Méksiko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Estados Unidos Mexicanos
Nagara Méksiko Ngahiji
Bandéra Méksiko
Lagu
Himno Nacional Mexicano
Location of Méksiko
Ibu kota Mexico City
19°03′N 99°22′W
Kota panggedéna Ibu kota
Basa resmi Teu aya dina hambalan federal
Spanyol (de fakto)1
Pamaréntah Républik Féderal Présidénsial
 -  Présidén Enrique Peña Nieto
Merdika ti Spanyol 
 -  Didéklarasikeun 16 Séptémber 1810 
 -  Diaku 27 Séptémber 1821 
Aréa
 -  Total 1,972,550 km² (ka-14)
758,249 mil² 
 -  Cai (%) 2.5
Populasi
 -  Perkiraan  2007 108,700,891 (ka-11)
 -  Sénsus 2005 103,263,388 
 -  Kapadetan 55 /km² (ka-142)
142 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $1.134 triliun (ka-13)
 -  Per kapita $11,249 (ka-63)
GDP (nominal) Perkiraan 2005
 -  Total $840.012 miliar (ka-13)
 -  Per kapita $8,066 (ka-55)
Gini? (2002) 49.5 (luhur
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg0.821 (luhur) (ka-53)
Mata uang Péso (MXN)
Zona wanci (UTC-8 nepi ka -6)
TLD Internét .mx
Kode telepon +52
1Teu aya basa resmi dina undang-undang. Tapi sok sanajan kitu, General Law of Linguistic Rights for the Indigenous Peoples ngaku basa minoritas Amerindian dipake di ditu, sarua jeung Basa Spanyol, minangka "basa nasional" jeung basa nu "sah sadarajat" di wewengkon nu make basa eta.

Nagara Méksiko Ngahiji (Basa Spanyol: ), atawa basajanna mah Méksiko (IPA: /mɛks.ɪ.koʊ/) (Basa Spanyol: ), nyaeeta hiji nagara nu perenahna di Amérika Kalér, wawatesan di beh kaler jeung Amérika Sarikat; di kidul jeung kulon jeung Samudra Pasifik Kalér; di wetan kidul jeung Guatemala, Belize, sarta Sagara Karibia; jeung di beh wetanna ku Teluk Méksiko.[1][2] Nagara Méksiko Ngahiji ngawengku féderasi tilu puluh hiji nagara bagean républik konstitusional sarta hiji distrik féderal, Mexico City, salasahiji kota pangpadetna di dunya.

Ku kaayaannana nu ngawengku ampir 2 yuta kilométer pasagi,[3] Meksiko mangrupakeun nagara panglegana kalima di Amérika dumasar kana area totalna sarta ka-14 panglegana di dunya. Kalayan populasi ampir 109 yuta,[4] Meksiko oge mangrupakeun nagara pangpadetna ka-11 sarta nagara nu pamake Basa Spanyolna pangpadetna di dunya.

Bibliografi[édit | sunting sumber]

  • Krauze, Enrique (1998). Mexico: Biography of Power: A history of Modern Mexico 1810–1996, 896 p, Perennial. ISBN 0-06-092917-0.
    Standard work by a renowned Mexican author.
  • Meyer, Michael C., William H. Beezley, editors (2000). The Oxford History of Mexico, 736 p, Oxford University Press. ISBN 0-19-511228-8.
    Twenty essays on Mexican history, including cultural history.
  • Parkes, Henry Bamford (1972). A History of Mexico, 3rd edition, Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-08410-5.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Daptar[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, 3rd ed. Springfield, MA: Merriam-Webster, Inc.; p. 733
  2. "Mexico". The Columbia Encyclopedia, 6th ed. 2001–6. New York: Columbia University Press.
  3. The CIA World Fact Book "Area: total: 1,972,550 km²"
  4. The CIA World Fact Book - Mexican Population

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Jalan-jalan

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Méksiko di Wikivoyage

Pamarentah
Informasi umum
Lingkungan