H. Davison, Chew Yen Fook. A Photographic Guide to Birds of Borneo.
  • Hall LS, Gordon G. Grigg, Craig Moritz, Besar Ketol, Isa Sait, Wahab Marni and MT Abdullah. "Biogeography of fruit bats in Southeast Asia." Sarawak Museum Journal LX(81):191–284. 2004.
  • Karim, C., A.A. Tuen and M.T. Abdullah. "Mammals." Sarawak Museum Journal Special Issue No. 6. 80: 221–234. 2004.
  • Garbutt, Nick, and J. Cede Prudente. Wild Borneo: The Wildlife and Scenery of Sabah, Sarawak, Brunei, and Kalimantan. 2007.
  • Mohd. Azlan J., Ibnu Maryanto, Agus P. Kartono, and MT Abdullah. "Diversity, Relative Abundance and Conservation of Chiropterans in Kayan Mentarang National Park, East Kalimantan, Indonesia." Sarawak Museum Journal 79: 251-265. 2003.
  • Hall LS, Richards GC, Abdullah MT. "The bats of Niah National Park, Sarawak." Sarawak Museum Journal. 78: 255-282. 2002.
  • Wilson DE, Reeder DM. Mammal species of the world. Smithsonian Institution Press, Washington DC. 2005.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]


Pulo-pulo utama di Indonésia
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra