Viétnam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam
Républik Sosialis Viétnam
Bandéra Viétnam Lambang nagara Viétnam
Motto
Độc lập - Tự do - Hạnh phúc
"Kamerdikaan - Kabébasan - Kabagjaan"
Lagu
Tiến Quân Ca
Location of Viétnam
Ibu kota Hanoi
21°2′N 105°51′E
Kota panggedéna Kota Ho Chi Minh
Basa resmi Viétnam
Pamaréntah Républik sosialis1
 -  Présidén Nguyễn Minh Triết
 -  Perdana Mentri Nguyễn Tấn Dũng
 -  Sekretaris Jéndral Nguyễn Phú Trọng
Kamerdikaan ti Prancis 
 -  Tanggal 2 Séptémber 1945 
 -  Diaku 1954 
Aréa
 -  Total 331,689 km² (ka-65)
128,065 mil² 
 -  Cai (%) 1.3
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2005 85,238,000 (ka-13)
 -  Sénsus 1999 76,323,173 
 -  Kapadetan 253 /km² (ka-46)
655 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total $251.8 miliar (ka-36)
 -  Per kapita $3,025 (ka-123)
Gini? (2002) 37 (sedeng) (ka-59)
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg 0.709 (sedeng) (ka-109)
Mata uang đồng (₫) (VND)
Zona wanci (UTC+7)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+7)
TLD Internét .vn
Kode telepon +84
Lokasi Viétnam
Peta Viétnam
1 Dumasar ngaran resmi sarta Undang-undang taun 1992.
[Teluk Ha Long]

Viétnam (Basa Viétnam: Việt Nam), ngaran resmina Républik Sosialis Viétnam, mangrupakeun nagara pangwetanna di Semenanjung Indochina. Nagara ieu diwawatesan ku China di beh kaler, Laos di kulon kaler, sarta Kamboja di kulon kiduleunnana. Di basisir wetanna ngampar Sagara China Kidul. Kalayan populasi leuwih ti 85 yuta, Vietnam mangrupakeun nagara ka-13 pangpadetna di dunya. Nagara ieu kadaptar dina ekonomi "Next Eleven"; nu dumasar kana GDP nu diitung ku pamarentah , kamekarannana 8.17% taun 2006, kadua panggancangna di antara nagara-nagara di Asia Wétan sarta panggancangna di Asia Tenggara.

Rengking internasional[édit | sunting sumber]

Organisasi Survey Rengking
Heritage Foundation/The Wall Street Journal Index of Economic Freedom 142 out of 157
The Economist Worldwide Quality-of-life Index, 2005 61 out of 111
Reporters Without Borders Worldwide Press Freedom Index 155 out of 167
Transparency International Indéks Persépsi Basilat 111 ti 163
United Nations Development Programme Human Development Index 109 out of 177
World Economic Forum Global Competitiveness Report 77 out of 125

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Citakan:Vietnam topics

Sumber jeung catetan[édit | sunting sumber]

  • Herring, George C. America's Longest War: The United States and Vietnam, 1950-1975 (4th ed 2001), most widely used short history.
  • Jahn GC. 2006. The Dream is not yet over. In: P. Fredenburg P, Hill B, editors. Sharing rice for peace and prosperity in the Greater Mekong Subregion. Victoria, (Australia): Sid Harta Publishers. p 237-240
  • Karrnow, Stanley. Vietnam: A History. Penguin (Non-Classics); 2nd edition (June 1, 1997). ISBN 0-14-026547-3
  • McMahon, Robert J. Major Problems in the History of the Vietnam War: Documents and Essays (1995) textbook
  • Tucker, Spencer. ed. Encyclopedia of the Vietnam War (1998) 3 vol. reference set; also one-volume abridgment (2001)

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Vietnam ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Pamarentah[édit | sunting sumber]

Travel jeung wisata di Vietnam[édit | sunting sumber]

  • Vietnam travel: Travel to Vietnam and take a small group vacation tours package or private tours package with Vietnam Royal Tourism.
  • Vietnam tour: Travel to Vietnam and take a small group vacation tours package or private tours package with Vietnam Royal Tourism. Vietnam :Hotel , Airlines, Train, Visa...online booking

Nu dijalankeun ku nagara[édit | sunting sumber]

Nu dijalankeun lain ku nagara[édit | sunting sumber]

While all media in Vietnam must be sponsored by a Communist Party organization and be registered with the government, the following media sources have less government control than others.

Sawangan[édit | sunting sumber]


Citakan:Subdivisions of Vietnam