Trinidad jeung Tobago

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Republic of Trinidad and Tobago
Républik Trinidad jeung Tobago
Bandéra Trinidad jeung Tobago Lambang Trinidad jeung Tobago
Motto
"Together we aspire, together we achieve"
Lagu
Forged from the Love of Liberty
Location of Trinidad jeung Tobago
Location of Trinidad jeung Tobago
Ibu kota Port of Spain
10°40′N 61°31′W
kota panggedéna Chaguanas[1]
Basa resmi Basa Inggris
Grup étnis  37,5% Afrika
40% India
20,5% rupa-rupa (Urang Vénézuéla, Spanyol, Kréol Perancis, Portugis, Cina, Britania, Libanon, Suriah, Karib)
Démonim Trinidadian, Tobagonian
Pamaréntah Républik parleméntér
 -  Présidén George Maxwell Richards
 -  Perdana Mentri Kamla Persad-Bissessar
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 31 Agustus 1962 
 -  Républik 1 Agustus 1976 
Aréa
 -  Total 5.131 km² (ka-171)
1.981 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2011 1.227.505 (ka-152)
 -  Kapadetan 254,4 /km² (ka-48)
659,2 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $26,400 milyar[2] 
 -  Per kapita $20.137[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $21,195 milyar[2] 
 -  Per kapita $16.167[2] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,736[3] (luhur pisan) (ka-59)
Mata uang Dolar Trinidad jeung Tobago (TTD)
Zona wanci (UTC-4)
TLD Internét .tt
Kode telepon +1-868

Trinidad jeung Tobago (Basa Inggris: Trinidad and Tobago), resmina Républik Trinidad jeung Tobago (Basa Inggris: Republic of Trinidad and Tobago), nyaéta hiji nagara arsipélago[4] di Karibia kidul, leupas basisir kalé-wétan Vénézuéla jeung kiduleun Grénada di Antillen Leutik. Nagara ieu miboga wates laut jeung nagara lian kaasup Barbados di kalér-wétan, Guyana di tenggara, jeung Vénézuéla di kidul jeung kulon.[5][6] Nagara ieu legana 5,128 square kilometres (1,980 sq mi)[7] jeung miboga 2 pulo utami, Trinidad jeung Tobago, kalawan raloba wangun darat lianna.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Trinidad dibagi kana 14 korporasi jeung kotamadya régional, nu kawangun ti 9 région jeung 5 kotamadya sarta diurus ku Undang-Undang Korporas Kakotamadyaan 21 taun 1990 jeung améndeménna. Pulo Tobago diparéntah ku Majelis Pamusawaratan Tobago:

Basa[édit | sunting sumber]

Basa Inggris nyaéta basa resmi nagara (rupa lokal ti basa Inggris standar, nu kawanoh salaku Basa Inggris Trinidad), tapi basa nu loba dipaké nyaéta kréol basa Inggris (Kréol Trinidad atanapi Kréol Tobago). Basa kréol éta duanana miboga unsur ti rupa basa-basa Afrika. Kréol Trinidad ogé dipangaruhan ku Basa Perancis.[8]

Simbol nasional[édit | sunting sumber]

Bandéra Trinidad jeung Tobago.

Bandéra[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Bandéra Trinidad jeung Tobago.

Bandérana dipilih ku komite Kamerdikaan dina 1962. Beureum, perlambang seuneu (panonpoé, ngagambarkeun kahayangnyahoan), hideung, perlambang marcapada (ngagambarkeun pangorbanan), jeung bodas, perlambang cai (ngagambarkeun kahérangan jeung kasamian).[9]

Lambang[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Lambang Trinidad jeung Tobago.
Lambang Trinidad jeung Tobago

Lambangna didesain ku komite Kamerdikaan, jeung aya Ibis Beureum Kolot (asli Trinidad), Cocrico (asli Tobago), jeung Kolibri. Dina taméngna aya 3 kapal, ngagambarkeun Trinitas, jeung 3 kapal nu dilayaran ku Kolombus.[9]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. [1] at http://localgov.gov.tt
  2. a b c d "Trinidad and Tobago". International Monetary Fund. Diakses pada 18 Pébruari 2011. 
  3. "Human Development Report 2010". United Nations. 22 Oktober 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  4. Archipelagic Waters and Exclusive Economic Zone Act No 24 of 1986
  5. "Treaty between the Republic of Trinidad and Tobago and the Republic of Venezuela on the delimitation of marine and submarine areas, 18 April 1990". Pasarikatan Bangsa-Bangsa. Diakses pada 13 April 2009. [tumbu nonaktif]
  6. "The 1990 Accord Replaces the 1942 Paris Treaty". Trinidad and Tobago News. Diakses pada 13 April 2009. 
  7. "Background note Trinidad and Tobago". US Department of State. Diakses pada 1 Agustus 2009. 
  8. "The Sociolinguistic Situation of Trinidad and Tobago". 
  9. a b "Trinidad and Tobago government website". Gov.tt. Diakses pada 2 Méi 2010. 

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Hill, Donald R. Calypso Calaloo: Early Carnival Music in Trinidad. (1993). ISBN 0-8130-1221-X (cloth); ISBN 0-8130-1222-8 (pbk). University Press of Florida. 2nd Edition: Temple University Press (2006) ISBN 1-59213-463-7.
  • Quevedo, Raymond (Atilla the Hun). 1983. Atilla's Kaiso: a short history of Trinidad calypso. (1983). University of the West Indies, St. Augustine, Trinidad. (Includes the words to many old calypsos as well as musical scores for some of Atilla's calypsos.)

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Besson, Gérard & Brereton, Bridget. The Book of Trinidad (2nd edition, 1992), Port of Spain: Paria Publishing Co. Ltd. ISBN 976-8054-36-0
  • Besson, Gerard. Land of Beginnings – A historical digest, Newsday Newspaper, 27 August 2000
  • Boomert, Arie. Trinidad, Tobago and the Lower Orinoco Interaction Sphere: An archaeological/ethnohistorical study. Alkmaar: Cairi Publications, 2000.
  • Carmichael, Gertrude (1961). The History of the West Indian Islands of Trinidad and Tobago, 1498–1900. Alvin Redman, London.
  • Julian Kenny. Views from the Ridge. Port of Spain, Trinidad: Prospect Press, Media and Editorial Projects Limited, 2000/2007. ISBN 976-95057-0-6
  • Lans C: Creole Remedies of Trinidad and Tobago
  • Mendes, John. Cote ce Cote la: Trinidad & Tobago Dictionary. Arima, Trinidad, 1986
  • Saith, Radhica and Lyndersay, Mark. Why Not a Woman? Port of Spain: Paria Publishing Co. Ltd, 1993. ISBN 976-8054-42-5
  • Jeremy Taylor (writer). Visitor's Guide to Trinidad & Tobago (London, United Kingdom: Macmillan, 1986. ISBN 978-0-333-41985-4); 2nd edition as Trinidad and Tobago: An Introduction and Guide (London, United Kingdom: Macmillan, 1991. ISBN 978-0-333-55607-8).

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Trinidad and Tobago topics

Citakan:English official language clickable map


Countries.png