Basa Arménia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Basa Arménia
Հայերէն Hayeren
Armenian language in the Armenian alphabet.svg
Palapalan [hɑjɛˈɾɛn]
Dipaké di Bandéra Arménia Arménia
Bandéra Républik Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh (internasionalna teu diakuan)

Bandéra Rusia Rusia
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat
Bandéra Perancis Perancis
Bandéra Géorgia Géorgia
Bandéra Iran Iran
Bandéra Israél Israél
Bandéra Ukraina Ukraina
Bandéra Argéntina Argéntina
Bandéra Libanon Libanon
Bandéra Suriah Suriah
Bandéra Turki Turki
Bandéra Kanada Kanada
Bandéra Australia Australia

Jumlah panyatur 6,7 yuta[1]
Rungkun basa Indo-Éropa
  • Basa Arménia
Aksara Alfabét Arménia
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Arménia Armenia
Bandéra Républik Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh
(internasionalna teu diakuan)

Basa minoritas di:
Siprus Siprus
Bandéra Polandia Polandia
Romania Romania

Diatur ku Akademi Sains Nasional Arménia
Kode-kode basa
ISO 639-1 hy
ISO 639-2 arm (B)  hye (T)
ISO 639-3 variously:
hye — Modérn
xcl — Klasik
axm — Tengah
hyt — Kulon
hyr — Wétan

Basa Arménia (հայերէն dina OAT atanapi հայերեն dina OAK, palapalan Basa Arménia: [hɑjɛˈɾɛn]hayeren) nyaéta hiji basa Indo-Éropa nu dipaké ku urnag Arménia. Basa ieu mangrupa basa resmi di Républik Arménia jeung Nagorno-Karabakh. Basa ieu ogé dipaké di komunitas-komutias Arménia. Basa ieu migunakeun alfabét Arménia, nu mana jadi perhatosan linguistikawan pikeun pamekaran fonologina nu béda dina basa Indo-Éropa.[2]

Conto[édit | sunting sumber]

Conto
Basa Sunda Arménia Wétan (Arevelahayeren) Arménia Kulon (Arevm'dahayeren)
Enya Ayo (այո) Ayo (այո)
Teu Voč' (ոչ) Voč' (ոչ)
Punten Neroġout'ioun (ներողություն) Neroġout'ioun (ներողութիւն)
Halo Barev (բարև) Parev (բարև)
Kumaha, damang? (formal) Vonts' ek (ո՞նց եք) Inč'bes ek (ինչպէ՞ս էք)
Hatur nuhun Šnorhakal em (շնորհակալ եմ) Šnorhagal em (շնորհակալ եմ)
Hatur nuhun pisan Šat šnorhakal em (շատ շնորհակալ եմ) Šad šnorhagal em (շատ շնորհակալ եմ)
Wilujeng sumping Bari galoust (բարի գալուստ) Pari yegar / Pari yegak' (բարի եկար / բարի եկաք)
Wilujeng énjing Bari louys (բարի լույս) Pari louys (բարի լոյս)
Wilujeng siang Bari òr (բարի օր) Pari ges òr (բարի կէս օր)
Wilujeng sonten Bari yereko (բարի երեկո) Pari irigoun (բարի իրիկուն)
Wilujeng wengi Bari gišer (բարի գիշեր) Kišer pari (գիշեր բարի)

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Encyclopædia Britannica
  2. Indo-European Language and Culture: An Introduction, Benjamin W. Fortson, John Wiley and Sons, 2009 p383.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Adjarian, Herchyah H. (1909) Classification des dialectes arméniens, par H. Adjarian. Paris: Honoro Champion.
  • Clackson, James. 1994. The Linguistic Relationship Between Armenian and Greek. London: Publications of the Philological Society, No 30. (and Oxford: Blackwell Publishing)
  • Fortson, Benjamin W. (2004) Indo-European Language and Culture. Oxford: Blackwell Publishing.
  • Holst, Jan Henrik (2009) Armenische Studien. Wiesbaden: Harrassowitz.
  • Hübschmann, Heinrich (1875) "Über die Stellung des armenischen im Kreise der indogermanischen Sprachen," Zeitschrift für Vergleichende Sprachforschung 23.5-42. English translation
  • Mallory, J. P. (1989) In Search of the Indo-Europeans: Language, Archaeology and Myth. London: Thames & Hudson.
  • Vaux, Bert. 1998. The Phonology of Armenian. Oxford: Clarendon Press.
  • Vaux, Bert. 2002. "The Armenian dialect of Jeruslame." in Armenians in the Holy Land. "Louvain: Peters.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Armenian language ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:WikisourceWiki


Nuvola apps bookcase.png

Citakan:Arménia-stub