Irian

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Irian
(Gini Anyar, Pulo Papua)
Géografi
Lokasi Mélanésia
Koordinat 5°30′S 141°00′E / 5.500°S 141.000°E / -5.500; 141.000Koordinat: 5°30′S 141°00′E / 5.500°S 141.000°E / -5.500; 141.000
Kapuloan/arsipélago Kapuloan Malayu
Lega 786.000 km² (303,4763 mil²)
Paringkat lega 2nd
Titik pangluhurna 4.884 m (16,024 ft)
Titik pangluhurna Puncak Jaya
Nagara
Propinsi Papua
Papua Kulon
Propinsi Central
Simbu
Eastern Highlands
East Sepik
Enga
Gulf
Hela
Jiwaka
Madang
Morobe
Oro
Southern Highlands
Western
Western Highlands
West Sepik
Milne Bay
National Capital District
Démografi
Populasi ~ 11,306,940 (as of 2014)
Kapadetan 14 /km² (36 /mil²)
Grup étnis Papua katut Austronésia
Peta pulitik Pulo Nugini

Irian (Basa Inggris: New Guinea) nyaéta pulo kadua panggedéna di dunya nu aya di kaléreun Australia.

Pulo ieu dibagi jadi dua wilayah nu masing-masing dikawasa ku Indonésia (beulah kulon nu disebut Papua) sarta beulah wétanna mangrupakeun bagéan nagara Papua Gini Anyar.

Istilah Papua ogé digunakeun keur ngarujuk ka pulo ieu sakumna. Nugini mangrupakuen istilah New Guinea, ngaran kulon nu diindonésiakeun. Maranéhannana baheula boga pamanggih yén lemah Papua siga Guinea, hiji wilayah di Afrika. Jadi wéh disebutna ogé Guinea anyar.

Di pulo ieu aya gunung pangluhurna sa-Indonésia, nyaéta Puncak Jaya (5.030 m).


Pulo-pulo utama di Indonésia
Irian | Jawa | Kalimantan | Sulawesi | Sumatra
Flag of Indonesia.svg