Vanuatu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Koordinat: 17°45′S 168°18′E

Ripablik blong Vanuatu
République du Vanuatu
Républik Vanuatu
Bandéra Vanuatu Lambang Vanuatu
Motto
"Long God yumi stanap" (Keur Gusti urang ngadeg)
Lagu
Yumi, Yumi, Yumi
Location of Vanuatu
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port Vila
17°45′S 168°18′E
Basa resmi Bislama, Inggris, Perancis
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Iolu Johnson Abil
 -  Perdana Mentri Sato Kilman
Merdika ti Perancis jeung UK 
 -  Tanggal 30 Juli 1980 
Aréa
 -  Total 12,189 km² (ka-161)
4,706 mil² 
 -  Cai (%) sakedik
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2006 209,000 (ka-183)
 -  Kapadetan 17 /km² (ka-188)
44 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $726 yuta (ka-175)
 -  Per kapita $3,346 (121st)
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg0.670 (sedeng) (ka-119)
Mata uang Vatu Vanuatu (VUV)
Zona wanci (UTC+11)
TLD Internét .vu
Kode telepon +678

Vanuatu (IPA: [ˌvɑːnuˈɑːtu]), ngaran resmina Républik Vanuatu, mangrupakeun nagara pulo nu aya di Samudra Pasifik kidul. Kapuloan ieu perenahna 1,750 km (1090 mil) di wétaneun Australia béh kalér, 500 km (310 mil) wétan kaléreun Kalédonia Anyar, kuloneun Fiji jeung kiduleun Kapuloan Solomon.

Vanuatu baheulana munggaran dicicingan ku urang Mélanésia. Urang Éropa mimiti nyicingan wewengkon ieu ahir abad ka-18 nu juntrungannana dina taun 1906 Britania jeung Perancis sacara resmi ngaku nagara ieu, nu sacara babarengan diatur minangka Hébride Anyar ngaliwatan kondominium Briania-Perancis. Gerakan kamerdikaan mucunghul taun 1970-an, nu ahirna Républik Vanuatu ngadeg taun 1980.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Sajarah Vanuatu.

Kalolobaan kapuloan Vanuatu geus dicicingan salila ratusan taun kalayan bukti arkéologis pangkolotna aya tanggal 1300 SM.[1]

Géografi[édit | sunting sumber]

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Propinsi di Vanuatu
Red right arrow.svg
 Artikel utama: Propinsi di Vanuatu.

Ti taun 1994, Vanuatu kabagi jadi genep propinsi:

Budaya, basa, musik jeung ageman[édit | sunting sumber]

Pangatikan[édit | sunting sumber]

Di Port Vila, sarta dua puseur lianna, mangrupakeun tempat Universitas Pasifik Kidul, institusi pangatikan nu dipiboga ku dua belas nagara-nagara Pasifik. Kampus Vanuatu ukur mangrupakeun sakola hukum di universitas ieu.

Jejer rupa-rupa[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Adams, Ron (2007). "Vanuatu (History)". Encyclopædia Britannica. Diakses pada 16 Juli 2007. 

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Vanuatu ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity