2005

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Abad: abad ka-20 - abad ka-21 - abad ka-22
Dékade: 1970-an 1980-an 1990-an 2000-an 2010-an 2020-an 2030-an
Taun: 2002 2003 2004 - 2005 - 2006 2007 2008
Taun 2005 dumasar jejer:
Warta dumasar bulan
Jan - Péb - Mar - Apr - Méi - Jun
Jul - Agu - Sep - Okt - Nop - Dés
Seni
Arsitéktur - Seni - Literatur - Musik (Country, UK) - Film - Televisi - Home video
Pulitik
Pmilu - Pamingpin internasional - Pulitik - Pamingpn nagara
Élmu jeung téhnologi
Arkéologi - Penerbangan - Birding/Ornithology - Meteorology - Rail transport - Science - Spaceflight
Olah raga
Sport - Australian Football League - Baseball - Football (soccer) - Ice Hockey - Motor Racing - Tennis
Dumasar tempat
Africa - Argentina - Australia - Canada - Denmark - India - Iraq - Ireland - Japan - Luxembourg - Malaysia - Mexico - New Zealand - Philippines - Singapore - South Africa - Switzerland - United Kingdom -Wales - Zimbabwe
Jejer lianna
Deaths - Awards - Gay rights - Games - Law - Religious leaders - Video gaming
Kategori babar jeung pupus
Births - Deaths
Kategori ngadeg jeung turun
Establishments - Disestablishments
Kategori pagawéan
Works
Taun 2005 dina kalénder séjén
Kalénder Gregorian 2005
MMV
Ab urbe condita 2758
Kalénder Arménia 1454
ԹՎ
Bagian ti séri
Arménia
Հայաստան
Bandéra Arménia Lambang Arménia

Budaya
Kasenian · Perpileman
Musik · Média
Olahraga · Vartavar

Sajarah

Pulitik
Hubungan luar nagri Arménia

Démografi

Babagian administratif
Aragatsotn · Ararat · Armavir
Gegharkunik · Kotayk · Lori · Shirak
Syunik · Tavush · Vayots Dzor
Yérévan (kota kalawan status husus)

Portal Arménia

Kotak ieu: temposawalaédit
Kalénder Cina 4641/4701-11-21
(甲申年十一月廿一日)
— nepi ka —
4642/4702-1-1
(乙酉年正月初一日)
Kalénder Étiopia 1997 – 1998
Kalénder Yahudi 5765 – 5766
Kalénder Hindu
- Vikram Samvat 2060 – 2061
- Shaka Samvat 1927 – 1928
- Kali Yuga 5106 – 5107
Kalénder Iran 1383 – 1384
Kalénder Islam 1426 – 1427
Kalénder Jepang Heisei 17

(平成17年)

- Taun penjajahan Kōki 2665
(皇紀2665年)
- Jaman Jōmon 12005
Kalénder panonpoé Thai 2548
t·s·é

2005 (MMV) mangrupakeun taun nu dimimitian ku poé Saptu dina kalénder Gregorian. Taun 2005 nandaan:

Tempo Ogé: almenak Wikipédia ngeunaan kajadian nu lumangsung taun ieu.

Iklim[édit | sunting sumber]

Anomali hawa pabeungeutan rarata taun 2005 dibandingkeun jeung hawa rarata ti taun 1951 nepi ka 1980 (sumber: NASA)

Dumasar perkiraan Goddard Institute for Space Studies NASA, 2005 mangrupakeun taun pangpanasna ti saprak ayana pangukuran migunakeun alat ukur nu handal din ahir 1800-an, alahbatan sét rékaman saméméhna taun 1998 kalayan béda sababaraha persaratus darajat Celsius.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Kajadian[édit | sunting sumber]

Januari[édit | sunting sumber]

Januari
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Iraqi police officers hold up their index fingers marked with purple indelible ink, a security measure to prevent double voting.

Pébruari[édit | sunting sumber]

Pébruari
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
The Kyoto Protocol is intended to cut global emissions of greenhouse gases.

Maret[édit | sunting sumber]

Maret
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Protesters in front of Terri Schiavo's Pinellas Park, Florida hospice, March 27, 2005.

April[édit | sunting sumber]

April
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Gambar:MilChapPope.jpg
Pope Benedict XVI

Méi[édit | sunting sumber]

Méi
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Juni[édit | sunting sumber]

Juni
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Juli[édit | sunting sumber]

Juli
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Gambar:London2005Bus.jpg
The wreckage of the No. 30 bus in Tavistock Square after the 7 July 2005 London bombings.

Agustus[édit | sunting sumber]

Agustus
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
An aerial view of the flooding near downtown New Orleans, following the devastation of the city by Hurricane Katrina.

Séptémber[édit | sunting sumber]

Séptémber
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Gambar:Rita2k5 gas aftermath.jpg
Gas price hike shown at a Shell station.

Oktober[édit | sunting sumber]

Oktober
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Visible image of Hurricane Wilma near record intensity with a central pressure of 882 millibars.
Jens Stoltenberg

Nopémber[édit | sunting sumber]

Nopémber
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Part of the devastation caused by an F3 tornado near Evansville, Indiana.
Gambar:EDMONTON ESKIMOS.jpg
Edmonton Eskimos

Désémber[édit | sunting sumber]

Désémber
Sn Sl Rb Km Jm Sp Mn
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Gambar:Iranian-crash-in-Tehran.jpg
The building, in Tehran, into which the C-130 plane crashed.
December 9 was the last day of service for London's Routemaster buses.
The Hertfordshire explosions seen from nearby on December 11.
 Kotak ieu: temposawalaédit 
 
Kajadian dumasar bulan

Births[édit | sunting sumber]

Deaths[édit | sunting sumber]

Main article: Deaths in 2005

January[édit | sunting sumber]

February[édit | sunting sumber]

March[édit | sunting sumber]

April[édit | sunting sumber]

May[édit | sunting sumber]

June[édit | sunting sumber]

July[édit | sunting sumber]

August[édit | sunting sumber]

September[édit | sunting sumber]

October[édit | sunting sumber]

November[édit | sunting sumber]

December[édit | sunting sumber]

Nobel Prizes[édit | sunting sumber]

2005 in fiction[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

Citakan:Wikinewscat

  1. Catholic World News, February 14, 2005, "Sister Lucia, last Fatima seer, dead at 97"