Babagian administratif Arménia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Babagian Arménia
Armenia map numbered.svg
Legenda
Nomer Babagian
administratif
Ibu kota
1 Aragatsotn Ashtarak
2 Ararat Artashat
3 Armavir Armavir
4 Gegharkunik Gavar
5 Kotayk Hrazdan
6 Lori Vanadzor
7 Shirak Gyumri
8 Syunik Kapan
9 Tavush Ijevan
10 Vayots Dzor Yeghegnadzor
11 Yérévan
Bagian ti séri
Arménia
Հայաստան
Bandéra Arménia Lambang Arménia

Budaya
Kasenian · Perpileman
Musik · Média
Olahraga · Vartavar

Sajarah

Pulitik
Hubungan luar nagri Arménia

Démografi

Babagian administratif
Aragatsotn · Ararat · Armavir
Gegharkunik · Kotayk · Lori · Shirak
Syunik · Tavush · Vayots Dzor
Yérévan (kota kalawan status husus)

Portal Arménia

Kotak ieu: temposawalaédit

Arménia dibagi kana 11 babagian administratif, 10 di antawisna nyaéta propinsi, kawanoh salaku marzer (մարզեր) atanapi dina bentuk tunggalna, marz (մարզ) dina Basa Arménia.

Yérévan miboga status husus salaku ibu kota nagara. Pupuhu éksekutif dina unggal 10 marz nyaéta marzpet, ditunjuk ku pamaréntah Arménia. Di Yérévan, pupuhu éksekutifna nyaéta walikota, ditunjuk ku présidén.

Propinsi[édit | sunting sumber]

Di handap nyaéta daptar propinsi-propinsina kalawan populasi, aréa, jeung kapadetanna. Angka-angkana nyaéta ti Badan Statistik Nasional Républik Arménia. Perhatoskeun yén wewengkon Propinsi Gegharkunik ngawengku Dano Sevan, nu miboga 1,278 square kilometres (493 sq mi) ti téritorina.

Propinsi Populasi  % Kapadetan
Yérévan 1.091.235 36,3% 5,196.4 /km2 (13,459 /sq mi)
Shirak 257.242 8,6% 96.0 /km2 (249 /sq mi)
Armavir 255.861 8,5% 206.2 /km2 (534 /sq mi)
Lori 253.351 8,4% 66.8 /km2 (173 /sq mi)
Ararat 252.665 8,4% 126.1 /km2 (327 /sq mi)
Kotayk 241.337 8,0% 114.9 /km2 (298 /sq mi)
Gegharkunik 215.371 7,2% 58.9 /km2 (153 /sq mi)
Syunik 134.061 4,5% 29.8 /km2 (77 /sq mi)
Aragatsotn 126.278 4,2% 45.8 /km2 (119 /sq mi)
Tavush 121.963 4,1% 39.1 /km2 (101 /sq mi)
Vayots Dzor 53.230 1,8% 22.1 /km2 (57 /sq mi)

Komunitas (hamaynkner)[édit | sunting sumber]

Dina unggal propinsi nyaéta komunitas (hamaynkner, tunggal hamaynk). Unggal komunitas nyaéta wangun pamaréntahan sorangan jeunf miboga 1 atanapi leuwih panyicingan (bnakavayrer, tunggal bnakavayr). Panyicingan dikelompokkeun salaku kota (kaghakner, tunggal kaghak) atanapi désa (gyugher, tunggal gyugh). Dina 2007, Arménia miboga 915 komunitas, nu mana 49 dipertimbangkeun salaku kota jeung 866 sésana désa. Ibu kotana, Yérévan, ogé miboga status salaku hiji komunitas.[1] Tambihannana, Yérévan dibagi kana 12 distrik semi-otonom.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Badan Administrasi Régional". Pamaréntah Républik Arménia. Diarsipkan dari yang asli pada 20 April 2008. Diakses pada 11 Séptémber 2008. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Articles on first-level administrative divisions of European countries Citakan:Articles on first-level administrative divisions of Asian countries