Péru

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
República del Pérú
Républik Péru
Bandéra Péru Lambang Péru
Lagu
"Himno Nacional del Perú
Location of Péru
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Lima
12°2.6′S 77°1.7′W
Basa resmi Basa Spanyol
Grup étnis  45% Amerindian
37% Mestizo
15% Bodas
3% Hideung, Jepang, Cina, jeung nu lian[1]
Démonim Peruvian
Pamaréntah Républik kahijian présidénsial
 -  Présidén Ollanta Humala
 -  Perdana Mentri Ana Jara
Kamerdikaan ti Spanyol 
 -  Didéklarasikeun 28 Juli 1821 
 -  Dikonsolidasi 9 Désémber 1824 
 -  Diakuan 14 Agustus 1879 
Aréa
 -  Total 1.285.216 km² (ka-20)
496.225 mil² 
 -  Cai (%) 0,41
Populasi
 -  Perkiraan  2010 29.496.000 (ka-40)
 -  Sénsus 2007 28.220.764 
 -  Kapadetan 23 /km² (ka-191)
57 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $299,648 milyar[2] 
 -  Per kapita $9.985[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $167,846 milyar[2] 
 -  Per kapita $5.593[2] 
Gini? (2009) 48[3] (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg0,723[4] (luhur) (ka-63)
Mata uang Nuevo Sol (PEN)
Zona wanci PET (UTC-5)
TLD Internét .pe
Kode telepon +51
1 Quechua, Aymara, jeung basa pribumi lianna mangrupakeun basa sub-resmi di wewengkon di mana loba dipakéna.

Péru (basa Spanyol: Perú; Basa Quechua: Perú;[5] Basa Aymara: Piruw), resmina Républik Péru (basa Spanyol: República del Perú, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðel peˈɾu] ( dangukeun)), nyaéta hiji nagara di Amérika Kidul beulah kulon. Nagara ieu wawatesan jeung Ékuador sareng Kolombia di kalér, Brasil di wétan, Bolivia di tenggara, Chili di kidul, jeung Samudra Pasifik di kulon.

Région[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Babagian administratif Péru.
Peru - Regions and departments (labeled).svg

Péru dibagi kana 25 région sarta Propinsi Lima. Saban région miboga pamaréntahan kapilih nu diwangun ku hiji présidén jeung déwan nu ngajabat 4 taun.[6]

Région:

Propinsi:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Peru topics

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. CIA, World Factbook (Expand "people" tab)
  2. a b c d "Peru". International Monetary Fund. Diakses pada 6 Méi 2011. 
  3. "Gini Index". World Bank. Diakses pada 2 Maret 2011. 
  4. "Human Development Report 2010". United Nations. 25 Nopémber 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  5. Ngaran dina basa Quechua nu dipaké ku pamaréntah Péru nyaéta Perú (tempo loka wéb Parlemén Péru dina vérsi basa Quechua jeung Konstitusi Péru vérsi basa Quechua [1]), tapi ngaran umum dina basa Quechuana nyaéta Piruw
  6. Ley N° 27867, Ley Orgánica de Gobiernos Regionales, Article N° 11.


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Péru ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Péru di Wikivoyage


Countries.png