Machu Picchu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tetempoan di Machu Picchu

Machu Picchu (Quechua Machu Pikchu, Gunung Buhun,[1] kadang disebut "Dayeuh Ingka nu Leungit", Lost City of the Incas) téh ruruntuk Inca pra-Columbus nu perenahna aya di puhu gunung anu luhurna kira 2,350 m, luhureun lembah Urubamba, Péru, kira 70 km kalér-kuloneun Cusco. Situs ieu mimiti kawentar ka sakuliah dunya nalika ahli arkéologi ti Yale, Hiram Bingham, ngagali deui ieu situs taun 1911, sarta nulis buku ngeunaan papanggihanana ieu. Kiwari, Péru keur narékahan tina jihat hukum sangkan titinggal/artéfak nu dibawa ku Bingham bisa dibalikkeun deui. Ti taun 1983, ieu situs diaku salaku Situs Warisan Dunya UNESCO.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Sigana mah situs ieu téh titinggal Karajaan Ingka nu pangweuteuhna. Numutkeun panalungtikan, kota ieu mimiti diwangun ku Sapa Inca Pachacuti, kira taun 1440, nepi ka talukna Péru ka Spanyol taun 1532. Bukti arkéologis (katut laporan/naskah kolonial) nunjukkeun yén Machu Picchu téh lain kota biasa, tapi mangrupa pangreureuhan/paniisan para ménak Ingka (sarupa jeung Paniisan Romawi). Di ieu situs aya karaton jeung candi sesembahan Ingka sabudeureun palataran, sarta wangunan lianna salaku wangunan pangrojong. Kota ieu bisa dieusi ku paling loba 750 jalma sakaligus, tapi mun keur teu dianjangan ku para ménak mah pangeusina téh ukur saeutik.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

References[édit | sunting sumber]

  1. Teofilo Laime Acopa, Diccionario Bilingüe, Iskay simipi yuyay k'ancha, Quechua – Castellano, Castellano – Quechua: machu - adj. y s. m. Viejo. Hombre de mucha edad (Úsase también para animales). - machu - s. m. Anciano. Viejo. pikchu - s. Pirámide. Sólido puntiagudo de varias caras. || Cono. Ch'utu. machu pikchu - s. La gran ciudadela pétrea que fue quizá uno de los más grandes monumentos religiosos del incanato, entre el valle del Cusco y la selva virgen (JAL). || Monumento arqueológico situado en el departamento actual del Cusco, junto al río Urubamba, en una cumbre casi inaccesible (JL).

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Rujukan[édit | sunting sumber]


Sumber gambar[édit | sunting sumber]

  • Gambar-gambar dina artikel ieu disalin ti PromPerú

Koordinat: 13°09′47″S, 72°32′44″W

Situs Warisan Dunya di Péru
Arequipa | Zona Arkéologi Chan Chan | Chavin (Situs Arkéologis) | Cusco | Huascarán | Lima | Garis jeung Géoglif Nazca jeung Pampas de Jumana | Manú | Rio Abiseo | Kabuyutan Machu Picchu


Nulis.jpg