Djibouti

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu ngeunaan nagarana. Pikeun ibu kota Djibouti, tempo Djibouti (kota). Pikeun lagu kabangsaanna, tempo Djibouti (song)
جمهورية جيبوتي
Jumhūriyyat Jībūtī
République de Djibouti
Gabuutih Ummuuno
Jamhuuriyadda Jabuuti
Républik Djibouti
Bandéra Djibouti Emblem Djibouti
Motto
"Unité, Égalité, Paix"
"Kahijian, Kasaruaan, Karapihan"
Lagu
Djibouti
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Djibouti
11°36′N 43°10′E
Basa resmi Basa Perancis, Basa Arab[1]
Démonim Djiboutian
Pamaréntah Républik semi-présidénsial
 -  Présidén Ismail Omar Guelleh
 -  Perdana Mentri Dileita Mohamed Dileita
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 27 Juni 1977 
Aréa
 -  Total 23.200 km² (ka-149)
8.958 mil² 
 -  Cai (%) 0,09 (20 km² / 7,7 mil²)
Populasi
 -  Perkiraan  2009 864.000[2] (ka-160th)
 -  Sénsus 2009 818.159 
 -  Kapadetan 37,2 /km² (168th)
96,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $2,105 milyar[3] 
 -  Per kapita $2.554[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $1,140 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.383[3] 
Gini? (2009) 40,0 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,402[4] (handap) (ka-147)
Mata uang Franc (DJF)
Zona wanci EAT (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+3)
TLD Internét .dj
Kode telepon +253

Djibouti (Basa Arab: جيبوتيJībūtī, Basa Prancis: Djibouti, basa Somali: Jabuuti, basa Afar: Gabuuti), resmina Républik Djibouti (Basa Arab: جمهورية جيبوتيJumhūriyyat Jībūtī, Basa Prancis: République de Djibouti, basa Afar: Gabuutih Ummuuno, basa Somali: Jamhuuriyadda Jabuuti), mangrupakeun hiji nagara di Tanduk Afrika. Tepung wates jeung Eritrea di kalér, Ethiopia di kulon jeung kidul, sarta Somalia di tenggara. Sisa watesna tepung jeung Laut Beureum sarta Teluk Aden. Djibouti, nu miboga populasi 818.159 jiwa dina sénsus 2009,[5] mangrupakeun salasahiji nagara nu kirang didumukan di Afrika.[6] Ageman utama di Djibouti nya éta Islam, kalawan 94% ti populasi, 6% sésana ngagem Kristen. Nagri ieu kawanoh salaku Obock jeung Somaliland Perancis (Côte française des Somalis) dina abad ka-19; dina 1967, ngaranna digentos kana Afar jeung Issa saparantos pajangjian jeung Perancis. Téritori ieu didéklarasikeun salaku hiji nagara merdika dina 1977 jeung ngarobih ngaranna kana "Républik Djibouti", dumasar kana ibu kotana. Djibouti ngagabung ka Pasarikatan Bangsa-Bangsa dina 20 Séptémber 1977.[7][8] Djibouti mangrupakeun nagara daulat merdika, tapi tetep miboga hubungan jero jeung Perancis, sarta liwat rupa-rupa pasatujuan militér jeung ékonomi jeung Perancis, nagara ieu narima panyartaan kaamanan jeung ékonomi.[9]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Sajarah Djibouti.

Langkung kontak nu deukeut jeung karaketan sareng Samenanjung Arab pikeun leuwih ti 1.000 taun, grup étnis Somali jeung Afar dina wewengkon ieu aya dina populasi-populasi kahiji dina buana Afrika nu ngagem Islam.[10]

Ti 1862 nepi ka 1894, daratan kaléreun Teluk Tadjoura kawanoh salaku Obock jeung diparéntah ku Sultan-Sultan Somali jeung Afar, otoritas lokal nu mana nandatanganan rupa-rupa pajangjian jeung Perancis antara 1883 jeung 1887 pikeun miboga kakawasaan dina wewengkon ieu.[11][12][13] Dina 1894, Léonce Lagarde ngadegkeun hiji administrasi Perancis permanén di kota Djibouti jeung méré ngaran wewengkon ieu Somaliland Perancis, nu aya ti 1896 nepi ka 1967, basa ngaranna dirobih kana Téritori Perancis Afar jeung Issa.[14]

Istana Gubernur di Kota Djibouti.

Dina 1958, dina wengi kamerdikaan nagara tatangga, Somalia, di 1960, hiji réferéndum dilaksanakeun di Djibouti pikeun mutuskeun bakal ngagabung ka Républik Somali atanapi tetep jeung Perancis. Réferéndum boga hasil nya éta ngalanjutkeun asosiasi jeung Perancis, sabagian ku lantaran sora "nya" ti gtup étnis Afar jeung urang Éropa.[15] Aya ogé kalicikan sora, nu mana urang Perancis ngusir rébuan urang Somali saméméh réferéndum nepi ka panyandakan sora.[16] Kalobaanana nu milih "teu" mangrupakeun urang Somali nu dina dukungan kana Uni Somalia sakumaha geus diajukeun ku Mahmoud Harbi, Wakil Présidén Déwan Pamaréntah. Harbi ditelas dina hiji kacilakaan pesawat dua taun saparantosna. Djibouti ahirna miboga kamerdikaanna ti Perancis dina 1977 sarta Hassan Gouled Aptidon, nu ngampanyekeun pilihan “nya” dina réferéndum 1958, jadi présidén kahiji nagara ieu (1977–1991).[15]

Djibouti ogé mangrupakeun anggota ti Liga Arab, Uni Afrika, sarta Otoritas Antarpamaréntah dina Kamekaran (Intergovernmental Authority on Development; [IGAD]).

Région jeung distrik[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région di Djibouti, Distrik di Djibouti
Peta région-région Djibouti

Djibouti dibagi kana lima région jeung hiji kota. Teras salajengna dibagi deui kana sawelas distrik.

Région-région jeung kotana nya éta:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. "Djibouti". World Factbook. Central Intelligence Agency. 6 Séptémber 2007. Diakses pada 18 Séptémber 2007. 
  2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  3. a b c d "Djibouti". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  4. Human Development Report 2009. The United Nations. Retrieved 5 October 2009.
  5. "Communication Officielle des Resultats du Recensement Général de la Population". Ministère de l'Economie, des Finances et de la Planification, Djibouti. 18 Oktober 2010. Diakses pada 18 Pébruari 2011. 
  6. "World Bank country data Djibouti (2009) (number rounded)". Data.worldbank.org. Diakses pada 27 April 2011. 
  7. "Today in Djibouti History". Historyorb.com. Diakses pada 27 April 2011. 
  8. "United Nations member states". Un.org. Diakses pada 27 April 2011. 
  9. "Djibouti Government". Globaledge.msu.edu. 8 April 2005. Diakses pada 27 April 2011. 
  10. "A Country Study: Somalia from The Library of Congress". Lcweb2.loc.gov. Diakses pada 27 April 2011. 
  11. Raph Uwechue, Africa year book and who's who, (Africa Journal Ltd.: 1977), p.209.
  12. Hugh Chisholm (ed.), The encyclopædia britannica: a dictionary of arts, sciences, literature and general information, Volume 25, (At the University press: 1911), p.383.
  13. A Political Chronology of Africa, (Taylor & Francis), p.132.
  14. ben cahoon. "Djibouti". Worldstatesmen.org. Diakses pada 27 April 2011. 
  15. a b Barrington, Lowell, After Independence: Making and Protecting the Nation in Postcolonial and Postcommunist States, (University of Michigan Press: 2006), p.115
  16. Kevin Shillington, Encyclopedia of African history, (CRC Press: 2005), p.360.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Djibouti's Unusual Resource Curse Jennifer N. Brass
  • Djibouti: Pawn of the Horn of Africa Robert Saint-Veran
  • Historical Dictionary of Djibouti Daoud A. Alwan
  • Naval Strategy East of Suez: The Role of Djibouti Charles W

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Djibouti ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Djibouti di Wikivoyage


Countries.png