Siprus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Κυπριακή Δημοκρατία
Kypriakí Dimokratía (Yunani)
Kıbrıs Cumhuriyeti (Turki)
Bandéra Siprus Lambang Siprus
Motto
Lagu
Ymnos pros tin Eleutherian 1
Location of Siprus
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nikosia
Basa resmi Yunani, Turki
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Dimitris Christofias 2
Kamerdékaan Ti Britania Raya 
 -  Proklamasi 16 Agustus 1960 
 -  Diakuan  
Aréa
 -  Total 9.250 4 km² (162)
 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2006 766.400 (155)
 -  Sénsus 2001 689.565 6 
 -  Kapadetan 84 /km² (85)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$15,76 miliar (117)
 -  Per kapita US$19.633 (36)
Mata uang Euro (EUR)
Zona wanci (UTC+2)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+3)
TLD Internét .cy
Kode telepon +357 7
1. "Ymnos pros tin Eleutherian" ogé mangrupakeun lagu kabangsaan Yunani.

2. Républik Turki Siprus Kalér (RTSK) ngawasaan wewengkon kalér jeung miboga présidén sorangan.
3. Teu diakuan ku Turki, sahiji-hijina 1 nagara nu ngakuan RTSK.
4. Aréa salega 5.895 km² di wewengkon kidul jeung 3.355 km² di wewengkon kalér.
5. Teu kaasup ±230.000 jiwa di wewengkon kalér.
6. Teu kaasup populasi RTSK.

7. +90-392 (kode aksés Turki) digunakeun di wewengkon kalér.
Peta Siprus

Républik Siprus nyaéta hiji nagara pulo di Laut Tengah bagian wétan, ±113 km di kiduleun Turki jeung 120 km di kuloneun Suriah. Ibu kotana Lefkosia (Nikosia). Kota penting lianna nyaéta Lemesos (Limassol), Larnaca, Paphos, Ammochostos (Famagusta), jeung Kyrenia.

Ti taun 1974, di bagian kalér aya Républik Turki Siprus Kalér, nu ngan diakuan ku Turki.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Sajarah Siprus.

Saenggeus 1945[édit | sunting sumber]

Siprus, wanci masih mangrupakeun jajahan Britania Raya, rék dibéréan ka Yunani. Tapi minoritas Turki nolak. Ahirna kompromi disatujuan jeung dina taun 1959 diwangun nagara Siprus merdéka. Tapi kadua pihak teu puas jeung ahirnya dina taun 1974 hiji kalompok nu mikahayangan pihijian jeung Yunani ngayakeun kudéta nu dibales jeung invasi Turki. Ti éta, Turki ngawasaan wewengkon kalér.

Anggota Uni Éropa[édit | sunting sumber]

Dina kaping 1 Méi 2004, Siprus jadi anggota Uni Éropa. Tapi nu diboléhkeun milu ngan wewengkon kidul hungkul, kajaba ari wewengkon kalér rék ngahiji ogé. Ahirnya populasi wewengkon kalér neken pamaréntah manéhna sangkan ngahiji jeung wewengkon kidul. Dina 24 April 2004 wewengkon kalér (nu dipingpin Raouf Denktash) nyauran "nya" kana kahijian. Wewengkon kidul (nu dipingpin Tassos Papadopoulos) nyauran "heunteu" kana kahijian. Jadi ahirnya ngan bagian kidul hungkul nu jadi anggota Uni Éropa.

Ékonomi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Ékonomi Siprus.

Ékonomi dumasar kana ékspor produk tatanén (jeruk, kentang, anggur, tembako) jeung pangasilan pariwisata. Séktor kalaukan ampir teu aya. Salian éta, séktor patambangan masih nguntungan (tembaga, beusi, marmer, jeung gipsum).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca