Mauritania

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
الجمهورية الإسلامية الموريتانية
al-Ǧumhūriyyah al-ʾIslāmiyyah al-Mūrītāniyyah
République Islamique de Mauritanie
Republik bu Lislaamu bu Gànnaar
Républik Islam Mauritania
Bandéra Mauritania Seal Mauritania
Motto
شرف إخاء عدل
"Kahormatan, Saduluran, Kaadilan"
Lagu
"Lagu Kabangsaan Mauritania"
Location of Mauritania
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Nouakchott
18°09′N 15°58′W
Basa resmi Basa Arab1
Démonim Mauritanian
Pamaréntah Républik Mauritania2
 -  President Mohamed Ould Abdel Aziz
 -  Perdana Mentri Moulaye Ould Mohamed Laghdaf
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 28 Nopémber 1960 
Aréa
 -  Total 1.030.700 km² (ka-29)
397.954 mil² 
 -  Cai (%) 0,03
Populasi
 -  Perkiraan  2009 3.069.000[1] (ka-135)
 -  Sénsus 1988 1.864.236[2] 
 -  Kapadetan 3,2 /km² (ka-221)
8,2 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $6,655 milyar[3] 
 -  Per kapita $2.093[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $3,799 milyar[3] 
 -  Per kapita $1.195[3] 
Gini? (2000) 39 (sedeng
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,520[4] (sedeng) (ka-154)
Mata uang Ouguiya (MRO)
Zona wanci (UTC+0)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+0)
TLD Internét .mr
Kode telepon +222
1Dumasar kana Pasal 6 Konstitusi: Basa nasional nya éta Basa Arab, Basa Pulaar, Basa Soninke, jeung Basa Wolof; basa resmina nya éta Basa Arab. Basa Perancis mangrupa sub-resmi de facto.
2Teu diakuan sacara internasional. Présidén Sidi Ould Cheikh Abdallahi jeung Perdana Mentri Yahya Ould Ahmed El Waghef teu miboga kakawasaan deui sakumaha aranjeunna ditahan ku pihak militér.

Mauritania (Basa Arab: موريتانيا‎; Mūrītānyā; Basa Wolof: Gànnaar; Basa Sonike: Murutaane; Basa Pulaar: Moritani; Basa Prancis: Mauritanie; Basa Spanyol: Mauritania), resmina Républik Islam Mauritania, nya éta hiji nagara di wewengkon Magribi jeung Afrika Kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Samudra Atlantik di kulon, Sahara Kulon di kalér, Aljazair di kalér-wétan, Mali di wétan jeung tenggara, sarta Senegal di kidul-kulon. Nagara ieu dingaranan dumasar kana Karajaan Mauretania Berber kuno, anu teras jadi hiji propinsi ti Kakaisaran Romawi, sanajan nagara ieu ngawengku téritori jauh ka kidul-kulon ti karajaan heubeul éta. Ibu kota jeung kota panggedéna nya éta Nouakchott, aya di basisir Atlantik.

Pamaréntahan Mauritania diturunkeun dina 6 Agustus 2008, dina hiji kudéta militér, dipingpin ku Jéndral Mohamed Ould Abdel Aziz. Dina 16 April 2009, Jéndral Aziz eureun ti militér pikeun jadi présidén dina pamilu 19 Juli, anu dimeunangkeunnana. Di Mauritania, kira-kira 20% populasi hirup kalawan kirang ti 1,25 AS$ per poé.[5]

Région jeung departemén[édit | sunting sumber]

Mauritania dibagi kana 12 région (régions) anu disebut wilaya jeung hiji distrik ibu kota, Nouakchott. Région-régionna nya éta:

Région Ibu kota
Adrar Atar
Assaba Kiffa
Brakna Aleg
Dakhlet Nouadhibou Nouadhibou
Gorgol Kaédi
Guidimaka Sélibaby
Hodh Ech Chargui Néma
Hodh El Gharbi Ayoun el Atrous
Inchiri Akjoujt
Nouakchott (distrik ibu kota)
Tagant Tidjikdja
Tiris Zemmour F'dérik
Trarza Rosso

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Mauritania topics

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. "Mauritania : Location, Map, Area, Capital, Population, Religion, Language – Country Information". Diakses pada 6 Agustus 2008. 
  3. a b c d "Mauritania". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  4. Human Development Report 2009. The United Nations. Retrieved 15 October 2009.
  5. "UNDP: Human development indices – Table 3: Human and income poverty (Population living below national poverty line (2000–2007))" (PDF). Diakses pada 4 Juli 2010. 

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Foster, Noel, Mauritania: The Struggle for Democracy, (Lynne Rienner Publishers, 2010)
  • Hudson, Peter, Travels in Mauritania, (Flamingo, 1991)
  • Murphy, Joseph E, Mauritania in Photographs, (Crossgar Press, 1998)
  • Pazzanita, Anthony G, Historical Dictionary of Mauritania, (Scarecrow Press, 2008)
  • Ruf, Urs, Ending Slavery: Hierarchy, Dependency and Gender in Central Mauritania, (Transcript Verlag, 2001)
  • Sene, Sidi, The Ignored Cries of Pain and Injustice from Mauritania, (Trafford Publishing, 2011)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Mauritania ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Mauritania di Wikivoyage


Citakan:Mauritania topics

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional

Citakan:Union for the Mediterranean

Basa


Countries.png