Samoa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Samoa
Independent State of Samoa
Nagara Indepénden Samoa
Bandéra Samoa Coat of arms Samoa
Motto
Fa'avae i le Atua Samoa
Lagu
The Banner of Freedom
Location of Samoa
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Apia
13°50′S 171°45′W
Basa resmi Samoa, Inggris
Démonim Samoan
Pamaréntah Républik parleménter
 -  O le Ao o le Malo
(Pupuhu Nagara)
Tufuga Efi
 -  Perdana Mentri Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
Kamerdikaan
 -  ti Selandia Anyar 1 Januari 1962[1] 
Aréa
 -  Total 2.831 km² (ka-174)
1093 mil² 
 -  Cai (%) 0,3%
Populasi
 -  Perkiraan  2009 179.000[2] (ka-166)
 -  Sénsus 2006 179.186 
 -  Kapadetan 63,2 /km² (ka-134)
163,7 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $1,049 milyar[3] 
 -  Per kapita $5.782[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total $558 yuta[3] 
 -  Per kapita $3.077[3] 
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg0,785 (sedeng) (ka-94)
Mata uang Tala (WST)
Zona wanci (UTC-11)
 -  Usum panas (DST)  (UTC-10)
TLD Internét .ws
Kode telepon +685
1 Ti 7 Séptémber 2009.[4]

Samoa, resmina Nagara Indepénden Samoa, baheula katelah salaku Samoa Kulon jeung Samoa Jérman, mangrupakeun hiji nagara nu ngawengku bagian kulon ti Kapuloan Samoa dina Samudra Pasifik Kidul. Merdika ti Selandia Anyar dina 1962. Dua pulo utamana nya éta Upolu jeung salahsahiji pulo panggedéna di Polinésia, Savai'i. Ibu kotana, Apia, jeung Bandar Udara Internasional Faleolo aya dina pulo Upolu.

Samoa ngagabung ka Pasarikatan Bangsa-Bangsa ti 15 Désémber 1976.[5] Sadaya kapuloan Samoa, kaasup Samoa Amérika, disebut Kapuloan Navigator ku panjajah Eropa saméméh abad ka-20 kusabab kaahlian balayar urang Samoa.[6]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. New Zealand Ministry for Culture and Heritage (19 July 2010). "Towards independence - NZ in Samoa". nzhistory.net.nz. Diakses pada 29 April 2011. 
  2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  3. a b c d "Samoa". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2010. 
  4. Chang, Richard S., "In Samoa, Drivers Switch to Left Side of the Road", The New York Times, 8 September 2009. Disalin 23 May 2010.
  5. "List of Member States: S", United Nations. Disalin 27 November 2007.
  6. "Samoa - The Heart of Polynesia", Polynesian Culture Center. Disalin 26 November 2007.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Watson, RM, History of Samoa (Wellington, 1918)
  • Meleisea, Malama. The Making of Modern Samoa: Traditional Authority and Colonial Administration in the Modern History of Western Samoa. (Suva, 1987) Institute of Pacific Studies, University of the South Pacific.
  • Schnee, Dr. Heinrich (former Deputy Governor of German Samoa and last Governor of German East Africa). 1926. German Colonization, Past and Future—The Truth about the German Colonies. London: George Allen & Unwin.
  • Eustis, Nelson. [1979] 1980. Aggie Grey of Samoa. Adelaide, South Australia: Hobby Investments. ISBN 0-9595609-0-4.
  • Stevenson, Robert Louis. A Footnote to History: Eight Years of Trouble in Samoa, BiblioBazaar.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Samoa ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Samoa di Wikivoyage

Nu séjén




Countries.png